honing; lezing van Rotteveel

Over producten voor bijen (suiker) en van bijen (was/honing/stuifmeel/propolis enz.), recepten, en over de therapeutische mogelijkheden van deze produkten.
Frans vanTongeren
Berichten: 2016
Lid geworden op: wo 29 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland

honing; lezing van Rotteveel

Bericht door Frans vanTongeren » ma 04 jun 2001, 14:41

Honing.
Tien jaar geleden hield dhr. Rotteveel uit Winterswijk een lezing over het oogsten en behandelen van honing voor imkers uit de regio Achterhoek Liemers in de jeugdherberg te Gorssel.
*
Dhr. Rotteveel is manager van een L.O.M.-school te Winterswijk. Hij imkert zes jaar en heeft een indrukwekkend aantal cursussen gevolgd. Houdt u vast..beginnerscursus, cursus voor gevorderden, een cursus koninginneteelt en de opleiding honingkeurmeester. Hij betreurde het zeer dat hij niet eerder begonnen was met het houden van bijen. Zoals een goed 'schoolmeester' betaamt, had hij veel aanschouwelijk materiaal meegenomen zoals een overheadprojector, een diaprojector en een aantal potten honing die niet goed behandeld waren.
Ik zal wat opmerkelijkheden uit zijn honingverhaal voor u opdienen.
*
- De bij lepelt de nectar uit de bloem met het onderste deel van haar tong. Dan sluit ze, zoals de vingers van een hand, haar afzonderlijke monddelen(tong, tasters en onderkaken) aanéén en tezamen vormen die onderdelen een buisje waardoor de nectar opgezogen kan worden.
Als honing ingedikt moet worden, gebeurt het tegenovergestelde. Dan worden de onderdeeltjes losgemaakt, gespreid en wordt het druppeltje honing op een soort dienblaadje blootgesteld aan de lucht. Als de honing ingedikt is tot 80% vaste stof kan ze verzegeld worden. De bijen krijgen de honing niet voor niets; er zijn 50.000 vluchten nodig om een potje honing van 450 gram gevuld te krijgen.
Om vast te stellen met welke soort honing men te maken heeft kunnen de stuifmeelkorrels in de honing geanalyseerd worden. Zo moet het stuifmeel in appelbloesemhoning voor 45% uit appelbloesemstuifmeel bestaan en het stuifmeel van lindehoning voor slechts 30% uit lindebloesemstuifmeel. Het verschil in percentage is te verklaren uit het feit dat lindebloemen 'hangen' en er dus veel van het stuifmeel langs de bij valt als ze in de bloem aan het werk is. Bij appelbloesem kan er daarentegen niet veel stuifmeel verloren gaan en raakt de bij dus méér bepoeierd met stuifmeel. Het percentage pollen in de honing is daardoor hoger.
Dhr. Rotteveel liet op dia's zien hoe de radioactiviteit van heidehoning wordt gemeten. Er wordt 250 gram honing in een potje gedaan en die pot wordt op haar beurt in een loden cilinder geplaatst. Gedurende 1000 seconden wordt op een monitor het aantal flitsjes geteld dat door de radioactiviteit van het cesium in de honing wordt veroorzaakt. Dat tellen gebeurt door de computer. Via een tabel kan men dan de hoeveelheid becquerel van de honing vaststellen.
Via het bijenhuis konden ook monsters van 50 gram worden gemeten, het aantal flitsjes wordt dan met een factor vijf vermenigvuldigd. -
*
Ik wens jullie veel honing toe!

Bijgewerkt door - frans vantongeren op 31/12/2001 17:39:24

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 31 gasten