Het examen Bijenteelt. 1914

historische aspecten van- en filosoferen over bijen en bijenteelt.
Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten:8258
Lid geworden op:di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds:1962
Aantal volken:14
Bijenras(sen):F1 carnica VSH
Locatie:Oegstgeest
Contacteer:
Het examen Bijenteelt. 1914

Bericht door Hans van der Post. » ma 19 jan 2004, 22:43

Het examen Bijenteelt in 1914.


Het examen voor bijenteelt is nu ras weer afgenomen en daarom is 't nu de tijd om hen, die zich in 't vervolg aan dit examen wenschen te onderwerpen, aan te sporen nu direct met de studie er voor te beginnen.
Ik doe dit te meer, omdat men mij meermalen om inlichtingen omtrent dit examen vraagt.
De Bijenteelt breidt zich in den laatsten tijd hoe langer hoe meer uit en velen, die zich vroeger nooit er mede inlieten, zijn er nu belangstellende naar. Het is dus wel zeker, dat er hoe langer hoe meer vraag zal komen naar onderwijs. Daarvoor zullen dan onderwijzers benoodigd zijn. Het is daarom aan jongere menschen, die met de practijk van het bijenhouden op de hoogte zijn en tevens wat fundamenteele kennis bezitten, aan te raden om zich de theorie van de bijenteelt in alle onderdeden eigen te maken.

Wie niet in staat is zich voldoende schriftelijk of mondeling uit te drukken, dus geen flink opstel kan maken over een onderwerp uit de bijenteelt of daarvan mondeling geen duidelijke beschrijving weet te geven, kan aan de eischen niet voldoen; maar evenmin wie enkel theoretische kennis bezit en slechts weinig met de practijk in aanraking kwam.
Als inleiding voor dit examen moest daarom dit jaar een cursus gegeven zijn, dan was er een basis om te bouwen en een richting gegeven, waarin gebouwd moet worden.
Allereerst laat ik hier het programma voor het examen Bijenteelt volgen:

Programma voor het examen in Bijenteelt,
te houden vanwege de Vereeniging tot bevordering der Bijenteelt in Nederland.
Het examen omvat de kennis van het leven en de behandeling der bijen van de producten, hunne behandeling en afzet en van die gedeelten der planten dierkunde, welke als hulpwetenschap voor het eigenlijke vak kunnen worden beschouwd.
Het examen bestaat uit een schriftelijk en mondeling en een practisch gedeelte. Om te slagen moet de practijk voldoende zijn.

-Schriftelijk moeten de candidaten hunne denkbeelden in behoorlijke taal, stijl en schrift kunnen uitdrukken, mondeling moeten zij op duidelijke wijze hunne kennis kunnen mededeelen.

-Zij moeten niet slechts voldoende theoretische kennis bezitten, maar vooral ook practisch kunnnen omgaan met bijenvolken en de meest gewone vormen van bijenwoningen, zoowel vaste als losse bouw.

Als regel wordt slechts in enkele der vakafdeelingen schriftelijk werk opgegeven. De vakken bij het mondeling examen behandeld, zijn:
A.- Hulpwetenschappen. Bouw en verrichtingen van het insectenlichaam in het algemeen. De wijze van voortplanting. Verdeeling in hoofdgroepen.
De lichaamsbouw der vliesvleugeligen en in 't bizonder der bijen, zoowel in- als uitwendig. Hierbij blijke, dat de kennis zooveel mogelijk door eigen aanschouwing is verkregen. Latijnsche benamingen worden niet vereischt.
Wijze van voortplanting der bijen en het verschil der sexen, zoowel in bouw als ontwikkeling. Beteekenis van verschillend voedsel voor het leven der bijen. Wasproductie.
Kennis van de voornaamste honig- en stuifmeelgevende gewassen (wilde en cultuurplanten), hun bloeitijd, inrichting voor bestuiving en de wijze waarop de bijen de stoffen uit de bloemen halen.

B.- De Bijenvolken, hunne levensverschijnselen en behandeling.
Kennis der voornaamste rassen en de middelen tot verbetering, hetzij door kruising of door verbetering in het ras zelve.
De verhouding der bijen van één volk en van verschillende volken onderling. Het zwermen (natuur- en kunstzwermen). Koninginneteelt.
Behandeling der volken, ook in bizondere omstandigheden. Voederen en vereenigen van volken. Inwinteren.
Het waarnemen, voorkomen of verbeteren van verkeerde toestanden en gebreken in de kolonie.
Het houden van aanteekeningen omtrent den stand der volken en het gewin. (Boekhouding). Vijanden en ziekten; bestrijding en voorkomen.

C.- De bijenwoningen en de gereedschappen ter behandeling der volken.
Stabiel- en mobielbouw in verschill

Gebruikersavatar
Oude Essink
Erelid
Berichten:3562
Lid geworden op:za 18 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Het examen Bijenteelt. 1914

Bericht door Oude Essink » wo 21 jan 2004, 18:29

Hoi Hans,
well done. Moet je nu mee komen 90 jaar later.
hennie oes


Afbeelding

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten:8258
Lid geworden op:di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds:1962
Aantal volken:14
Bijenras(sen):F1 carnica VSH
Locatie:Oegstgeest
Contacteer:

Re: Het examen Bijenteelt. 1914

Bericht door Hans van der Post. » wo 21 jan 2004, 19:50

Ja de lat is wel wat lager komen te liggen. In deze maand (augustus1914)stond in een art. dat er vier candidaten waren.
Hans
Voor dit examen hadden vier candidaten aangemeld. Het werd afgenomen onder voorzitterschap van den heer Frans Netscher, op den modelstal van den heer Beekhuizen.
Geslaagd is de heer N. Meertens van Assen.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 20 gasten