Bijdrage rotary 'Intiem'

Over producten voor bijen (suiker) en van bijen (was/honing/stuifmeel/propolis enz.), recepten, en over de therapeutische mogelijkheden van deze produkten.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jelte Pieter Dijkstra
Berichten: 5028
Lid geworden op: ma 19 feb 2001, 00:00
Imker sinds: 1998
Aantal volken: 0
Bijenras(sen): baastaard (mijn lievelingsbij), ca, bu
Locatie: Belgie
Contacteer:

Bijdrage rotary 'Intiem'

Bericht door Jelte Pieter Dijkstra » vr 21 sep 2001, 22:55

Nog even een kleine bijdrage van onze rotaryclub 'Intiem'. Niemand hoefde gelukkkig hiervoor te zijn geballoteerd. We waren allemaal lotgemoten van elkaar. Helaas moest gedwongen de intimiteit worden verbroken!

(21-07-01)
Er is weer van alles bij mij gebeurd op bijengebied. Want dat is waar we ons de laatste tijd veel te weinig mee bezig hebben gehouden. Vandaar dat ik maar weer eens een eind voor me uit schrijf. Het kan ook niet anders, want ik heb een dringende vraag. Misschien herrinner je/U mijn bericht nog wel over 'keiharde honing'. Nou vanmorgen(20-7) heb ik geslingerd. Hele heldere hervormde lindehoning was het resultaat. Als ik nu maar genoeg hiervan eet dan hopelijk knijpt Hij daarboven een oogje dicht en gedoogd voor deze keer dat ik iets minder vaak een zondagmorgen naar de kerk ga! Misschien bevordert deze honing juist wel de gang er naar toe! Wie weet? Het komt in ieder geval vanaf een gezegende plek.
Maar afen. Om deze honing te kunnen nuttigen, moet ik deze goed bereiden. En daarover gaat mijn vraag. Zelf ben ik tot mijn besluit gekomen om twee keer per dag te gaan roeren en dat vijf dagen lang. Maar moet ik nu ook lindehoning mengen met klaverhoning? Dan heb ik nog een (kleine) hoeveelheid 'zomerhoning' (vanuit o.a. Groningen') bestaande uit bladrammenas, phacelia, zwarte mosterd, paardebloem, blauwe bosbes, linde, acacia en braam). Moet hier ook klaverhoning bij?
Ik zal trouwens maar niet zeggen hoe groot dergelijke hoeveelheden zijn. Velen zullen me dan uitlachen. Maar ja, zelf vind ik het al heel wat. Ik weet dat ik een prutsimker ben en er zoveel geld bij moet omdat het zo onrendabel is. Maar ja alle begin is moeilijk, en als beginner kan ik andere beginners aanraden om zo weinig mogelijk naar andere imkers en hun wijze van imkeren te zien. Je moet je niet in verwarring laten bregen door indianen verhalen!
J.P.

Zie ook: http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... OPIC_ID=24

(21-07-01)
Hallo Jelte Pieter,
Fijn weer even te horen dat je nog steeds imkert: blijven doen hoor! Een korte reactie want mijn bezoek komt eraan.
Honing roeren doe je om de kristallen fijn te houden; als er geen kristalvorming is, heeft roeren weinig zin. Derhalve: doe wat gekristalliseerde klaver bij je linde, dan kun je hem gemakkelijker afwerken (hoeft niet veel te zijn hoor). De overige honingen doe je bij elkaar en noemt het Zomerbloemenhoning; als er nog geen kristalliserende honing bij is kun je ook daar dezelfde procedure als bij de linde toepassen.
Rendabel imkeren komt wel, als je een betalende honingafzet het gecreëerd (de honingen die je noemt voor 6.50 per pot van 450 gr.; een paar bestuivingsklanten erbij voor de geldende prijs helpt ook enorm.
Overigens, waarom wanhopen: jij imkert met verstand en weet er boeiend en betrokken over te spreken en schrijven; ervaring komt met de jaren en zonder verassingen kom je nooit! good luck

(21-07-01)
Beste Jan,(Is dus J.P., maar dat weet je nu vast wel Els?)
Weet niet welke hoeveelheid lindehoning je hebt geslingerd, maar waarom laat je ook niet een gedeelte vloeibaar? Niet iedereen houdt van crèmehoning, alhoewel dat wel makkelijk is voor op de boterham. Lindehoning blijft zeker 4 jaar vloeibaar en is inderdaad waterdun. Bovendien is ze groenig, schrik dus niet als je een potje goudgele honing verwacht
Verder zeg je in je bericht:

Velen zullen me dan uitlachen. Maar ja, zelf vind ik het al heel wat. Ik weet dat ik een prutsimker ben en er zoveel geld bij moet omdat het zo onrendabel is.

