honing genezend bij brandwonden? naar J.Gysen

Over producten voor bijen (suiker) en van bijen (was/honing/stuifmeel/propolis enz.), recepten, en over de therapeutische mogelijkheden van deze produkten.
Frans vanTongeren
Berichten: 2016
Lid geworden op: wo 29 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland

honing genezend bij brandwonden? naar J.Gysen

Bericht door Frans vanTongeren » za 17 feb 2001, 14:26

Website http://home.planetinternet.be/
Jaques.Vandenbulcke(APENSTAART)ping.be
*
HONING, GENEESMIDDEL TEGEN BRANDWONDEN

tekst van F. Gysen

Ik herinner me dat de befaamde imker Frans Somers uit Hove, ooit ernstig verbrand werd. Het ongeluk gebeurde toen hij een broodoven ontstak die op gas gestookt werd. Er moet een gasophoping in de oven ontstaan zijn, die een steekvlam veroorzaakte langs de ovendeur. De man werd erg toegetakeld, wimpers en wenkbrauwen verschroeiden, maar vooral zijn armen en zijn handen waren er heel erg aan toe. Gelukkig behield onze collega zijn zinnen bijeen.
Hij dompelde meteen zijn armen in een vat pas geslingerde honing.

Na de opname in het ziekenhuis bleef hij de honingbehandeling voortzetten, liever dan de zalf te gebruiken die de geneesheer had voorgeschreven. De brandwonden heelden zeer vlug en er was weinig littekenvorming. De arts stond er verbaasd naar te kijken.

Is het gebruik van honing voor brandwonden onder te brengen bij de kwakzalverij? Het goed verloop in het verhaal hierboven, schijnt dit tegen te spreken. Inderdaad, honing is één van de weinige recepten uit de heelkunde die reeds op papyrusrollen uit de tijd van de farao's, vermeld werden. Eigenlijk is honing nooit weg geweest uit de geneeskunde.

Via de Griekse school van Hippocrates en de Middeleeuwen werd in de (volks-)geneeskunst honing met succes als geneesmiddel gebruikt. En niet alleen voor brandwonden.

De jongste jaren is er hernieuwde belangstelling door wetenschappers voor ons product van de bijenkolonie aan het groeien. Men ziet er een waardevol middel in voor de heelkunde, niet in het minst in de derde wereld, omdat honing goedkoop is en overal te verkrijgen. De kostprijs van de algemeen veel gebruikte zalf met zilversulfamiden, is er veel te duur. Nu de moderne geneeskunde ook in het Westen haast onbetaalbaar is geworden, kan het gebruik van goedkope, degelijke geneesmiddelen bijdragen tot de beheersing van de ziekteverzekering.

Er zijn dan ook wereldwijd klinische ervaringen over honing als geneesmiddel gerapporteerd. In de derde wereld in India, China en Nigeria. Maar eveneens in de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en in Nederland. Er zijn hoopvolle resultaten geboekt. Daarvoor zijn verklaringen te vinden.

Iedere imker weet dat honing wateropslorpend is. Honing op een wonde, neemt vocht op. Maar er is meer. Onverhitte honing bevat een enzym dat, als honing, water opslorpt en waterstofperoxyde doet ontstaan. En dit is een bacteriedodende stof. Bovendien heeft honing invloed op de celgroei en geeft relatief weinig littekenvorming.

In Nederland staat in Beverwijk een brandwondencentrum, waar men de jongste jaren ernstig onderzoekt, welke middelen er gebruikt kunnen worden bij brandwonden. Vergelijkend onderzoek kan niet toegepast worden bij patiënten.
De veel gebruikte kleine zoogdieren hebben een vacht en zijn daarom nauwelijks te gebruiken. Maar bepaalde varkens hebben weinig haarfollikels en een huidstructuur die de h.structuur van de mens benadert. Onder narcose worden er identieke brandmerken aangebracht. Het genezingsproces en de littekenvorming worden, in verband met de gebruikte geneesmiddelen, zorgvuldig genoteerd en beoordeeld. Honing scoort daarbij zo hoog, dat het gebruik ervan op patiënten de volgende stap is.

In het Nederlandse imkersblad "BIJEN" verscheen, enkele jaren geleden, een belangwekkend artikel over onderhavig onderwerp. Het heette "Honing, een heilzaam geneesmiddel voor brandwonden" van de hand van een wetenschapper, dr. Postmes. Die specialist ter zake, publiceerde trouwens samen met twee andere wetenschappers, in het vaktijdschrift "Lancet" in 1993 "Honey for wounds, ulcers and skin graft preservation". Het geeft aan dat het geen auteur is die maar wat, niet onderbouwde zaken, debiteert.

(Fr. ietsjes gesleuteld)

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 24 gasten