Killerbee: opmars en grenzen. 3/4

historische aspecten van- en filosoferen over bijen en bijenteelt.
Gebruikersavatar
Oude Essink
Erelid
Berichten:3562
Lid geworden op:za 18 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:
Killerbee: opmars en grenzen. 3/4

Bericht door Oude Essink » zo 10 nov 2002, 10:14

De killerbee rukt op naar Mexico

De Scutellata rukt, eenmaal vrij gekomen, snel op. In het tropische gebied van Zuid Amerika is van hybridisering van de rassen in het wild geen sprake: de tropische bij behoudt volledig haar eigen karakter. Als de imkerij niet voor instandhouding van het genenmateriaal van de Europese bij zou zorgen, zou deze volledig worden weggevaagd. Deze natuurlijke hybridisering treedt pas op als de uitbreiding in Zuid Argentinië het meer gematigde klimaat heeft bereikt.
In 1981 heeft de Killerbee zich naar het noorden van Zuid Amerika uitgebreid en bereikte
de engte van het Panama kanaal.

Afbeelding
In Mexico begint men ook op het bedrijf van Pompa ongerust te worden. De ellende op de imkerijen in Brazilië en de roep over de agressiviteit van de bijen, die door de pers nog wordt aangedikt, beginnen haar invloed te krijgen. Maar toch is er hoop, dat met de nodige maatregelen het Panama kanaal het leed zal keren.
In 1990 evenwel was de bij al aangekomen bij de Rio Grande op de grens van Mexico en de USA.
In 1991 heeft Pompa nog geen noemenswaardige last; zijn volken zijn nog steeds Europees.
De daarop volgende jaren zijn een ongekende ramp; zwermen nemen bezit van het hele gebied.
Afbeelding
deze zwerm heeft zich in een watermeter genesteld

in 1994 moest de overheid in een stad van 500.000 inwoners 1700 zwermen ruimen; zij zaten overal: in bloempotten, in elektrische meters, in een kerk zaten 40 zwermen; in een hospitaal waren alle vensters door een zwerm bezet. In de buurt van Pompa betaalde een imker een hoge premie om 650 Scutellata-volkjes in de nabijheid van zijn imkerij opgeruimd te krijgen.
Voor het bedrijf van Pompa waren de kosten om de imkerij gaande te houden hoog:
De honingproductie liep snel terug van 400 naar 100 vaten. De aanwezigheid van Afrikaanse volken leverde veel onrust onder zijn eigen volken en veel van zijn Europese volken zwermden weg. Zijn personeel moest werken onder veel moeilijker omstandigheden.
Afbeelding
Zwaar gekleed bij hoge temperaturen.

Afbeelding
extra personeel moet de beroker hanteren

Veel energie ging zitten in het overeind houden van zoveel mogelijk Europese kolonies. reisklaar maken en plaatsen kon alleen 's nachts . Veel van het personeel hield het snel voor gezien of eiste een veel hoger loon.
De voornaamste zorg van Pompa was om aan zijn verplichting voldoende bestuivingvolken te leveren te voldoen. De Mexicaanse economie en de landbouwbedrijven waren er immers van afhankelijk.
Hij splitste zoveel mogelijk zijn Europese volken op tot kleinere bestuivingvolken met veel ruimte en voldoende voer om wegzwermen te voorkomen: Dat lukte; zijn afnemers leden geen schade. Daarnaast moest hij, samen met diverse overheidsinstanties, veel energie steken in het beteugelen van de angst bij het publiek; agressieve aanvallen, waarbij doden vielen, waren niet aan zijn imkerijvolken te wijten. Nestverstoringen en slecht- ter- been zijn om weg te komen waren telkens weer de oorzaak van aanvallen met dodelijke afloop..
Afbeelding
Het bedrijf moest overschakelen naar imkeren met hybride volken: Europese moeren, gepaard met Europese én Afrikaanse darren. Pompa moest aan koninginneteelt gaan doen: bij raszuivere Europese moeren teelt hij voldoende dochters om al zijn volken jaarlijks van jonge moeren te kunnen voorzien Raszuivere Europese koninginnen koopt hij van bedrijven die geen geafrikaniseerde bijen hebben ( Hawaï bij voorbeeld); de F1 moeren worden standbevrucht. Dit betekent in de praktijk, dat ongeveer 1/3e van de werksters Scutellata bijen zijn.De ag

Ed Pieterse
Berichten:346
Lid geworden op:do 16 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Killerbee: opmars en grenzen. 3/4

Bericht door Ed Pieterse » zo 10 nov 2002, 23:30

Beste Hennie,

Prachtig verhaal van jouw hand over de "Killerbee".
Die imker in Brasil had de kasten expres opengezet heb ik gehoord, omdat hij meningsverschillen had met de leiding van dat instituut.

In Suriname heb ik de kans gehad op een morgen 25 'Killerbee-volken'

Gebruikersavatar
Oude Essink
Erelid
Berichten:3562
Lid geworden op:za 18 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Killerbee: opmars en grenzen. 3/4

Bericht door Oude Essink » ma 11 nov 2002, 10:35

Hallo Ed,
Dank voor je aardige reactie en ervaring.
De Scutellata's in Zuid Afrika worden overigens geen Killerbees genoemd; dat is meer voorbehouden aan de Scutellata's in Zuid Amerika, die, in contact met de Europese bijen aldaar, tot die enorme agressiviteit kwamen.
In de "nieuwe imkerijen" aldaar wordt die agressiviteit door hybridisering verzacht; de Killerbees "in het wild" aldaar kunnen er nog steeds wat van.
hennie oes

Afbeelding

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten