Pagina 1 van 1

Vanille en de bijen

Geplaatst: vr 14 sep 2018, 22:31
door Franschman
Weinig imkers zullen zich realiseren dat het Vanille aroma afkomstig is van een orchidee. Deze orchidee wordt bestoven door een familielid van onze honingbij.De groene peulen die daarna ontstaan, gaan de vanillestokjes worden. Bestuiving door de bijzondere bij was dus eerst beslist nodig.
Deze bestuivingsspecialist verhinderde in aanvang de verspreiding van de teelt totdat een jochie met een bamboestokje de bestuiving overnam. Dat gebeurde op het Franse eiland la Reunion vroeger Bourbon geheten.

Na drogen en fermenteren krijg je de zwartbruine peulen met de
gezochte smaakstof( ook een afrodisiacum !) Madagaskar is nu de grootste producent en Coca Cola de grootste afnemer !
Zo zie je maar dat gespecialiseerde bijen bijdragen aan een alledaagse smaakbeleving. Denk daar eens aan imker als U een ijsje met vanillesmaak oplikt. Lekker moeder ! :be8: :P

Re: Vanille en de bijen

Geplaatst: vr 14 sep 2018, 22:49
door nyckle
Fermenteren kan toch zo verrot lekker zijn. Neem nu eens zuurkool...

Re: Vanille en de bijen

Geplaatst: vr 14 sep 2018, 22:52
door Erick
:think: Leuke woord keuze :lol:

Re: Vanille en de bijen

Geplaatst: vr 14 sep 2018, 23:06
door nyckle
Er wordt meer gefermenteerd dan u lief is.

Proost! nog een biertje!

Re: Vanille en de bijen

Geplaatst: vr 14 sep 2018, 23:07
door nyckle
Ik ben het stokbrood nog vergeten...

Re: Vanille en de bijen

Geplaatst: wo 19 sep 2018, 21:23
door BertM
nyckle schreef:Ik ben het stokbrood nog vergeten...
En kaas, worst, yoghurt,wijn chocola en natuurlijk koffie. Afbeelding

Re: Vanille en de bijen

Geplaatst: do 20 sep 2018, 21:46
door Franschman
Ja Beeleevers,
Maar ik wil graag een Dame Blanche, vanille-ijs met slagroom.
Noblesse oblige...... :lol: Lekker moeder, ook met wat honing ! Mmmmm.

Re: Vanille en de bijen

Geplaatst: do 27 sep 2018, 23:27
door Franschman
nyckle schreef:Fermenteren kan toch zo verrot lekker zijn. Neem nu eens zuurkool...
Het fermentatieproces wordt ,zonder dat we dat ons realiseren, toegepast bij veel bekende alledaagse producten.
Zo kan thee alleen door fermenteren zijn typische smaak krijgen en ook tabaksbladeren ondergaan dit proces.