Pagina 1 van 2

concurrentie in natuurgebieden

Geplaatst: wo 10 jan 2007, 16:49
door pieter1
Onderstaande kwam ik tegen op de internetsite van een natuurbeheers- organisatie. Iemand een idee of hier onderzoeken of studie's naar zijn gedaan en of deze resultaten voor mij ergens terug zijn te vinden?

Hoewel het totale aantal imkers in de afgelopen jaren sterk is afgenomen, neemt de vraag van imkers om honingbijkasten in natuurterreinen te mogen plaatsen de laatste jaren toe.

In een gemiddelde honingbijkast zitten 15.000 tot 60.000 honingbijen. Honingbijen zijn niet de enige dieren die nectar eten, ook dag- en nachtvlinders en wilde bijen zijn afhankelijk van nectar. Als er op een paar hectare meerdere honingbijkasten worden geplaatst, leidt dit mogelijk tot concurrentie of verdringing van de wilde bloembezoekende insecten.
Voor een aantal terreinen is besloten geen honingbijkasten meer toe te staan omdat hier zeldzame of kwetsbare soorten vlinders of wilde bijen voorkomen.

Re: concurrentie in natuurgebieden

Geplaatst: do 11 jan 2007, 00:35
door frits dalm
Pieter,
Ik ben bang dat weer zo is,iemand oppert wat en de rest gaat er zonder onderzoek
achteraan.
Denk van een kast per bv tien hactare binneneen paar jaar uist meer van de zeldzame insecten zal laten zien. Oorzaak meer bestuiving en dan is ook de druk niet zo groot van de honingbijen.
Sommige van die mensen zeggen dat de honingbij hier pas recent ingevoerd is,maar ik vraag me af waar ze dan vroeger de was en honing vandaan haalden.
Frits

Re: concurrentie in natuurgebieden

Geplaatst: do 11 jan 2007, 12:27
door arjan_vanderveen
Pieter,

Het is een feit dat er tegenwoordig meer bijen in een volk verblijven dan vroeger. Een belangrijk ander feit is dat de wilde nectareters in Nederland bijna alleen maar aangewezen zijn op een paar natuurgebieden. Hier zou enige concurentie kunnen ontstaan, maar die moet dan direct weer genuanceerd worden. Voor honingbijen zijn de meeste drachten in natuurgebieden nauwelijks interessant, te kleinschalig of onbereikbare nectar. Er is wel onderzoek naar concurentie gedaan (heb ik nog een Engelstalig abstract van) en die blijkt zeer beperkt. Een gedetailleerder onderzoek zal moeten uitwijzen of er daadwerkelijk sprake is van concurrentie.

Groet, Arjan

Re: concurrentie in natuurgebieden

Geplaatst: do 11 jan 2007, 13:24
door Hans van der Post.
Pieter1 ik zou graag de link van de site willen hebben waar je dit hebt gelezen:

Als er op een paar hectare meerdere honingbijkasten worden geplaatst, leidt dit mogelijk tot concurrentie of verdringing van de wilde bloembezoekende insecten.
Voor een aantal terreinen is besloten geen honingbijkasten meer toe te staan omdat hier zeldzame of kwetsbare soorten vlinders of wilde bijen voorkomen.


Hans.

Re: concurrentie in natuurgebieden

Geplaatst: do 11 jan 2007, 15:04
door pieter1

Re: concurrentie in natuurgebieden

Geplaatst: do 11 jan 2007, 15:16
door marc
Mensen die rekening wensen te houden met het beperkte aanbod aan voedsel (nectar + stuifmeel), te veel is te veel.

Re: concurrentie in natuurgebieden

Geplaatst: do 11 jan 2007, 23:42
door Jelte Pieter Dijkstra
Idd zijn natuurgebieden nauwelijks interessant voor honingbijen, tenzij er zeer grote monocultures zijn, zoals wilg, braam, heide, zeeaster of lamsoor, moerasandijvie. Maar daarmee is de kous nog niet afgedaan. Ook deze grote monocultures of juist deze grote oppervlaktes aan nectar en stuifmeelleveranciers zijn tevens gemakkelijke voedselbronnen voor (zeldzame) insecten met een smalle range aan voedselplanten in termen van zeldzaamheid of kleine oppervlaktes. Als imkers massaal gaan staan op die drachtvelden kan er voedeltekort ontstaan. Nectar is welliswaar niet limiterend (overigens wel onder zeer droge omstandigheden), maar wat te zeggen van stuifmeel?? Eenmaal weg is altijd weg. Dit jaar ben ik populaties zandblauwtjes bij langs geweest en elke middag rondom 13.00 was al het stuifmeel verdwenen. Grotendeels door hommels, maar soms ook door honingbijen. Beide soorten grazen als grote gekken het stuifmeel van de bloem.

jp

Re: concurrentie in natuurgebieden

Geplaatst: vr 12 jan 2007, 18:51
door jjmvaningen
volgens mij was het een onderzoek van de RU-Groningen (al dan niet in samenwerking met natuurmonumenten) met als resultaat dat, voor zover ik weet, er geen bijenvolken mogen worden geplaats op gebieden van natuurmonumenten.

Re: concurrentie in natuurgebieden

Geplaatst: vr 12 jan 2007, 22:54
door Hans van der Post.
Nu dat daar geen honingbijen volken mogen staan zal de bijenwolf uitsterven!
Hans

Re: concurrentie in natuurgebieden

Geplaatst: vr 12 jan 2007, 22:54
door labrador
Ik woon op een landgoed van Natuurmonumenten. Ik kreeg ook al moeilijke boswachters op de stoep omdat ik bijenkasten heb staan...

Op mijn vraag of ze een officieel dokument konden laten zien waarin onomstotelijk bewezen wordt dat de wilde insecten schade hebben of ondervinden van onze bijen, dropen ze af.....

Mijn 7 kastjes (incl. bijen, jawel!) staan er nog

rare jongens, maar iedereen weet toch dat het beleid van natuurorganisaties bepaald wordt door haar leden?

Zolang er Partij v.d. Dieren bestaat kunnen we er op wachten dat er nog veel meer onzinnige en "tegen natuur-lijke" besluiten worden genomen in dit land.... Dat zo'n partij bestaat zegt mij, dat het gemiddeld landelijk IQ snel aan het dalen is........