DE HONING
Bijen verzamelen nectar. Nectar wordt door klieren in de bloemen van bepaalde planten, maar soms ook op andere delen van de plant, uitgescheiden. Nectar bevat diverse suikers, mineralen en sporenelementen. De nectar van de bloemen van verschillende planten heeft een eigen geur, smaak en kleur. Door het overtollige vocht te laten verdampen en bepaalde enzymen toe te voegen, veranderen de bijen de nectar in honing. Deze honing wordt opgeslagen in raten en als de honing rijp is, worden de cellen van deze raten met een wasdekseltje verzegeld. Voor het maken van 1 kg honing hebben de bijen meer dan 4 kg nectar moeten verzamelen. Daarvoor moesten ze ruim 100.000 keer op en neer vliegen van bloem naar kast en meer dan anderhalf miljoen bloemen moeten bezoeken. De imker neemt de verzegelde honingraten uit het volk, verwijdert de wasdekseltjes van de cellen, slingert de honing uit de raten, met behulp van een honingslinger (een soort centrifuge) en giet de honing tenslotte in glazen potten. Alleen wanneer de bijen in hoofdzaak hun honing van één bepaalde plant hebben verzameld, mag deze honing bijvoorbeeld fruit-, heide-, koolzaad- of klaverhoning genoemd worden. Anders moet op het etiket bloemen-, zomer- of voorjaarshoning vermeld worden. De weggenomen verzegelde honing was bedoeld als wintervoorraad voor het bijenvolk. Daarom wordt elk bijenvolk in het najaar bijgevoerd met 12 kg in water opgeloste suiker. Soorten honing Honing wordt genoemd naar de bloemen waar het vandaan komt: klaverhoning van de klaver, lindehoning komt van de linde, enzovoort. Elke bloemsoort levert honing met een eigen kleur, geur en smaak. Is de honing afkomstig van verschillende gewassen, dan noemen we dat gemengde of melange honing. Zomer- of bloemenhoning is een mengsel van honing, afkomstig van alles wat er in de zomer in bloei staat. Bijna elke honing kristalliseert vroeg of laat; de tijd waarop dit gebeurt is voor elke honingsoort verschillend. Er zijn maar enkele soorten Nederlandse honing die van nature helemaal niet kristalliseren, bijvoorbeeld acaciahoning en heidehoning. Als honing gekristalliseerd is wil dat beslist niet zeggen dat de honing niet goed meer is! Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar gemaakt worden door het potje honing in warm water te zetten (nooit warmer dan 40°C, anders gaan de goede eigenschappen verloren!). |