krokussen

Over het voedsel van bijen en hommels en hun rol bij de bestuiving in natuur en cultuur.

Moderator: maartenkleijne

Plaats reactie
Gebruikersavatar
maartenkleijne
Moderator
Berichten: 3582
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1974
Aantal volken: 3
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: hilversum
Contacteer:

krokussen

Bericht door maartenkleijne » za 02 dec 2000, 15:12

Krokussen
De beste voorjaarsdracht voor de opbouw van de imme is misschien wel de krokus.
Krokussen in de zon ontvangen in het voorjaar permanent wel 2-3 bijen tegelijk. Laten we aannemen dat het er 2 zijn per 5 minuten.
Laten we aannemen dat er 15.000 voorjaarsbijen in een volk zitten waarvan de helft=7500 bijen op stuifmeel vliegen. Laten we aannemen dat ze in het kille voorjaar 4x per dag een vlucht maken, dat is 30.000 vluchten per dag. Zeg 6 uur vliegtijd dat is 7500 per 2 uur, of 312.5 per 5 minuten ad 2 per krokusbloem oftewel 156 krokusbloemen, dat is uiterlijk in het tweede of derde jaar na planten ca 50 krokusbollen. Voor de veiligheid houd ik het op 100 krokusbollen per volk. Laten we zeggen: planten 10CM uit elkaar, dat geeft 1 M2 krokussen per volk. Dat past zelfs in een hele kleine tuin.
Als je helemaal goed wil doen doe je het drie maal: de vroegste botanische krokussen, de middelste botanische soorten en de late krokussen, de bekende grote paarse en gele bloemen. Dan nog heb je maar 3 M2 per volk nodig. Meer is natuurlijk ook prima. Je hoeft het maar 1x te doen om er vele jaren plezier van te hebben. Al je ze niet afmaait voor het loof verdort worden het er zelfs elk jaar meer.
Alleen even opletten: woelmuizen lusten de bolletjes soms ook, maar in elke grondsoort zijn er wel een paar krokussen te vinden die ondanks de eventueel aanwezige muizen gedijen.
Op Texel waar de botanische krokussen per HA worden geteeld zie je op zo'n groot veld maar hier en daar een bij (als je je ogen dicht doet hoor je ze wel zoemen) terwijl bij de stand de bijen af en aan vliegen met krokusstuifmeel

Ben Engelen
Berichten: 6
Lid geworden op: vr 24 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland

Re: krokussen

Bericht door Ben Engelen » zo 03 dec 2000, 15:11

Ben Engelen
Deelnemer
Deelnemer # 25
verstuurd 03-12-2000 12:57
--------------------------------------------------------------------------------
[QUOTE]Originally posted by maartenkleijne:
Krokussen
Maarten, ik heb wat twijfels over de wijze waarop de crocusdracht is ingeschat. Het is m.i. nodig rekening te houden met enkele factoren die niet zijn meegenomen in de beschouwing. Zowel bij nectar als stuifmeeldracht zijn de beschikbaarheid in de tijd en de hoeveelheid uitputbare hoeveelheden. Als teveel bijen de bezoeken raken de voorraden stuifmeel op of kan in
geval van nectar de bloem de aanvoer niet bijhouden t.o.v. de afname door de bijen.
Bekend is wel dat bepaalde planten maar op bepaalde tijden nectar en/of stuifmeel leveren tijdens hun bloeiperiode, maar over de maximaal te leveren hoeveelheden lees of hoor je weinig. Zijn daar wat toegankelijke literatuurreferenties over bekend bij een forum bezoeker

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 8246
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Re: krokussen

Bericht door Hans van der Post. » wo 17 jan 2001, 15:12

Hans van der Post
Deelnemer
Deelnemer # 17
Deelnemer gewaardeerd:

verstuurd 17-01-2001 15:08
--------------------------------------------------------------------------------
Maarten ik heb nog eens jouw crocus verhaal gelezen maar ik denk dat je te optimistisch ben wat betreft het uitvliegen 7500 bijen. Dit is beduidend lager. Zeker in de tijd dat de botanische crocussen bloeien. Het komt in vele jaren voor dat ze door "het weer" er niet op vliegen de bloemen blijven dicht, er vormt zich geen zaad. Zelfs de winteraconieten die nog eerder bloeien maar wel opengaan in de zon bij een temperatuur van +6 c Celsius worden door de bijen dan niet bevlogen omdat het voor de bijen te koud is. Om toch zaadzetting te krijgen loop ik (grote bij) met een penseel alle geopende bloemen langs.
Wij van de afd. Oegstgeest hebben een aantal jaren achtereen op velden crocussen in de Bollen streek (Lisse) gereisd kan niet zeggen dat ze er veel beter van worden. Als ik ze thuis laat groeien de bijenvolken (imme?) veel beter. Dit komt omdat op het veld het kouder is en dat bevorderd het uitvliegen niet. Ook is het vaak voorgekomen dat de vroege wilg bloeide en de crocus zijn knop dicht hield door de temperatuur. Hadden we geen crocus stuifmeel maar wilgen stuifmeel. In het voege voorjaar is het in de beschutting van huizen warmer en daardoor is de ontwikkeling van bijenvolken beter. Ook bloeien verschillende drachtbronnen eerder en beter. Bijenvolken die in het voorjaar wat warm staan zijn beduidend verder in hun ontwikkeling dan die in de schaduw staan.
Hans.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 20 gasten