Bijensteektherapie

Over producten voor bijen (suiker) en van bijen (was/honing/stuifmeel/propolis enz.), recepten, en over de therapeutische mogelijkheden van deze produkten.
dirk roos
Berichten:1
Lid geworden op:di 02 mar 2004, 13:57
Locatie:Netherlands
Contacteer:
Bijensteektherapie

Bericht door dirk roos » za 06 mar 2004, 21:55

Wie kan (en wil)mij bijen leveren om de bijensteektherapie te proberen? Ik woon in Krommenie, Zaanstad, en weet sinds ongeveer 8 jaar dat ik MS heb. Op het moment dat ik hoorde dat in Groningen en Den Helder een proef liep, heb ik geprobeert me daarbij aan te sluiten echter, men had geen proefpersonen meer nodig.
Op dit moment zit ik in een "chub"; het lopen gaat minder en heb nog wel meer klachten. Ik kan een prednison-kuurtje vragen. Ik probeer echter liever de bijensteektherapie. Wie heeft ervaring en bijen om dit te proberen?
Ik zou u/jullie zeer dankbaar zijn. Ik heb zo maar het idee dat het mij helpt!
E-mail mij aub: d.roos2@chello.nl, tel. 06-53426457

Ria van den Berg
Berichten:357
Lid geworden op:vr 24 nov 2000, 00:00
Locatie:Canada
Contacteer:

Re: Bijensteektherapie

Bericht door Ria van den Berg » wo 10 mar 2004, 03:18

Beste Dirk,

Voor jou helaas, zijn we vanuit West-Knollendam naar Canada verhuisd, anders hadden we je graag wat bijen geleverd. Er was in de Zaanstreek altijd een redelijk aktieve imkersvereniging. Daar zaten ook leden bij uit Krommenie en Krommeniedijk. Is het geen idee om het via de vereniging te proberen, die is aangesloten bij de VBBN ?

vanuit de Peace River Vallei, Ria van den Berg

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten:8258
Lid geworden op:di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds:1962
Aantal volken:14
Bijenras(sen):F1 carnica VSH
Locatie:Oegstgeest
Contacteer:

Re: Bijensteektherapie

Bericht door Hans van der Post. » wo 10 mar 2004, 21:28

Ria ik heb Dirk al naar een imker in zijn buurt verwezen. Het zal wel goed gaan.
Die imker reis al door Noordholland- Friesland met bijen.
Hans.

piml
Berichten:250
Lid geworden op:wo 03 apr 2002, 10:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Bijensteektherapie

Bericht door piml » do 11 mar 2004, 13:46

Beste Hans,

Via via kwam Dirk bij mij terecht. Ik heb hem toen naar dit medium doorverwezen. Aanvankelijk zou Dirk bij mij in Heemstede langskomen voor steken, maar ben blij dat er waarschijnlijk een oplossing voor hem is gevonden. Kan ik rustig in de regio Kennemerland blijven voor de steektherapie!

Groeten,

Pim Lemmers

Huib Koel
Berichten:517
Lid geworden op:wo 03 okt 2001, 14:31
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Bijensteektherapie

Bericht door Huib Koel » do 27 mei 2004, 16:09

Vandaag in het Belgische dagblad De Tijd (voorheen de Financieel Ekonomische Tijd) op de pagina Gezondheid een 3/4 pagina over 'de verhoopte weldaad van een bijensteek', interview met Taco Wesselius. Wellicht kan ik het artikel morgen plaatsen.

Huib Koel
Berichten:517
Lid geworden op:wo 03 okt 2001, 14:31
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Bijensteektherapie

Bericht door Huib Koel » vr 28 mei 2004, 14:45

In Nederland loopt een opmerkelijk wetenschappelijk project dat de effecten van bijengif op multiple sclerose (MS) in kaart wil brengen. Van multiple sclerose (MS), een auto-immuunziekte die het centrale zenuwstelsel beschadigt, kan je nog altijd niet genezen. Medicijnen verlichten de symptomen of remmen in het beste geval de voortgang van MS af, maar kunnen de ziekte niet stoppen.
Sinds januari toert bij onze noorderburen een aantal busjes rond met aan boord een imker, een bijenkorf en een arts. De opdracht van het bizarre gezelschap is al even verrassend: MS-patiënten behandelen met bijenprikken. De gangmaker van het opvallende initiatief dat eind dit jaar in december wordt afgerond, is Taco Wesselius, imker en radioloog in het Gemini Ziekenhuis in het Noord-Hollandse Den Helder.

Als bij toeval is het project er gekomen. 'In mijn vrije tijd ben ik imker', verduidelijkt Wesselius. 'Gefascineerd door de wondere wereld van de bijen ging ik zo'n zestal jaar geleden surfen op het web. Daar verdiepte ik me in de farmacologische stoffen van bijengif. Onderzoek heeft uitgewezen dat bijengif 18 actieve stoffen bevat die intussen uitvoerig werden getest. Het hoofdbestanddeel mellitine is een sterke ontstekingsremmer. Apimine kan dan weer de zenuwgeleiding opvoeren. Voorts zijn er aanwijzingen dat bijengif het auto-immuunsysteem verandert.' Bij MS-patiënten gaat precies die zenuwgeleiding in de fout. De boosdoener is een falend immuunsysteem dat bij MS-patiënten het eiwit myeline onterecht voor lichaamsvreemd aanziet, antistoffen aanmaakt en de myelineschede rond de zenuwen aantast. Daardoor verloopt de overdracht van de zenuwprikkel trager of onvolledig. Vergelijk het met een elektriciteitskabel waarvan de isolatie stuk is, waardoor zenuwimpulsen als het ware weglekken en er ontstekingen, 'kortsluitingen' kunnen optreden. Op die plaatsen ontstaat er een soort littekens of 'plaques'.

Radioloog
Behalve als radioloog werd Taco Wesselius in zijn persoonlijke leven met multiple sclerose geconfronteerd. 'Een jaar na mijn eerste surfavontuur werd bij mijn vrouw de diagnose van MS gesteld. Ze kwam niet in aanmerking voor de beschikbare medicijnen.' Zo deed hij de stap naar het experiment en ging hij bij zijn echtgenote, eveneens een arts, bijensteken toepassen. 'Anderhalf jaar lang ben ik daarmee doorgegaan. Het was een experiment: ik nam geen radiologische scans en er was niet de minste wetenschappelijke opvolging. En ik kon het effect niet loochenen: mijn vrouw is ontzettend opgeknapt. Vroeger kon ze nauwelijks een stap zetten, nu loopt ze tien kilometer in het bos.'

Intussen heeft Wesselius de bijenbehandeling bij zijn vrouw stopgezet om de eenvoudige reden dat zij geen klachten meer heeft. Sindsdien hebben tal van patiënten de imker-radioloog aan de mouw getrokken met de vraag ook hen te behandelen. De Nederlandse MS-stichting was eveneens geïnteresseerd. Het leek Wesselius tijd voor ernstig wetenschappelijk onderzoek, getoetst door de Medische Ethische Commissie in Nederland. Partners in het hele project werden het Academisch Ziekenhuis van Groningen (AZG) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). In de Verenigde Staten was al onderzoek gevoerd, maar dat miste wetenschappelijke grond. Wesselius: 'In tegenstelling tot wat in de VS gebeurde, gaan wij hier wel objectiveren. Terwijl het onderzoek in de VS enkel experimenteerde met enthousiaste bijenfanaten, gebruiken wij strenge selectiecriteria om in het project te stappen, geen geloofsbelijdenis. Ons onderzoek is een wereldwijde primeur.' Het Academisch Ziekenhuis van Groningen selecteerde 30 patiënten uit de om en bij 500 kandidaten. Alle deelnemers lijden aan de relapsing-remitting-vorm van MS of aan secundair progressieve MS. Bij relapsing-remitting-MS wisselen opflakkeringen af met perioden van herstel. Bij secundair progressieve MS treedt na een stabiele periode nog nauwelijks tussentijds herstel op. Patiënten met primair progressieve MS, bij wie de toestand van bij het begin verslechtert zonder tussentijds herstel, werden niet in het onderzoek betrokken.

Het patiëntenprofiel is niet het enige waarin het Nederlandse initiatief verschilt van Amerikaanse experimenten. 'Wij gaan objectiveren met neurologisch onderzoek', zegt Wesselius. 'Is er vooruitgang in de bewegingsmotoriek, kunnen de patiënten beter lopen?' Voorts mogen de patiënten symptomatisch zijn opgeknapt, tegelijkertijd wordt met MRI-scans nagegaan of de ziekte zelf in werkelijkheid is verbeterd. Taco Wesselius hoopt op significante resultaten, ook al komt die hoop voort uit de vrij dubieuze Amerikaanse studie. 'Bij ruim 60 procent van de deelnemende patiënten in die studie stopte de fysieke neergang en was een dramatische verbetering te merken in lopen, balans, energie en blaasfunctie.' Tot dusver werd zo'n verbetering uitgesloten geacht, zelfs met de inzet van de beste medicijnen.

Maar zelfs met spectaculaire goede resultaten is de ultieme MS-therapie nog geen feit. Voor de steek van een levende bij bestaat immers geen placebo. Vandaar dat het koninginnenstuk van het dubbelblind onderzoek met placebo's niet mogelijk is. 'Meest optimale is dan de cross-over methode', licht Wesselius toe. 'Van de 30 geselecteerde patiënten krijgen er 15 de eerste helft van het jaar bijensteken toegediend. Vervolgens wordt geswitcht en komen in de tweede helft van 2004 de overige 15 aan de beurt voor hun portie bijenprikken. Magnetischeresonantiescans (MRI) worden wel het hele jaar door om de vier weken gemaakt, ongeacht de patiënten op dat moment bijenprikken krijgen of niet. De plaatsen waar de myeline aangetast is, zijn duidelijk op die scans terug te vinden. Ontstekingshaarden geven aankleuringen op de MRI-scan. Werkt het bijengif dan zien we geen aankleuringen meer.'

Bij de therapie krijgt de patiënt in het begin één steek per behandeling toegediend. Later wordt dat aantal geleidelijk opgevoerd tot maximum 20 prikken per behandeling en dit driemaal per week. Probleem bij de api- of bijentherapie is dat bijen hun gif pas bij het steken samenstellen. Daarmee lijkt de steek van de levende bij voorlopig de enige geschikte werkwijze. Hoewel er manieren zijn om bijen te 'melken', laat het gif zich alsnog moeilijk in een flesje vangen. Komt het gif in aanraking met de lucht dan verslapt het meteen. Doordat de ene bij meer gif afscheidt dan de andere wordt de behandeling weinig controleerbaar. 'Vanwege mogelijke allergische reactie wordt zelf experimenteren ten stelligste afgeraden', waarschuwt Wesselius. 'Apitherapie kan enkel onder medisch toezicht. Ben je er allergisch aan dan kan je er in het ergste geval van doodgaan.'

Mysterie
Intussen blijft er voor de behandeling van MS nog bergen werk te verzetten. Wesselius: 'Tegen MS hebben we nog nauwelijks adequate middelen zonder zware bijwerkingen. Natuurlijk hebben we sinds enkele jaren de geneesmiddelen op basis van bèta-interferonen die de frequentie, duur en de ernst van MS-aanvallen terugdringen. Voorts vertragen ze de invaliditeit zodat patiënten minder snel aan een rolstoel gekluisterd zitten. Dat is alleszins een doorbraak. Maar die medicatie is niet geschikt voor alle MS-patiënten en geneest bovendien niet. Ieder alternatief is dan ook welkom. Momenteel gonst het van onderzoek. Ouders die een minderjarig kind verloren lopen 50 procent meer risico op MS, zo blijkt uit een recente Deense studie. Stamceltransplantatie lijkt ook niet de verhoopte resultaten op te leveren. MS lijkt zijn geheimen nog niet echt prijs te geven: hoe het ontstaat, waarom het vooral gedijt in het koele noorden en waarom het vooral vrouwen treft, zijn maar enkele van de vele vragen.

Welke uitkomst het Nederlandse bijenproject zal opleveren blijft koffiedik kijken. 'Zijn die resultaten significant dan zijn we alleszins een belangrijke stap vooruit en worden de poorten naar grootschalig bijenonderzoek wijd opengezet', hoopt Wesselius.

Liliane Stakenborghs

Tara
Berichten:1
Lid geworden op:di 08 jun 2004, 14:32
Locatie:Netherlands
Contacteer:

Re: Bijensteektherapie

Bericht door Tara » di 08 jun 2004, 14:40

Beste Imkers,
Graag wil ik uw aandacht voor het volgende: ik en mijn lotgenoten met primair progressive M.S. kunnen helaas geen gebruik maken van het onderzoek in Groningen. Wat kunnen wij als patiënten wel doen? Naar Amerika gaan, da's duur en ingewikkeld.Ik zou zelf bijv. graag onder begeleiding van mijn alternatief arts toch iets willen proberen met bijesteken. Natuurlijk is het mijn eigen risico, en het wordt ook afgeraden bij de M.S-stichting. Maar wat is het alternatief?? Pijnstillers slikken tot je er suf van ziet! Wat mij betreft : ik zoek een imker die het aandurft, om een ziek persoon (41 jaar, 4 jaar M.S) die nauwelijks kan lopen toch wil helpen.
In de Achterhoek of Overijssel? Graag uw reaktie. Als het mij helpt, zijn er vast meer M.S.-patienten die hun lot in eigen hand nemen.
Bijvoorbaat dank,
C.Zoete

jellehulzinga
Berichten:134
Lid geworden op:za 19 jun 2004, 21:51
Locatie:Netherlands
Contacteer:

