Honing uit China

Over producten voor bijen (suiker) en van bijen (was/honing/stuifmeel/propolis enz.), recepten, en over de therapeutische mogelijkheden van deze produkten.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Oude Essink
Erelid
Berichten: 3562
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Honing uit China

Bericht door Oude Essink » ma 08 apr 2002, 21:13

Ik lees in het blad Imkerei Technik, dat er sinds enige weken een
importverbod is afgekondigd uit Cina voor o.a. honing naar de Europese markten, dit vanwege de vervuiling met het antibioticum Chloramphenicol.
Omdat China tot nu toe de grootste importeur van honing naar Europa was, zijn wij eindelijk een geduchte concurrent kwijt. Zij importeerden voor een prijs die ver beneden onze mogelijkheden lag; vervuilde honing van bovendien slechte kwaliteit. Hieraan is nu een einde gekomen; China zal met een kwaliteitsprodukt moeten komen, als zij weer mee willen doen. De gevolgen voor de wereldmarkt is nog niet te overzien. In ieder geval zullen prijsstijgingen het gevolg zijn en hoeven wij niet meer uit te leggen, waarom de klant deze honing eigenlijk niet moet kopen. (nu Argentinië nog?)
hennie oes

Afbeelding

Frans vanTongeren
Berichten: 2016
Lid geworden op: wo 29 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland

Re: Honing uit China

Bericht door Frans vanTongeren » ma 08 apr 2002, 22:21

Zeker VVD-stemmer!
(Die denken alleen maar aan zichzelf en niet aan zwakke broeders!)
*
En dan nog iets.
Een VVD-er moet toch het verschil weten tussen Import en Export?
Of..lees ik het verkeerd!



Edited by - frans vantongeren on 09/04/2002 13:22:30

Gebruikersavatar
Jelte Pieter Dijkstra
Berichten: 5028
Lid geworden op: ma 19 feb 2001, 00:00
Imker sinds: 1998
Aantal volken: 0
Bijenras(sen): baastaard (mijn lievelingsbij), ca, bu
Locatie: Belgie
Contacteer:

Re: Honing uit China

Bericht door Jelte Pieter Dijkstra » ma 08 apr 2002, 22:53

Misschien VVDer, maar dan een zeer terechte stemkeuze. Hennie heeft gelijk als hij vindt dat China allang op hun verantwoordelijkheid had moeten worden gewezen.
Vervuilde honing (en nog eens te goedkoop) valt op geen enkele wijze te tolereren.

***

Ik schat zo dat jij Frans op 4 mei stemt op Groen Links (in deze context is misschien de SP meer voor de hand liggend) en je koopt je honing natuurlijk bij de wereldwinkel. Of in de super, maar dan wel Max havelaar.

J.P.



Edited by - Jelte Pieter Dijkstra on 08/04/2002 22:54:33

Frans vanTongeren
Berichten: 2016
Lid geworden op: wo 29 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland

Re: Honing uit China

Bericht door Frans vanTongeren » za 20 apr 2002, 14:20

Op 07-04-'02 schreef Beecoin op Bijeenyahoogroups
-
Hallo Mede-imkers (of imkers met mede?)
voor de geïnteresseerden: er staat op de website van het federaal
agentschap voor voedselveiligheid (België)een artikel over honing
en antibiotica.
-
ADVIES 2001/11: Betreft: Residuen van antibiotica en sulfonamiden in honing (dossier Sc Com 2001/11).

Het wetenschappelijk comité komt tot het volgende besluit:

Overwegende de volgende conclusies:

Ø Honing is een voedingsmiddel waarbij geen additieven of smaakstoffen mogen worden gevoegd. Gezien zijn oorsprong wordt honing door de consument beschouwd als een natuurproduct dat zelfs in apotheken wordt verkocht en frequent door kinderen en andere kwetsbare groepen wordt geconsumeerd. De aanwezigheid van residuen van antibiotica in honing beantwoordt bijgevolg niet aan de verwachtingen van de consument. De frequente contaminatie van antibiotica in honing kan het imago van het product honing schaden en de waarde van het product doen dalen.
Ø In buitenlandse tafelhoning verkocht op de Belgische markt werden frequent residuen van antibiotica vastgesteld: 13 op 25 monsters waren positief voor streptomycine, 4 op 17 monsters positief voor tetracycline, 6 op 17 monsters positief voor sulfonamides. Op het ogenblik worden we geconfronteerd met een zeer hoge frequentie van antibiotica positieve buitenlandse honing met slechts 35 % van de honingmonsters negatief voor de drie geteste antibiotica. De problematiek van de aanwezigheid van antibiotica in honing situeert zich hoofdzakelijk ter hoogte van de invoer van buitenlandse honing. Gegevens uit Duitsland en Zwitserland bevestigen dat residuen van antibiotica frequent aanwezig zijn in tafelhoning. Controle van deze invoer is bijgevolg noodzakelijk.
Ø In honing, geproduceerd in Vlaanderen (België), was de frequentie beduidend lager: vanaf 1999 waren 3 monsters op 173 gecontamineerd met streptomycine (waarvan 1 bijmenging met vreemde honing), 0 monsters op 5 waren gecontamineerd met tetracyclines, 0 monsters op 25 met sulfonamides.
Ø De aanwezigheid van antibioticaresiduen in honing zou hoofdzakelijk te wijten zijn aan het oneigenlijk gebruik van antibiotica als diergeneesmiddel (preventief en therapeutisch) in de bijenkasten. Voor streptomycine zouden lage concentraties (weliswaar lager dan de bepaalbaarheidsgrens van 20 µg/kg) in fruithoning (afkomstig van bijen die foerageren op perelaars) ook kunnen verklaard worden door het toegelaten gebruik van streptomycinepreparaten ter bestrijding van bacterievuur bij perelaars.
Ø Op basis van de consumptiegegevens van honing en de ADI's (Acceptable Daily Intake - Aanvaardbare Dagelijkse Inname) voor de betreffende antibiotica kan besloten worden dat de residuen van streptomycine en tetracycline die in honing werden weergevonden geen direct toxicologisch gevaar voor de volksgezondheid opleveren. Voor sulfonamiden ontbreken evenwel adequate toxicologische gegevens en werden allergische reacties gerapporteerd die niet steeds gerelateerd waren met de blootstellingsdosis. Voor alle antibioticaresiduen zou er een mogelijk effect zijn op de inductie van resistentie bij micro-organismen en de verstoring van het microbieel evenwicht van de darmflora.
Ø Volgens de Europese wetgeving (EEG-Verordening 2377/90, zoals gewijzigd) zijn er geen MRLs ('Maximum Residue Levels) vastgesteld voor infectiewerende stoffen in honing en is het gebruik van antibiotica in de bijenteelt niet toegestaan.
Ø De laatste jaren worden in Zwitserland, Duitsland en Frankrijk acties ondernomen om antibiotica positieve honing van de markt te weren. Het gevaar bestaat dat strenge maatregelen in het buitenland leiden tot een verhoging van de invoer van honing met antibioticaresiduen in België.
-
Meer weten..surf naar:
http://www.favv.be/NL/sujet/extra%20pagina%20honing.htm






Bijgewerkt door - frans vantongeren op 20/04/2002 14:24:00

Frans vanTongeren
Berichten: 2016
Lid geworden op: wo 29 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland

Re: Honing uit China

Bericht door Frans vanTongeren » za 20 apr 2002, 17:56

JAN VAN REUSEL schreef op 27-01-'02 het volgende bericht op Bijeenyahougroups :
-
MAYA HONING
hallo mede-imkers,
vandaag vrijdag 25/01 ontving ik een persbericht van de belgische "max havelaar-stichting" waarin gereageerd wordt op de positie die consumentenorganisatie "test-aankoop" heeft laten verspreiden via de media.
test-aankoop geeft via de pers de consumenten het advies om voortaan honing bij belgische imkers te kopen, want de kwaliteit van bijna alle honing uit het buitenland laat de wensen over.
test-aankoop voerde een onderzoek uit en liet de pers weten dat "het de verkeerde kant uitgaat met de honingkwaliteit". de meeste honing wordt om louter commerciële redenen te sterk verhit. "honing die te sterk werd verhit verliest een deel of zelfs al zijn specifieke kenmerken en gaat sneller achteruit."
het meest verontrustend is "de aanwezigheid van antibiotica-residu's in de meeste ingevoerde honingstalen". dit is "totaal onaanvaardbaar" test-aankoop legt uit: "de resistentie van de bacteriën wordt erdoor versterkt, waardoor de mens ontvankelijker wordt voor besmettelijke ziekten en het uitdokteren van nieuwe doeltreffende antibiotica steeds moeilijker wordt."
deze bezwaren blijken in ieder geval niet op te gaan voor MAYA HONING, die óók door test-aankoop werd geanalyseerd en in orde bevonden, alhoewel test-aankoop daar met geen woord over rept.
maya honing wordt sinds jaar en dag in de nederlandse en belgische wereldwinkels verkocht. om de afzet van deze honing te verbreden wordt de honing nu sinds kort ook verspreid in supermarkten als delhaize.
omdat maya honing een product is van het "eerlijke handelscircuit", afkomstig van indianengemeenschappen uit mexico en guatemala, wil ik als imker én als verkoper van eerlijke handelsproducten deze problemen onder de aandacht brengen van mede-imkers......
verder durf ik hier ook te stellen dat we als kleinschalige imkers suggestie's moeten tegengaan in de trant van "eigen honing eerst". inlandse honing is immers "op zich" ook geen garantie voor zuiverheid......
jan van reusel
eisden-maasmechelen
-
MAX HAVELAAR, het keurmerk voor eerlijke handel

