Pagina 1 van 1

Nootzoet-raapzaad /groenbemester en bijenplant

Geplaatst: do 22 feb 2001, 16:11
door Frans vanTongeren
NOOTZOET RAAPZAAD (BRASSICA RAPA L.)
Op het uitwinteringsmaal van veertien april ë94 drukte Arend Lefferts mij een artikel in handen over het plezier dat bijen, imker en tuinder kunnen beleven van het Nootzoet Raapzaad.
In 'De Nieuwsbode' wordt een stukje geschreven over imker J.Dols uit Onstwedde (gemeente Stadskanaal). Hij zegt:
*
'Als bijenhouder word je ieder najaar geconfronteerd met het probleem, dat er weinig voeding meer te vinden is in de natuur voor de bijen. Een tekort aan stuifmeel, een van de belangrijkste eiwit-leveranciers voor bijen, verhoogt de kans op nosema'.
De oplossing lag wat hem betreft voor de hand: een gewas zaaien, dat nog zeer laat in het seizoen bloeit. Zo kwam hij op het raapzaad.
Zijn buurman Volders, een boer, zag wel wat in het zaaiplan omdat het raapzaad voor hem als groenbemester zou kunnen dienen. Raapzaad leek hem geschikt als groenbemester op een akker waar b.v. vroege aardappels hebben gestaan.
De boer was niet ontevreden. Het raapzaad zorgde voor een goede structuur van de grond, terwijl de groei van kweek sterk werd belemmerd.
De imker was content.
'Als het zonnetje maar even schijnt en de temperatuur ligt rond de elf graden, dan vliegen de bijen uit om stuifmeel uit het raapzaad te halen', zei de bijenman.
Tot zover 'De Nieuwsbode'.
***
Nuttige gegevens:

Zaaitijd: april tot en met augustus.
Bloeitijd: ongeveer zes weken na het zaaien.
Zaaidiepte: het zaad licht inharken
Kiemtijd: een week
Hoeveelheid zaad: twee gram per vierkante meter
Functie voor de bijen: vooral stuifmeelleverancier
Oogstwijze de hauwtjes in de handen wrijven of het gewas met de zeis maaien, in bundeltjes op een stuk plastic leggen en er over heen lopen.
Als groenbemester: voorwaarde is dat men pas half augustus zaait, zodat er geen zaad meer wordt gezet. In het voorjaar kan men de doodgevroren platliggende stengels en bladeren onder-spitten.
Waar te koop: o.a. bij een zaak voor dierenbenodigdheden of... in de 'Bij-zaak' te Joppe)

Fr.

Re: Nootzoet-raapzaad /groenbemester en bijenplant

Geplaatst: za 24 feb 2001, 16:10
door maartenkleijne
24-02-2001 22:25
--------------------------------------------------------------------------------
In het bijenhuis wordt het zaad van noootzoetraapzaad niet meer verkocht omdat er teveel klachten waqren over wortelvoetnarigheid. Daar wordt aanbevolen over te gaan op bladrammenas dat ongeveer dezelfde voordelen en zaaischema's heeft. Een bijkomend voordeel van bladramenas is -naar men zegt- dat de honing minder snel versuikerd dan bij de andere kruisbloemigen. Ik zelf heb er nog geen ervaring mee maar ik ga dit jaar elke maand een regel inzaaien en het resultaat goed bijhouden.

Re: Nootzoet-raapzaad /groenbemester en bijenplant

Geplaatst: wo 28 feb 2001, 16:11
door Erik Speksnijder
28-02-2001 21:05
--------------------------------------------------------------------------------
Bladrammenas is een schitterende plant voor bijen. Hij bloeit langdurig en is, voor de mensen die niet de puf hebben om hem/haar na de bloei onder te spitten, makkelijk weer te verwijderen.
Ook na de bloei is bladrammenas schitterend. Er komen veel zaadminnende vogels opaf.