Bij de startpagina: De Phacelia.

Over het voedsel van bijen en hommels en hun rol bij de bestuiving in natuur en cultuur.

Moderator:maartenkleijne

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten:8258
Lid geworden op:di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds:1962
Aantal volken:14
Bijenras(sen):F1 carnica VSH
Locatie:Oegstgeest
Contacteer:
Bij de startpagina: De Phacelia.

Bericht door Hans van der Post. » di 01 sep 2009, 10:53

Bij de startpagina.

De foto's in kleur: Frida Waasdorp.
Afbeelding



De Phacelia een van de rijk bloeiend kruidachtige gewas die voor onze honingbijen in augustus/september een zeer goede stuifmeeldracht kan zijn.

Boraginaceae.

Ruwbladigenfamilie - waaronder de Borage en het Slangenkruid vallen - .

Volledige wetenschappelijke naam: Phacelia tanacetifolia Benth.

De kenmerken:

Eenjarig.
Stengel vooral naar boven toe met korte haren en klierharen, daartussen met lange, afstaande borstels. Bladen enkel of dubbel geveerd of veerdelig; blaadjes of slippen getand of gelobd. Bloemen in dichte, naar één zijde gekeerde, spiraalvormig opgerolde, aarvormige bloeiwijzen (schichten). Bloemkroon klokvormig, blauw, zelden roze of wit; kroonbuis weinig langer dan de kelk. Meeldraden ver buiten de bloemkroon uitstekend, aan de voet elk met 2 halvemaanvormige oortjes.
Oorspronkelijke vindplaats is Californië.


Afbeelding


Citaten uit het blad "Maanschrift voor Bijenteelt".
De opmars van de Phacelia.
***

September 1903. In Maanschrift voor Bijenteelt werd voor het eerst geschreven over Phacelia tanecetifolia als kamerplant die druk werd bezocht door bijen. In het zelfde art. werd de vraag gesteld over de Phacelia als voederplant waaraan in Europa als grote waarde zou worden gezien.

September 1904. In 't begin van Maart, hoe vroeger hoe beter, en tegen 't einde van Juli gezaaid, geeft ze aan de bijen een overvloedige voorjaars- en herfstdracht. Zonder twijfel verdient de Phacelia voor de bijenteelt zooveel mogelijk aangekweekt te worden. 't Zou een dankbaar werk voor vereenigingen zijn als zij de verspreiding der Phacelia door zaaien in bosschen, langs spoorwegen, heidevelden, enz. bevorderden.

Juni 1908. "Honinggevende planten" http://www.bijen.info/forumzoek/viewtop ... s=phacelia
Ik neem hier de gelegenheid waar, om de lezers erop te wijzen, dat in buitenlandsche tijdschriften over bijenteelt twee nieuwe honigplanten worden aangekondigd, n.l. de Japansche Sierwilg, Salix mutabilis, en een sierplant Nepeta Mussini Spreng, die van April tot aan het najaar bloeit en veel sterker bevlogen zou worden dan de phacelia. We vestigen hierop alvast de aandacht en hopen er later, als het tijd is van aanplanten of zaaien terug te komen. Een bijzonder mooi plantje voor den tuin en voor de bijen is de kruisbloemige Erysimum Pérofski-anum.

Juni 1911. Zoodra de Phacélia bloeit kan men met het voederen er van aan de koeien beginnen, welke het zeer gaarne eten. In Brunswijk behelpen zich de boeren met dit groenvoeder gedurende den geheelen, aan groenvoeder armen tijd (September), tot den oogst der knollen, zonder dat de melkopbrengst er onder lijdt. Waar de Phacélia in het groot verbouwd wordt, behoeft men niet met de bijen naar de heide te gaan, zóó groot is de honigopbrengst. Voor overwintering staat de Phacéliahonig ver boven den heidehonig. Het is dus zeer aan te raden, dat waar de plant nog vreemd is, met den aanbouw van Phacélia proeven te nemen.
Afbeelding
Bloeiend veld Phacélia tanacetifolla.


December 1911. Van de laatstgehouden vergadering van den "Heerlenschen IJmkersbond" komt een uitvoerig verslag voor in de «Limburger Koerier», die mij door den Secr. dier afdeeling, den heer K.H. Lindelauf werd toegezonden.
[.........] Aangedrongen werd op beplanting van gemeentewege met linde- in plaats van kastanjeboomen. Onder de leden werden boeken over bijenteelt uitgeloot. Ook werd gesproken over Krainer bijen. Er werd o

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 20 gasten