Kerstroos en Stinkend Nieskruid

Over het voedsel van bijen en hommels en hun rol bij de bestuiving in natuur en cultuur.

Moderator: maartenkleijne

Frans vanTongeren
Berichten: 2016
Lid geworden op: wo 29 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland

Kerstroos en Stinkend Nieskruid

Bericht door Frans vanTongeren » za 13 jan 2001, 15:13

KERSTROOS EN.. STINKEND NIESKRUID

Na wat witte winterdagen streek een vleugje voorjaar over Joppe.
De Kerstroos ontvouwde toen..twee blanke bloemen.
De plant heeft een poëtische naam. De wetenschappelijke benaming is niet door een dichter bedacht: zwart Nieskruid of ëHelleborus Nigeria.
De Kerstroos heeft in december al de lente in zín hoofd . Eerder dan wintervakantietjes en sneeuwklokjes.
Helleborus Niger is een geneeskrachtig kruid. Hij werd in staat geacht melancholie te verdrijven. De dosering van de hoeveelheid wortel van de Kerstroos is belangrijk. Tien gram knoestige wortel kan een schaap al doden.

De naam Helleborus betekent maaltijd van de dood.
Vroeger werd een beetje tot poeder vermalen wortel, toegevoegd aan snuiftabak. Kerstroos prikkelt de slijmvliezen en doet de gebruiker niesen.
De vroege bloeier werd door de Romeinen naar ons toe gebracht. Weldra pronkte hij in klooster- en kasteeltuinen als symbool van het leven dat de dood overwint.
De Kerstroos is een wonderlijke plant. De witte blaadjes zijn geen kroon-, maar kelkblaadjes. De kroonbladen zijn vergroeid tot nectartrechtertjes die open staan voor wat er in de tuin van de imker rondzoemt op zachte winterdagen BIIJJJENN!
De Kerstroos lokt bijen en hommels met haar witte kelkblaadjes. Anders gaat het bij stinkend Nieskruid Daar is geur.. het lokmiddel.
De bloemetjes van de Helleborus Foetidus zijn groen en niet zo fraai als die van de Kerstroos.

Mensen houden niet zo van Foetidusgeur, maar bijtjes kruipen graag de stuifmeelrijke bloemen in en na de bevruchting ontstaat een vruchtje dat verdroogt, krimpt en openbarst. Mieren helpen een handje bij de verspreiding. De zaden hebben een vettige verdikking en daar zijn mieren dol op.

*- Kweekwijze: Plant Helleborus in vruchtbare, vochtige grond. Laat de plant met rust. Het is een ideale plant voor een wilde tuin.
*- Vermeerderen: Scheur de plant in het voorjaar na de bloei. Zaaien kan ook.
Dat moet direct gebeuren. Anders zal het zaad niet kiemen. Niet zaaien in de volle zon. De eerste bloei geschiedt drie à vier jaar na het kiemen.
* -Plantperiode: februari en in oktober plus november

Met dank aan Theo Schildkamp, Delta's Grote Tuinencyclopedie en Cruydt-Hoeck en..Johan de Jager.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 42 gasten