Wat de wetenschap zegt over bijensteken.

Over producten voor bijen (suiker) en van bijen (was/honing/stuifmeel/propolis enz.), recepten, en over de therapeutische mogelijkheden van deze produkten.
Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 8260
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 4
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Wat de wetenschap zegt over bijensteken.

Bericht door Hans van der Post. »

Als antwoordt op de vraag van Pim Lemmers.
Ik kreeg vanochtend MS info in de bus waarin het volgende bericht:
Het is de tekst van de MSi stichting een periodieke uitgave (okt.2005) van de st [color=black]M
ultiple Scerose internationaal.
Hans[/color]

NIEUWS!

Wat de wetenschap zegt over bijensteken


In 2004/2005 hebben wetenschappers zich gebogen over de vraag of bijengif aantoonbaar effect heeft op mensen met MS. Met spanning is uitgekeken naar de resultaten van dit onderzoek, dat door MSi gesubsidieerd is. Zojuist is bekend geworden wat het onderzoek heeft opgeleverd. Lezers van de MSinfo worden vanzelfsprekend als eersten geïnformeerd.

Achtergrond
In het onderzoek hoopte men er achter te komen of het gif van bijen MS kan afremmen, stoppen en eventueel wegnemen. Er zijn talloze praktijkvoor-beelden van de werking bekend, afkomstig uit de hele wereld, maar een wetenschappelijk onderzoek laar het effect van bijensteken op mensen die MS hebben, was nog nooit uitgevoerd.
De hoofdonderzoeker was drs. Taco Wesselius, radioloog en imker, werkzaam in het Gemini Ziekenhuis in Den Helder. Het onderzoek zelf is verricht in samenwerking met de dienst Neurologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (dr. Thea Heersema neuroloog, Marco Heerings nurse practi-tioner, drs. Jop Mostert neuroloog in opleiding en prof. dr. Jacques De Keyser).

Doel van het onderzoek
De onderzoekers: 'Het doel van dit onderzoek was om op een wetenschappelijke manier uit te zoeken of bijensteektherapie inderdaad een effect had op de ziekteactiviteit, de neurologische beperkingen, de vermoeidheid en de kwaliteit van leven bij mensen met Multiple Sclerose.

De ziekteactiviteit werd primair gemeten aan de hand van 6-wekelijkse MRI-opnamen van de hersehen. Deze methode laat toe om in een periode van 6 maanden een uitspraak te doen of een interventie de ziekteactiviteit van MS al dan niet afremt. De belangrijkste parameter hierbij is het aantal nieuwe aankleurende lesies die op de MRI van de hersenen verschijnen. Aankleurende lesies zijn nieuwe haarden van ziekteactiviteit. Om een idee te geven over hoe bestaande medicijnen hierop werken: interferon Beta (Betaferon, Rebif, Avonex) veroorzaakt een reductie van 50% van deze nieuwe aankleurende lesies.

Natalizumab (Tysabri), een nieuw geneesmiddel tegen MS, waarvan de ontwikkeling voorlopig is stopgezet omwille van ernstige bijwerkingen, veroorzaakt een reductie van het aantal nieuwe lesies van 90%.

Deelnemers aan het onderzoek
Personen konden deelnemen aan de studie, indien ze tussen de 18 en 65 jaar oud waren, een vorm van MS hadden met exacerbaties (schubs), nog in staat waren enkele passen te lopen en de laatste 1 a 2 jaar duidelijke ziekteactiviteit hadden vertoond (shubs of aankleurende lesies op de MRI). Personen mochten geen specifieke MS-medicijnen hebben gebruikt gedurende de laatste 3 maanden, of corticosteroïden gedurende de laatste 2 maanden. Via MSinternationaal meldden zich 113 personen aan om aan deze studie deel te nemen. Deze personen werden in eerste instantie aangeschreven met een vragenformulier om te kijken of ze aan de specifieke voorwaarden voor de studie voldeden. 47 patiënten bleken hieraan te voldoen en werden vervolgens uitgenodigd voor een klinisch onderzoek. Na deze klinische screening bleven nog 26 personen over die aan alle voorwaarden voldeden.

Werkwijze tijdens het onderzoek
Bijengiftherapie is een potentieel gevaarlijke interventie, omdat allergische reacties kunnen ontstaan die in ernstige gevallen een dodelijke afloop kunnen hebben. Vandaar dat alle personen eerst grondig zijn getest op bijengifallergie. De deelnemende personen werden vervolgens gesplitst in 2 groep
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 14 gasten