Wij zijn allemaal als 'prutsimker' begonnen. Mijn eerste oogst bedroeg 5 potjes en ik weet nog dat ik daar beretrots op was. En onrendabel? Misschien in geld uitgedrukt (en wil je niet ontmoedigen maar dat zal nog een aantal jaren zo blijven). Maar heb je geen enorm plezier beleefd aan het omgaan met de bijen, het speuren naar drachtbronnen, het kijken met welke kleuren stuifmeel de bijen thuis kwamen, enz. ? Hoeveel financieel rendement haal je bij

Els Kleijnendorst
Berichten: 976
Lid geworden op: zo 07 jan 2001, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Bijdrage rotary 'Intiem'

Bericht door Els Kleijnendorst » zo 23 sep 2001, 00:09

Beste Jelte Pieter, (en Hans en Hennie),

Enige maanden geleden schreef jij J.P.: 'en als beginner kan ik andere beginners aanraden om zo weinig mogelijk naar andere imkers en hun wijze van imkeren te zien. Je moet je niet in verwarring laten brengen door indianen verhalen!'

Gebruikersavatar
Jelte Pieter Dijkstra
Berichten: 5028
Lid geworden op: ma 19 feb 2001, 00:00
Imker sinds: 1998
Aantal volken: 0
Bijenras(sen): baastaard (mijn lievelingsbij), ca, bu
Locatie: Belgie
Contacteer:

Re: Bijdrage rotary 'Intiem'

Bericht door Jelte Pieter Dijkstra » zo 23 sep 2001, 00:26

Wat een leuke bijdrage schreef je en wat informatief! Dat meen ik.
Het was echt niet de bedoeling om je op deze manier te pushen. Dat had echt niet gehoeven. Maar wel leuk dat het zo snel helder is hoe het zit. Ik zal mijn linde honing ook nog even bekijken je hoort daar nog van. Het is me alleen nu te laat daarvoor!
Maar wat een aardigheid dat jezelf over een microscoop bezit, zo op te maken uit je stukjes. Vergelijk je trouwens ook de preparaten met voorgaande jaren?
Trouwens wat bedoel je hiermee? Het is vast te snel geschreven. "des te lager het suikergehalte des te sneller hebben itten." ???
Misschien eens een hint of idee om wat met deze kennis van zaken die jij bezit over dit onderwerpen(of andere onderwerpen)Els wat te doen. Of eventueel andere forumers. Wat te denken over een eenmalige workshop hierover of zoiets. Het wordt natuurlijk ook wel gedaan door verenigingen, maar waarom niet door forumers voor forumers?
Komt zo maar bij me op!

met vriendelijke groet J.P.D.



Edited by - Jelte Pieter Dijkstra on 23/09/2001 00:31:03

Els Kleijnendorst
Berichten: 976
Lid geworden op: zo 07 jan 2001, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Bijdrage rotary 'Intiem'

Bericht door Els Kleijnendorst » zo 23 sep 2001, 21:01

Het was kennerlijk voor mij ook te laat J.P. Had het gehele stuk door elkaar gegooid (die machines blijven dit soort dingen toch uit zichzelf doen), maar heb het zojuist verbeterd.
Of ik al mijn honingen met die van de voorgaande jaren vergelijk? Nee hoor, alleen als ik naar een nieuwe drachtbron ga, of als de smaak, geur of kleur van een honing afwijkt, of een andere stand uitprobeer.
En een workshop of i.d.? Alsjeblieft niet! Er zijn overigens heel veel imkers in Nederland, die ook nog veel beter in deze materie zijn, die aan stuifmeelonderzoek doen.

Tot schrijfs,
Els



Edited by - Els Kleijnendorst on 23/09/2001 21:41:42

Gebruikersavatar
Jelte Pieter Dijkstra
Berichten: 5028
Lid geworden op: ma 19 feb 2001, 00:00
Imker sinds: 1998
Aantal volken: 0
Bijenras(sen): baastaard (mijn lievelingsbij), ca, bu
Locatie: Belgie
Contacteer:

Re: Bijdrage rotary 'Intiem'

Bericht door Jelte Pieter Dijkstra » zo 23 sep 2001, 21:42

Hoi Els,

Ik heb nog even naar mijn eigen Linde honing gekeken, maar kon eigenlijk nog geen begin vinden van kristalisatie. Ik heb de honing ook donker weggezet, misschien maakt dat uit?

J.P.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 57 gasten