Santtu Pikkarainen schreef:Schrik we niet van als je bijen agressief worden, ik heb gehoord dat ze dol zijn op koolzaad, maar ook erg stekerig worden. Iemand deze ervaring?
Goede morgen Sannttu c.s., momenteel zijn de koolzaadrassen Erucazuurarm (of vrij van dat prikkelende zuur).
Het lijkt op Mosterdzuur dat rijkelijk aanwezig is in de Mosterdplanten . Die zijn verwant met Koolzaad.
Als ze op Mosterd vliegen is de kans op 'kwaje' bijen groot. Je moet niet in de volken werken op 'n snikhete middag.
Dat geldt ook voor Koolzaad , al is dat zuurarm. Het beste tijdstip is 's morgens heel vroeg als het nog koel is.
Moet je 'n koolzaadveld delen met andere imkers, dan raad ik je aan met de boer te overleggen dat de verschillende
imkers ver uit elkaar moeten staan om verschillende redenen.
1. Als ze op één rij staan en ééntje heeft veel volken die binnen 'n uur 'gedaan' moeten zijn, dan kan de hel losbreken
door roverij, zeker als de dracht tegenvalt. Sneljassen maakt zelfs de als zachtaardig te boek staande rassen geprikkeld.
De tweede imker kan beter z'n biezen pakken en een dag later z'n volken behandelen.
2. De boer moet beseffen dat het voor een betere bestuiving nodig is dat de volken verspreid staan, net als bij het fruit.
3. De boer moet beseffen dat het besmettigsgevaar verkleind moet worden; dus hij moet de imkers niet dwingen op 'n kluit te staan.
Voorlopig laat ik het hier bij. Het ligt dus niet aan het Koolzaad maar aan de weersomstandigheden en de imkerwerkwijze. B3