Re: Bijensteektherapie

Bericht door jellehulzinga » za 19 jun 2004, 19:42

I.v.m. dit forumgedeelte over de bijensteektherapie hierbij mijn website-adres. Ik ben twee weken geleden begonnen met deze therapie en heb veel te veel vragen. Bovendien vind ik dat er in Nederland een landelijk standpunt moet worden ingenomen en dat er veel meer voorlichting vanuit de imkerswereld plaats moet vinden. Juridische aspecten, medische contra-indicaties enz.
Vandaar deze website met forum/discussie en aanverwante zaken.
Jelle Hulzinga,
Enschedesestraat 268,
7552 CN Hengelo
074-2431057
(nieuw e-mailadres!: jellehulzingaapenstaarthetnet.nl
website: www.bijengif.info

Els Kleijnendorst
Berichten:976
Lid geworden op:zo 07 jan 2001, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Bijensteektherapie

Bericht door Els Kleijnendorst » za 19 jun 2004, 23:11

Jelle,

Het is natuurlijk een loffelijk streven van jij een discussie-website opgezet hebt waar imkers kunnen discussiëren over MS. Maar versnippering van informatie is niet altijd goed, ja, zelfs ongewenst. Er komen dan immers teveel tegenstrijdige gegevens, die ook nog vaak onjuist zullen zijn.
Op het forum is al het nodige geschreven over MS, ook over de punten die jij ter sprake brengt, kijk maar eens in het archief.
Bovendien bestaat er al dergelijke site, nl http://www.bijensteek.nl

Wil je goed gefundeerde voorlichting over bijensteken geven, dan zit er niets anders op dan de resultaten af te wachten van het officiële onderzoek hierover. Want bedenk: jij als imker, wordt een kwakzalver als je bijensteken op medische gronden aan anderen uit gaat delen. Bovendien ben jij , als steken-uitdelende imker, volledig verantwoordelijk als het fout gaat, hetgeen grote morele én financiële consequenties voor de betreffende imker kan hebben.

Dus imker hou je bij je bijen, en laat het 'doktoren'

jellehulzinga
Berichten:134
Lid geworden op:za 19 jun 2004, 21:51
Locatie:Netherlands
Contacteer:

Re: Bijensteektherapie

Bericht door jellehulzinga » zo 20 jun 2004, 12:37

[quote]Geplaatst door Els Kleijnendorst

Jelle,
Dag Els, bedankt voor je reactie. Hieruit blijkt dat ik niet duidelijk genoeg ben geweest omtrend mijn bedoelingen of dat jij e.e.a. niet goed gelezen hebt. Het gaat er bij mij helemaal niet om om voorlichting te geven. Daarvoor bezit ik de kennis ook niet. Waar het mij wel om gaat is, dat er inmiddels veel op sommige imkers afkomt v.w.b. dat hele MS-gebeuren. De verantwoordelijkheid die wij dragen en waar we ons voor moeten hoeden.
Ook vind ik jouw reactie om eerst maar eens af te wachten hoe het chemische (medische) circuit de zaak beoordeelt, nogal naief. Het is duidelijk dat zij e.e.a. helemaal niet zien zitten. Ook ik werd met deze houding hier in de regio geconfronteerd. Weigerende huisartsen, specialisten enz.
Geen van allen geinteresseerd en ronduit weigerachtig om ook maar iets te doen. Of te bang voor de consequenties.
Is ook logisch toch? Stel je voor dat zij door collega's beticht worden van alternatieve geneeskunde. En er valt toch ook niets aan te verdienen?
En hoe wil je die MS-er (met een zeer snel aftakelende lichaam)vertellen dat hij of zij nog een jaar op die uitslag moet wachten?
Wat moet je dan doen als hij of zij zegt: Dan ben ik waarschijnlijk al dood.
Op die vragen wil ik antwoord. Wat de mogelijke juridische en medische complicaties zijn enz. Daarom dus een eigen website. Want die antwoorden vind ik niet op bijensteek.nl
En ook niet binnen de juridische en medische wereld.
Jelle

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 21 gasten