Re: Eerste vraag
Geplaatst: zo 20 jan 2013, 12:22
Els jij mag je ALTIJD in de discussie mengen. Graag zelfs.
Ik heb mijn reacties eerst even in Word getypt tussen jouw tekst. Daarna alles samengevoegd, anders wordt het wellicht een beetje onoverzichtelijk.
Wat is in dezen aubain marie? Au bain-marie is bij mijn weten een pan/pot heet water met daarin een andere pan. Of bedoel jij gewoon een pan/pot met ruim heet water…..
Overigens heb ik het idee dat je op een gasfornuis nooit goed de temperatuur kan controleren. Of mss op het allerlaagste pitje?
Ik heb tot nu toe wel steeds de pan volledig opgewarmd tot 1 vloeibaar geheel……maar het is goed om te weten dat de temperatuur niet teveel mag schommelen (bij het kunstraat persen). Aangezien ik voor het eerst zelf kunstraat ga persen (nou ja met de vereniging dan) kan ik er zelf een beetje op letten dat er geen wasrestjes weer terug worden gegooid. Ik denk overigens dat dat ook niet gebeurd. We moeten een lege emmer meenemen waar de afsnijdsels enzo weer in terecht komen.
Tja normaal heb ik in de onbewerkte (dus nog niet gezeefd ed) was veel kleurverschil. Zeker de zegelwas komt er knalgeel uit. Maar vorig jaar (had ik nog maar 1 volk over) had ik weinig zegelwas. De was die ik liet zien (toch 13 kg) komt toch voornamelijk van oude raat (dat wil zeggen sterk bruine raat, maar ook nieuwere raat waar iets mis mee was, een deuk of een scheur, etc).
Er zit wel wat betere blokjes bij, maar over het algemeen hebben ze allemaal een iets grijzige kleur. Tja echt veel te kiezen valt er niet. Ik ben benieuwd hoe mijn kleur gaat afwijken van die van de rest van de imkers as vrijdag bij ons in de vereniging.
Ik heb tweemaal gespoeld. En dit zou dus nog een keer kunnen.
Het is waar dat er maar weinig raat uitkomt uit oude sterk bebroede donkerbruine raat komt. Maar ja ze moeten toch in de stoomwassmelter in om die raat eruit te krijgen (zodat ik de raampjes kan recycleren). En als je 20 van die ramen bij elkaar hebt…komt er toch nog wel wat uit. Het is niet dat ik de raat NIET wil weggooien. Het is meer dat ik zoiets heb van: eenmaal door de stoomwassmelter en in principe zouden de meeste ziektekiemen eruit moeten zijn. Toch?
In 2011 heb ik een jaar lang steeds alle braamraat en de raat die afkomstig was uit de bouwramen bijgehouden en elke maand opgewarmd/verwerkt. Het is idd onvoorstelbaar hoe snel dat gaat. En mooie knalgele was! Ik liet dan eerst wel zoveel mogelijk de poppen uit die ramen halen door vogels. Ik heb op elke stand een opvangvat waar ik de wasrestjes indoe.
Ik heb mijn reacties eerst even in Word getypt tussen jouw tekst. Daarna alles samengevoegd, anders wordt het wellicht een beetje onoverzichtelijk.
Wat is in dezen aubain marie? Au bain-marie is bij mijn weten een pan/pot heet water met daarin een andere pan. Of bedoel jij gewoon een pan/pot met ruim heet water…..
Overigens heb ik het idee dat je op een gasfornuis nooit goed de temperatuur kan controleren. Of mss op het allerlaagste pitje?
Ik heb tot nu toe wel steeds de pan volledig opgewarmd tot 1 vloeibaar geheel……maar het is goed om te weten dat de temperatuur niet teveel mag schommelen (bij het kunstraat persen). Aangezien ik voor het eerst zelf kunstraat ga persen (nou ja met de vereniging dan) kan ik er zelf een beetje op letten dat er geen wasrestjes weer terug worden gegooid. Ik denk overigens dat dat ook niet gebeurd. We moeten een lege emmer meenemen waar de afsnijdsels enzo weer in terecht komen.
Tja normaal heb ik in de onbewerkte (dus nog niet gezeefd ed) was veel kleurverschil. Zeker de zegelwas komt er knalgeel uit. Maar vorig jaar (had ik nog maar 1 volk over) had ik weinig zegelwas. De was die ik liet zien (toch 13 kg) komt toch voornamelijk van oude raat (dat wil zeggen sterk bruine raat, maar ook nieuwere raat waar iets mis mee was, een deuk of een scheur, etc).
Er zit wel wat betere blokjes bij, maar over het algemeen hebben ze allemaal een iets grijzige kleur. Tja echt veel te kiezen valt er niet. Ik ben benieuwd hoe mijn kleur gaat afwijken van die van de rest van de imkers as vrijdag bij ons in de vereniging.
Ik heb tweemaal gespoeld. En dit zou dus nog een keer kunnen.
Het is waar dat er maar weinig raat uitkomt uit oude sterk bebroede donkerbruine raat komt. Maar ja ze moeten toch in de stoomwassmelter in om die raat eruit te krijgen (zodat ik de raampjes kan recycleren). En als je 20 van die ramen bij elkaar hebt…komt er toch nog wel wat uit. Het is niet dat ik de raat NIET wil weggooien. Het is meer dat ik zoiets heb van: eenmaal door de stoomwassmelter en in principe zouden de meeste ziektekiemen eruit moeten zijn. Toch?
In 2011 heb ik een jaar lang steeds alle braamraat en de raat die afkomstig was uit de bouwramen bijgehouden en elke maand opgewarmd/verwerkt. Het is idd onvoorstelbaar hoe snel dat gaat. En mooie knalgele was! Ik liet dan eerst wel zoveel mogelijk de poppen uit die ramen halen door vogels. Ik heb op elke stand een opvangvat waar ik de wasrestjes indoe.