maya honing uit mexico en guatemala

Over producten voor bijen (suiker) en van bijen (was/honing/stuifmeel/propolis enz.), recepten, en over de therapeutische mogelijkheden van deze produkten.
jan van reusel
Berichten: 2
Lid geworden op: wo 10 jan 2001, 00:00
Locatie: Belgie

maya honing uit mexico en guatemala

Bericht door jan van reusel » zo 27 jan 2002, 19:47

25/01/02

hallo mede-imkers,

vandaag vrijdag 25/01 ontving ik een persbericht van de belgische "max havelaar-stichting" waarin gereageerd wordt op de positie die consumentenorganisatie "test-aankoop" heeft laten verspreiden via de media. test-aankoop geeft via de pers de consumenten het advies om voortaan honing bij belgische imkers te kopen, want de kwaliteit van bijna alle honing uit het buitenland laat de wensen over.
test-aankoop voerde een onderzoek uit en liet de pers weten dat "het de verkeerde kant uitgaat met de honingkwaliteit". de meeste honing wordt om louter commerciële redenen te sterk verhit. "honing die te sterk werd verhit verliest een deel of zelfs al zijn specifieke kenmerken en gaat sneller achteruit."
het meest verontrustend is "de aanwezigheid van antibiotica-residu's in de meeste ingevoerde honingstalen". dit is "totaal onaanvaardbaar" test-aankoop legt uit: "de resistentie van de bacteriën wordt erdoor versterkt, waardoor de mens ontvankelijker wordt voor besmettelijke ziekten en het uitdokteren van nieuwe doeltreffende antibiotica steeds moeilijker wordt."
deze bezwaren blijken in ieder geval niet op te gaan voor maya honing, die óók door test-aankoop werd geanalyseerd en in orde bevonden, alhoewel test-aankoop daar met geen woord over rept.
maya honing wordt sinds jaar en dag in de nederlandse en belgische wereldwinkels verkocht. om de afzet van deze honing te verbreden wordt de honing nu sinds kort ook verspreid in supermarkten als delhaize.
omdat maya honing een product is van het "eerlijke handelscircuit", afkomstig van indianengemeenschappen uit mexico en guatemala, wil ik als imker én als verkoper van eerlijke handelsproducten deze problemen onder de aandacht brengen van mede-imkers......
verder durf ik hier ook te stellen dat we als kleinschalige imkers suggestie's moeten tegengaan in de trant van "eigen honing eerst". inlandse honing is immers "op zich" ook geen garantie voor zuiverheid......
jan van reusel
eisden-maasmechelen


Max Havelaar, het keurmerk voor eerlijke handel

Maya honing eerste honing met Max Havelaar keurmerk in België scoort prima in onderzoek van Test-aankoop

Geen antibiotica in eerlijke handelshoning die net op de markt komt!

Brussel, 23 februari 2002 - Terwijl Test-Aankoop de consumenten het advies geeft om honing bij Belgische imkers te kopen, wil Max Havelaar er met nadruk op wijzen dat de Miel Maya honing met Max Havelaar keurmerk die net op de markt komt en afkomstig is van kleinschalige imkers uit Mexico et Guatemala, uitstekend scoort in de test en geen residu's bevat van antibiotica.

De honing in kwestie wordt trouwens al jaren getest op aanwezigheid van antibiotica door een onafhankelijk laboratorium in Luik. Bel gerust voor de testresultaten.

Deze kleinschalige imkers uit Mexico leveren dus niet alleen kwaliteitsproducten maar ook gezonde producten. Dankzij de eerlijke handel waarbij rechtstreeks en tegen een correcte prijs honing bij deze imkers wordt gekocht, kunnen zij iets bijverdienen waar ze zaaigoed, werktuigen, geneesmiddelen of andere noodzakelijke dingen mee kunnen kopen.

Momenteel is de eerste honing met Max Havelaar keurmerk op de Belgische markt. Vanaf vandaag vindt men in Delhaize en de Oxfam-Wereldwinkels honing van het merk Maya die wordt gecontroleerd op de eerlijke handelsvoorwaarden door Max Havelaar. Na koffie en bananen is dit het derde product dat met het keurmerk op de markt komt.

"Miel Maya Honing is een vzw die al meer dan 25 jaar werkt volgens de principes van de eerlijke handel. Ze werkt samen met imkerorganisaties uit Mexico en Guatemala. Vanaf vandaag verkoopt zij dus ook honing met het Max Havelaar keurmerk. Dit wil zeggen dat zij rechtstreeks inkopen bij door Max Havelaar gecontroleerde imkerorganisaties, een minimumprijs van 1650 US dollar per ton betalen, indien gewenst een voorfinanciering betalen van 60 % en een langdurige samenwerking voorzien<

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 26 gasten