Honing roeren

Over producten voor bijen (suiker) en van bijen (was/honing/stuifmeel/propolis enz.), recepten, en over de therapeutische mogelijkheden van deze produkten.
Plaats reactie
Paul67
Berichten: 453
Lid geworden op: do 10 nov 2011, 11:56
Imker sinds: 2012
Aantal volken: 0
Locatie: (L)
Contacteer:

Honing roeren

Bericht door Paul67 » vr 02 jun 2023, 18:06

Ik heb een vraag over het roeren van honing.
Imkers die creme honing maken doen de honing roeren totdat het echt een creme is. Boterachtig zeg maar.
Ik vraag me af of je ook kunt roeren maar dan minder lang, zodat je zeg maar een soort half vloeibaar / half boterachtig krijgt.
Wordt dat gedaan?

Gr P

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 8246
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Re: Honing roeren

Bericht door Hans van der Post. » vr 02 jun 2023, 21:16

Gebruik een pot honing die al is gekrisalliseerd = enten van vloeibare honing.
Roer die honing door een emmer met geslingerde honing.
Roer elke dag! totdat moeizamer en dof van kleur = ondoorzichtig wordt.
!Hans.

jjmvaningen
Berichten: 1105
Lid geworden op: zo 20 apr 2003, 17:26
Imker sinds: 1998
Aantal volken: 8
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: Doetinchem, Achterhoek
Contacteer:

Re: Honing roeren

Bericht door jjmvaningen » zo 04 jun 2023, 10:46

aanvulling op Hans: het is wel verstandig om de eerder gekristalliseerde honing zeer fijn te malen vóórdat je deze toevoegd aan de vloeibare honing. dat zogt ervoor dat er geen enkele harde, grote kristallen verde ontstaan en je wel een gelijkmatige -honing krijgt.(met een roerstaaf bijvoorbeeld).

als je eenmaal begint met toevoegen van gekristalliseerde, fijngemalen honing, start je een gelijkmatig cremingsproces tot alles creme is.
half creme, half vloeibaar is niet mogelijk

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 17 gasten