Maya honing eerste honing met Max Havelaar keurmerk in België scoort prima in onderzoek van Test-aankoop
Geen antibiotica in eerlijke handelshoning die net op de markt komt!
-
Brussel, 23 februari 2002 - Terwijl Test-Aankoop de consumenten het advies geeft om honing bij Belgische imkers te kopen, wil Max Havelaar er met nadruk op wijzen dat de Miel Maya honing met Max Havelaar keurmerk die net op de markt komt en afkomstig is van kleinschalige imkers uit Mexico et Guatemala, uitstekend scoort in de test en geen residu's bevat van antibiotica.
De honing in kwestie wordt trouwens al jaren getest op aanwezigheid van antibiotica door een onafhankelijk laboratorium in Luik. Bel gerust voor de testresultaten.
Deze kleinschalige imkers uit Mexico leveren dus niet alleen kwaliteitsproducten maar ook gezonde producten. Dankzij de eerlijke handel waarbij rechtstreeks en tegen een correcte prijs honing bij deze imkers wordt gekocht, kunnen zij iets bijverdienen waar ze zaaigoed, werktuigen, geneesmiddelen of andere noodzakelijke dingen mee kunnen kopen.
Momenteel is de eerste honing met Max Havelaar keurmerk op de Belgische markt. Vanaf vandaag vindt men in Delhaize en de Oxfam-Wereldwinkels honing van het merk Maya die wordt gecontroleerd op de eerlijke handelsvoorwaarden door Max Havelaar. Na koffie en bananen is dit het derde product dat met het keurmerk op de markt komt.
"Miel Maya Honing is een vzw die al meer dan 25 jaar werkt volgens de principes van de eerlijke handel. Ze werkt samen met imkerorganisaties uit Mexico en Guatemala. Vanaf vandaag verkoopt zij dus ook honing met het Max Havelaar keurmerk. Dit wil zeggen dat zij rechtstreeks inkopen bij door Max Havelaar gecontroleerde imkerorganisaties, een minimumprijs van 1650 US
dollar per ton betalen, indien gewenst een voorfinanciering betalen van 60 % en een langdurige samenwerking voorzien met de imkers.
Eerlijke handel stimuleert de handel in producten die geproduceerd werden met respect voor mens en milieu. Eerlijke handel streeft naar een commerciële relatie waar alle partners bij winnen. Minder bevoorrechte producenten in het Zuiden moeten kansen krijgen tot duurzame ontwikkeling. Zowel economisch, sociaal als ecologisch.
Max Havelaar is een onafhankelijk keurmerk. De controle door Max Havelaar biedt de garantie dat de producten voldoen aan de internationale criteria voor eerlijke handel. Zij worden onder correcte arbeidsvoorwaarden geproduceerd in ontwikkelingslanden, en de boeren ontvangen voor hun oogst een eerlijke prijs. Max Havelaar België heeft zusterorganisaties in 16landen. Ze worden overkoepeld door een internationale structuur: Fair Trade Labelling Organizations International (FLO).
-
Voor bijkomende informatie:
Max Havelaar - Perscontact: Dirk Steurs
Tel : 02/213.36.26 - Fax 02/213.36.21- dirk@m... Aalststraat 7-11 1000 Brussel
http://www.maxhavelaar.be
Miel Maya Honing - Perscontact: Benoit Olivier
Tel: 04/380.06.18 - Fax 04/380.45.99 - benoit.olivier@m...
http://www.maya.be
*
(Fr.: J.P. ..goed gezien; maar..stemmen moet je op 15 mei!)

Ria van den Berg
Berichten: 357
Lid geworden op: vr 24 nov 2000, 00:00
Locatie: Canada
Contacteer:

Re: Honing uit China

Bericht door Ria van den Berg » za 20 apr 2002, 20:41

Ik ben het (natuurlijk) met Frans eens dat niet alle buitenlandse honing slecht is. Ik vind dat wij ook een "top" produkt leveren en we worden door onze coop heel goed in de gaten gehouden wat betreft residuen.Controle is de beste manier om het vertrouwen van de consument te behouden.Een paar jaar geleden bande Duitsland de Canadese honing, maar liet de Argentijnse wel toe. Dat zat ook koolzaadhoning tussen (met GMO's) maar was GOEDKOPER. In Nederland wordt er ook geknoeid. Een Nederlander heeft mij eens aangeraden om imitatie amandelolie te gebruiken om de bijen uit de supers (natuurlijk bedoel ik honingkamers, maar hoewel ik altijd probeer Nederlands te schrijven is het Canadese woord er ingeslopen) te jagen. De werkzame stof daarin zou benzaldehyde zijn, een produkt dat hier verboden is , omdat het kankerverwekkend is. Het enige nog toegestane produkt in Canada is op basis van boterzuuranhydride, dat van nature in honing voorkomt. De toegestane grens is 1 ppm in de geleverde honing en het is (bijna) onmogelijk om daaronder te blijven. Veel van onze collega's gebruiken een "bee blower", wij vinden dat weer te ruig voor onze bijen.

vanuit de Peace River Vallei, Ria van den Berg

Bijgewerkt door - ria van den berg op 26/04/2002 03:36:17

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 40 gasten