Hier in Nederland heeft de
Nederlandse Commissie voor Bijenproducten het Algemeen keuringsreglement samengesteld, gebaseerd op het Honingbesluit van 20 november 2003.
Hierin staat vermeld waar de te verkopen honing aan moet voldoen, zoals omschrijving op het etiket, en kwaliteitsnormen zoals maximaal vochtgehalte e.d.
Deze zomer komt er een nieuw
Algemeen Keuringsreglement uit.
Het reglement is aangepast aan de opgedane ervaringen van afgelopen jaren en geeft tevens veel informatie omtrent de Bijenproducten.
Tijdens de nationale honingkeuring in de eerste wek oktober zal volgens het nieuwe reglement worden gekeurd.
Ook bij de komende studiedagen in het najaar wordt er dan volgens de nieuwe regels gekeurd.
Om aan alle imkers, en inzenders informatie te verstrekken welke wijzigingen er zijn geeft het
Bijkersgilde op 17 september een informatieochtend.
Informatie op de webstee van het
Bijkersgilde http://www.bijkersgilde.nl en op de volgpagina
http://www.bijkersgilde.nl/infodag.htm .
Ook wordt er informatie verstrekt over de cursus Honingkeurmeester die het
Bijkersgilde begin januari start.
http://www.bijkersgilde.nl/cursuskeurmeester.htm
Wij als imkers die de honing ter verkoop aanbieden hebben een verantwoordelijkheid. We werken met voedingsproducten, en dienen daar zorgvuldig mee om te gaan en ons aan de regels te houden.
Doen we dat niet, dan kunnen tzt toezichthoudende instanties zoals VWA eisen gaan stellen aan verwerking die wij wel eens als individuele imkers niet kunnen waarmaken zoals een HACCP slingerruimte.
Bijkersgilde - Waarborg voor kwaliteit.
Meer informatie op onze webstee: www.bijkersgilde.nl