Koekoeksbijen

Verwant aan honingbijen zijn talloze insecten. Veel imkers hebben er een speciaal oog voor ontwikkeld. Ook niet verwante insecten hebben vaak hun interesse.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
wilde
Berichten: 1641
Lid geworden op: do 03 okt 2002, 23:16
Imker sinds: 1980
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Koudekerke
Contacteer:

Koekoeksbijen

Bericht door wilde » do 18 nov 2010, 19:59

Honingbijen kennen veel soorten parasieten en commensalen. Voor een globaal overzicht (exclusief de varroamijt) verwijs ik naar onderstaande link.
http://www.ahw.me/a1/bijenkastbewoners.pdf
Het is opmerkelijk dat daartoe geen koekoeksbijen behoren. Bijna alle hommels en solitaire bijen hebben hun koekoeksbijen, soms zelfs uit verschillende genera op 1 soort. Een voorbeeld daarvan is de witbaardzandbij, die geparasiteerd wordt door zowel de bleekvlekwespbij als de brede dwergbloedbij. Die parasitaire bijen zijn dikwijls schitterend van kleur. Dat zie je ook bij koekoekswespen.
Wat de reden is dat honingbijen dergelijke parasieten niet hebben, weet ik niet goed te bedenken, want alleen de waakzaamheid op de vliegplank is een onvoldoende reden. Denk bijvoorbeeld aan de doodshoofdvlinder die bijenkasten gewoon kan binnendringen. In de evolutie van de honingbij zijn er misschien ook nooit geweest. Ik kan er niets over vinden.
Hommels hebben koekoekshommels per soort, maar daar gaat het wat anders aan toe: de koekoek neemt het nest over en blijft dus ook in het nest na de koningin te hebben doodgestoken. Dan gaat ze verder met de werksters van die vorige koningin om haar eigen broed te verzorgen.

Van de koekoeksbijen die minder spectaculair gekleurd zijn noem ik de tubebijen en de kegelbijen. Die laatste soorten parasiteren op bladsnijderbijen. De gewone kegelbij heeft als waard de tuinbladsnijder. Van die kegelbij geef ik onderstaand een foto van een vrouwtje en een mannetje. Het zijn ondanks de minder spectaculaire kleuren toch intrigerende dieren. Ze hebben een mooie punctering op het gehele lijf en de vorm van de laatste achterlijfsegmenten zijn heel bijzonder. Die zijn bij het vrouwtje zeer sterk spits toelopend; bij het mannetje zitten er een zestal stekels op. Let in je tuin ook eens op deze fraaie dieren.

http://www.ahw.me/p1/coelioxys_inermis092b_fe.html

http://www.ahw.me/p1/coelioxys_inermis038b_ma.html
Albert de Wilde

Gebruikersavatar
Jeroenvt
Berichten: 1535
Lid geworden op: do 06 sep 2007, 21:44
Aantal volken: 5
Bijenras(sen): hele leuke
Locatie: Hoogland - Nederland
Contacteer:

Re: Koekoeksbijen

Bericht door Jeroenvt » do 18 nov 2010, 23:17

Misschien moet je het ontbreken van koekoeksbijen meer filosofisch oplossen, het deed me denken aan de serie een schitterend ongeluk. Als de evolutie zich opnieuw zou voltrekken zouden wij mensen er waarschijnlijk niet eens geweest zijn. Wel gelijke oplossingen voor soortgelijke problemen, maar geen identieke diersoorten. Er zit een element van toeval in, van geluk hebben.
--
Mvg Jeroen van Tol

http://www.TheDutchChief.nl

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 33 gasten