MEDE MAKEN 2.

Over producten voor bijen (suiker) en van bijen (was/honing/stuifmeel/propolis enz.), recepten, en over de therapeutische mogelijkheden van deze produkten.
Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 8254
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

MEDE MAKEN 2.

Bericht door Hans van der Post. » wo 16 jan 2002, 21:27

IEDERE IMKER EEN MEDE-MAKER.

Mede is een van de oudste alcoholische dranken van de mens. Voor een imker zou het zeker geen bijzonderheid hoeven zijn om mede te maken. De grondstof honing "maakt" hij zelf.
recept voor 15 liter
honing 5.l. (is 7kg.)
water 10.l.
2 sinaasappels
6 gram gistvoeding.
40 gram citroenzuur
een zakje reingist
2 tabletten sulfiet

De eerste stap is een giststarter maken. Om de gekochte reingist tot leven te wekken doen we het volgende; we persen de sinaasappels en vullen deze aan tot 3/4 liter vloeistof.(bijvullen met gekookt water)
Dit wordt in een schoongespoelde, met sulfiet gereinigde fles en nagespoeld met gekookt water, gedaan. Met toevoegen van een mespuntje gistvoeding en een eetlepel gewone suiker. De fles wordt met een prop watten afgesloten. De inhoud moet nu gepasteuriseerd worden. Dit wordt gedaan door de fles in een pan water langzaam tegen de kook aan te brengen; dit moet minstens een half uur duren. Dan de fles laten AFKOELEN tot 20°.c Pas daarna het zakje reingist in de fles legen en de fles weer met de prop watten afsluiten. Nu de fles op een donkere warme plaats minstens 24 uur laten staan.
Deze hoeveelheid giststarter is voldoende voor 40 liter most. Bij minder most toch de hoeveelheid giststarter aanhouden.(De hele inhoud van het zakje reingist gebruiken)

De volgende dag gaan we eens kijken of de gist tot leven is gekomen. Dit is te zien aan de belletjes en het schuim in de fles. Het wordt nu tijd om de most te maken. De honing (5 liter) wordt met 10 liter water verdund. Meermost maken kan als maar de verhouding gehandhaafd blijft Het is verstandig om het suikergehalte te meten. Dit doe je met een densimeter meter. Bij mij is het beste gebleken dat de most een waarde van 270 gram suikergehalte per liter moet hebben. Is dit minder, dan wat honing -meer, dan water er bij. Ik begin altijd met een hoger suikergehalte dan kan je met gekookt water de zaak beter "afstemmen". Je krijgt bij deze oplossing 14% alcohol. De mede blijft dan goed houdbaar en er is dan geen sulfiet bij nodig dus geen koppijn-mede.
Je maakt eerst de totale hoeveelheid in de goede verhoudingen dan gaan 'koken'

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 19 gasten