Napoleon, méér aanzien door bijen ?

historische aspecten van- en filosoferen over bijen en bijenteelt.
Franschman
Berichten: 1120
Lid geworden op: wo 27 apr 2011, 00:13
Contacteer:

Napoleon, méér aanzien door bijen ?

Bericht door Franschman » za 02 feb 2019, 09:30

Napoleon wilde graag wat van de mythische uitstraling van zijn voorgangers aan zich trekken. Hij deed dat letterlijk door bij zijn kroning tot keizer, die hij zelf in scène zette een mantel aan te trekken , waarop vele, met gouddraad geborduurde bijen zaten ( zie afbeelding ).

Men beschouwde die bij symbolen als teken van onsterfelijkheid en macht. Napoleon had dat bijensymbool overgenomen van een stichter van het Frankische rijk ,Childrik I (436-481) Eerder hadden bouwvakkers bij toeval het graf van deze legendarische vorst ontdekt. Resten van het lichaam van de vorst ,waren bedekt met een mantel met ca.300 gouden bijen ,!!! Wouw...
Deze goudschat van bijen werd aan Lodewijk de veertiende aangeboden, maar door diefstal bleven er nog maar weinig gouden bijen over. Dieven op de vlucht gooiden,volgens de verhalen , een deel van de buit in de Seine!

Ofschoon Napoleon veel invloed kon uitoefenen in Europa, konden de bijen hem niet redden voor een smadelijke ondergang.
Zijn einde vond hij op een eiland midden in de oceaan. :roll:

‘Elk nadeel heb zijn voordeel’ ...In Nederland onder Frans bewind van Napoleon (en zijn broertje Lodewijk ) Werden veranderingen en moderniseringen doorgevoerd .
Zo wordt nu honing per kilo[ verkocht, reizen we met onze volken rechts op de weg en zijn onze kasten voorzien van een naam (Burgelijke Stand ) Ook uw bijenstand staat op een stuk grond dat vermeld is in een kadaster Diefstal van kasten mag niet volgens de Nederlandse wet ,die overgenomen is van Napoleon ( Code civil ) :o Geinig niet ? :lol:
4B2D6076-C7DD-44BD-9004-2CE533BE32D0.jpeg

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten