Bij de startpagina: de Borage

Over het voedsel van bijen en hommels en hun rol bij de bestuiving in natuur en cultuur.

Moderator:maartenkleijne

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten:8258
Lid geworden op:di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds:1962
Aantal volken:14
Bijenras(sen):F1 carnica VSH
Locatie:Oegstgeest
Contacteer:
Bij de startpagina: de Borage

Bericht door Hans van der Post. » ma 12 okt 2009, 22:32

De borage, oftewel de komkommerplant.

..Afbeelding

Oorsprong:
Bernagie of Borage, Borago officinalis, stamt waarschijnlijk uit het Middellandse Zeegebied en werd door de Romeinen in heel Europa verbreid.
Het is een ruw behaarde éénjarige plant met een duidelijke Komkommergeur en prachtige blauwe bloemen.
Vanwege de geur en smaak wordt de plant ook wel komkommerkruid genoemd.

Kennismaking:
De helblauwe bloem was zo opvallend in de groene, gele en rode kleuren van het "wilde" zaaisel wat voor bijen was gezaaid. Dit veld stond te bloeien in een heempark.
Het was mijn eerste kennismaking met de kleur van de Borage officinalis en legde dit toen vast met mij eerste gespaarde kamera een tweeogige Yashica -635. (1966)
Ook de korenbloem en de wilde cichorei hebben het zelfde mooie blauw.

Zaaien:
Dit doe je ter plekke. Borage heeft een hekel aan verplanten.
Het is een "zwakke" plant d.w.z. "er zit veel vocht in" bij het verplanten breken wortels en blad gemakkelijk af.
Om het hele seizoen bloeiende planten te hebben zaai je deze om de vier weken tot eind juli.
Zaai de zaden wel op enige afstand de volwassen planten hebben een omvang 60 cm.
Als je eenmaal borage in je tuin hebt geïntroduceerd kom je er moeilijk van af.
Het zaad is zeer oliehoudend kan een aantal jaren in de grond liggen "sluimeren".
Maar het is een "on"kruid het wied gemakkelijk weg.

Gebruik:
Officinalis; dit woord heeft de betekenis dat de plant geneeskrachtige eigenschappen heeft.
Uit de geperste olie zaden zit een hoog gehalte linolzuur, vitamine F. bernagie-olie bevat zink.
In verschillende smeersels is de olie verwerkt.
De plant borage, waarvan de bladeren als salade worden gegeten kan ook als thee worden
gedronken tegen reuma, nierontstekingen.

In de keuken:
Het blad van borage verleent een komkommersmaak aan dranken.
Fijngehakte borageblaadjes zijn een delicatesse in salades en bij zachte kaas.
Ze kunnen ook als garnering voor koude schotels worden gebruikt. De blaadjes moeten jong worden geplukt.
De bloemen kunnen voorzichtig worden afgenomen. Deze worden gebruikt om gerechten te decoreren.
Je kunt ook de bloemen in ijsklontjes invriezen.
Aardappelsoep met borage zie:
http://www.receptenweb.nl/SiteNL/servle ... =aardappel


Kruidig nachtmutsje:
Hiervoor is nodig: 3 theelepels vers fijngehakt borageblad,1 kop kokend water, 1 theelepel honing en 1 schijfje citroen.
Doe de gehakte borage in een voorverwarmde kop en giet er het kokende water op.
Dek de kop af met een schotel en laat 5 minuten trekken.
Zeef de vloeistof en voeg er de honing en schijf citroen aan toe.
Drink hem heet vlak voor het naar bed gaan.
Slaap ze!

!Hans.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 58 gasten