geknoei met honing

Over producten voor bijen (suiker) en van bijen (was/honing/stuifmeel/propolis enz.), recepten, en over de therapeutische mogelijkheden van deze produkten.
Franschman
Berichten: 1235
Lid geworden op: wo 27 apr 2011, 00:13
Contacteer:

Re: geknoei met honing

Bericht door Franschman »

De heer Oude Essink heeft gelijk als het gaat om de eigen verantwoordelijkheid van de imker en de rol van de keuringsdienst van Waren. Deze instellingen heb je in Frankrijk ook, maar een zelfreinigend vermogen van producenten zelf werkt bij de Franse consumenten beter en die consumenten zijn uiterst kritisch als het gaat om hygiëne , presentatie en smaak. ( vandaar dat men het culinair geimiteerd ziet,en wat te denken van b.v Michelin sterren in Nederland !!))

Voorts kan zo'n' brancheorganisatie' de beter imkers een zetje in de rug geven die ook andere amateurs aanspoort kwaliteit te leveren.
In oude afgewassen jampotjes honing leveren is not done in Frankrijk. Ook hier wil men een net standaard verpakt product waarbinnen overigens genoeg keus en variatie is. Bekijk de potjes die Leygonie te Brive levert maar eens.

Kortom ik blijf pleiten voor presentatie waarbij het product meer exclusief wordt gepresenteerd en uit de schaduw komt van het 'volkstuintjesniveau'
Dat verdienen bijen, imkers en hun bijzondere product ! :be3:

Enige 'Show' zoals de Fransen doen met hun 'chevaliers' laat het onderwerp ook bij het grote publiek eens aardig en met enige stijl naar voren komen.
Ook bij de imkerij geldt ; "Noblesse oblige" :clap:
Bijkersgilde
Berichten: 84
Lid geworden op: do 18 jun 2009, 09:37
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: geknoei met honing

Bericht door Bijkersgilde »

Hier in Nederland heeft de Nederlandse Commissie voor Bijenproducten het Algemeen keuringsreglement samengesteld, gebaseerd op het Honingbesluit van 20 november 2003.
Hierin staat vermeld waar de te verkopen honing aan moet voldoen, zoals omschrijving op het etiket, en kwaliteitsnormen zoals maximaal vochtgehalte e.d.
Deze zomer komt er een nieuw Algemeen Keuringsreglement uit.
Het reglement is aangepast aan de opgedane ervaringen van afgelopen jaren en geeft tevens veel informatie omtrent de Bijenproducten.
Tijdens de nationale honingkeuring in de eerste wek oktober zal volgens het nieuwe reglement worden gekeurd.
Ook bij de komende studiedagen in het najaar wordt er dan volgens de nieuwe regels gekeurd.
Om aan alle imkers, en inzenders informatie te verstrekken welke wijzigingen er zijn geeft het Bijkersgilde op 17 september een informatieochtend.
Informatie op de webstee van het Bijkersgilde http://www.bijkersgilde.nl en op de volgpagina http://www.bijkersgilde.nl/infodag.htm .
Ook wordt er informatie verstrekt over de cursus Honingkeurmeester die het Bijkersgilde begin januari start.
http://www.bijkersgilde.nl/cursuskeurmeester.htm

Wij als imkers die de honing ter verkoop aanbieden hebben een verantwoordelijkheid. We werken met voedingsproducten, en dienen daar zorgvuldig mee om te gaan en ons aan de regels te houden.
Doen we dat niet, dan kunnen tzt toezichthoudende instanties zoals VWA eisen gaan stellen aan verwerking die wij wel eens als individuele imkers niet kunnen waarmaken zoals een HACCP slingerruimte.
Bijkersgilde - Waarborg voor kwaliteit.
Meer informatie op onze webstee: www.bijkersgilde.nl
Franschman
Berichten: 1235
Lid geworden op: wo 27 apr 2011, 00:13
Contacteer:

Re: geknoei met honing

Bericht door Franschman »

Bedankt voor deze informatie.
Een prima initiatief. Wat mij betreft mag deze organisatie meer aan de weg timmeren in de Media.

Laat het bestuur maar in van die Chevaliers'pakken verschijnen en dat op de voorpagina van b.v de Telegraaf of in Piets weerbericht. Hoe meer aandacht , hoe beter. Succes met de organisatie.

Ook U krijgt van mij een onderscheiding ! :D
Bijlagen
lintjesregen voor honingkwaliteit !
lintjesregen voor honingkwaliteit !
insigne-a-la-ruche.jpg (32.03 KiB) 1765 keer bekeken
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 11 gasten