@ Jelte, de kleur van je was is door de nog temperatuurs veranderingen verschillend van kleur.
Gister was het wat erg laat maar de volgende tip.
I.p.v boterdoosjes ( ja ik weet het het stapeld zo lekker) en ik neem aan dat het de tweede zuivering is gezien de afzetting want die herken ik wel neem zo'n pan met dikke bodem
voordat je de was hierin giet kan een beetje afwasmiddel aan de wand goed helpen met loslaten en lucht te laten ontsnappen.
Van tevoren de pan warm maken en een cm water van een graad of 60 erin.Dat helpt enorm voor de qualiteit.
Het stollen duurt nu langer en het vuil schraap je er af of hoe je gewend bend, Overigens bewaar die rest plakken maar tot je genoeg denk voor een volgende batch.
Vergis je niet in de bovenstaande kleur dat komt door de witbalans van de foto en de warmte , gestold is knalgeel en je wordt omgeven van goudsbloemenlucht.
Recentelijk kwam ik via een erfenis aan een paar kilo was van 10 jaar oud en nieuwer maar dat ruikt niet zo erg meer, wel de was lucht maar dat blijft toch wel.Helaas zitten daar twee blokken bij die bruin/donker zijn en ik ben bang dat het voor die toch te laat is en helaas voor iets anders gebruikt gaat worden,je kan niet alles hebben.
@alfa.
Ook heb ik vernomen van een andere kaarsenmaker dat was ook vocht opneemt ondanks zo'n mooi zichtbaar scheidingsvlak.
Dit kan je eruit dampen beweert hij door de was een tijd zonder water eronder warm te houden.
Het water wat eventueel in de was achterblijft laat volgens hem kaarsen knetteren.
kaarsen knetteren door water in de was maar kan eigenlijk niet als je het doet zoals ik beschreef en zoals jullie beschrijven.Ze knetteren wel door zuurstof in de lont,d.w.z, de gebruikte lont moet eerst gewaxed worden, dan niet.
Water kan nog in de was blijven maar dan moet je een andere truc doen die ik gebruik
water en olie mengen ook niet en met de hoeveelheden heeft het te maken met het soortelijk gewicht waar het uiteindelijk blijft.
Dat uitdampen moet eigenlijk bezinken heten zoals ik beschreef met grote hoeveelheden was.
Goed , de volgende foto is het resultaat van boven
Hier herkennen we in het midden iets wat water vast houdt,donker, dan een lichte ring droog, dan een ringetje iets (donker) dan een waas.De imker heeft waarschijnlijk jullie twee stappen gedaan, ik heb deze nog eens door een kaasdoek gehaald en dat is nog vrij grof.
Detail foto onder.
aan de rand is het het fijnst zo je ziet, wat in het midden zit weet ik niet maar misschien herkennen jullie dat , hoop ik.
Als je deze kaas weer in water smelt zal je zien dat er weer fijner stof zit op het stollings vlak.
Als ik weer eens tijd heb zal ik eens een foto maken van mijn was smelt ding.
Hans.