Derde vraag, honing en was.

Over producten voor bijen (suiker) en van bijen (was/honing/stuifmeel/propolis enz.), recepten, en over de therapeutische mogelijkheden van deze produkten.
Gebruikersavatar
alfa vulgaris
Berichten: 1543
Lid geworden op: di 11 okt 2011, 01:36
Imker sinds: 2010
Aantal volken: 0

Re: Derde vraag, honing en was.

Bericht door alfa vulgaris » vr 25 jan 2013, 16:44

Nog even gegoogled.

Smeltpunt glucose's rond de 150 gr/C maar het smeltpunt van fructose ligt iets boven de 100gr/C
Suikers carameliseren pas als ze gesmolten zijn dus het zou best kunnen.

Gebruikersavatar
Jelte Pieter Dijkstra
Berichten: 5028
Lid geworden op: ma 19 feb 2001, 00:00
Imker sinds: 1998
Aantal volken: 0
Bijenras(sen): baastaard (mijn lievelingsbij), ca, bu
Locatie: Belgie
Contacteer:

Re: Derde vraag, honing en was.

Bericht door Jelte Pieter Dijkstra » vr 25 jan 2013, 18:42

Wordt het zo heet in de zonnewassmelter dat suikers carameliseren?

Vandaar gehoord tijdens het waspersen: volgens mijn Vlaamse imkercollega's wordt het in de zonnewasmselter 120+. Dus eigenlijk veel te heet voor was.

gr
JP

Gebruikersavatar
Kaarsenmaker
Berichten: 26
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 15:26
Aantal volken: 0
Bijenras(sen): geen
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Re: Derde vraag, honing en was.

Bericht door Kaarsenmaker » za 26 jan 2013, 01:31

was drijft op honing ofwel het soortelijke gewicht is van honing is zwaarder dan was.
Ga je de wasdeeltjes - was zegels - smelten krijg je een scheiding van die twee.
dit begrijp ik Hans, wat ik zie met de was die ik overgenomen heb van een forum lid,nogmaals mijn dank, die ik (mijn ) de eerste behandeling geef in water ,max 64 graden, en dit met een lepel er uit schep en goed kijk zie ik water druppeltjes onderop in de lepel en een hele grote druppel die donker is, duidelijk anders van kleur dan de wat donkere kleur van de water druppeltjes en is zeker geen propolis, pootjes,complete wespen, dennenaalden , vleugeltjes, fijnstof, eventuele verbrande resten ,enz.

soortelijk gewicht en scheiding klopt, maar als de verhouding niet meer klopt heet het verdringing net zoals olie en water.mengt ook niet echt.
btw in gestolde vorm plakken de was blokken iets, dat zou zo maar de honing kunnen zijn,ik snap ook wel dat die raten niet helemaal droog geslingerd kunnen worden.(viscositeit)
Ik zal met de volgende batch eens proberen een foto hiervan van te maken.

Hans.

Gebruikersavatar
semar
Berichten: 2350
Lid geworden op: do 20 nov 2008, 09:10
Imker sinds: 1975
Aantal volken: 9
Bijenras(sen): buckfast
Locatie: amsterdam
Contacteer:

Re: Derde vraag, honing en was.

Bericht door semar » za 26 jan 2013, 12:33

twee goede oplossingen, alle twee tijdrovend.

1. zegels latten schoonlikken (deed ik vroeger maar ze bouwen dan wonderlijkke bouwsels met muurtjes en poortaaltjes,
dit is erg tijdrovend en lastig om uit mijn plasticen voerbakken te verwijderen)

2 op een zeef (bv van de ontzegelbak) de zegels te wassen met een douche , evt nog een uurtje week,
laten uitdruipen en volgende dag omroeren, volgende dag opsmelten.
kost meer tijd, maar is makkelijker en je moet er de plek voor hebben.

bij beide methodes heb je droge was.

Vriendelijke groet
Semar(Dominique)

Gebruikersavatar
Kaarsenmaker
Berichten: 26
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 15:26
Aantal volken: 0
Bijenras(sen): geen
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Re: Derde vraag, honing en was.

Bericht door Kaarsenmaker » zo 27 jan 2013, 01:22

Intussen moet ik een vraag stellen over honing.

Nieuw topic dus vraag 4

hier vind ik het wat offtopic worden maar blijf toch nog actief hier.

breukvlak is dof, is goeie info ,het voelt ook "plakkerig" aan ,ok maar ik zoek een antwoord in gesmolten was.

Hoe ziet dat er uit in gesmolten was met water ?

Hans.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 28 gasten