Vierde vraag: Tot hoe ver mag je honing verwarmen

Over producten voor bijen (suiker) en van bijen (was/honing/stuifmeel/propolis enz.), recepten, en over de therapeutische mogelijkheden van deze produkten.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Kaarsenmaker
Berichten: 26
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 15:26
Aantal volken: 0
Bijenras(sen): geen
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Vierde vraag: Tot hoe ver mag je honing verwarmen

Bericht door Kaarsenmaker » zo 27 jan 2013, 01:26

Tot hoe ver mag je honing verwarmen ?

Ik bedoel dus tot de temperatuur tot het dus fout gaat met de eigenschappen van honing.

heb gelezen iets van 35-40 graden.
Wat gebeurt er als dit warmer wordt met die honing ?

Hans.

Gebruikersavatar
Oude Essink
Erelid
Berichten: 3562
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Vierde vraag

Bericht door Oude Essink » zo 27 jan 2013, 09:56

is een combinatie van duur en intensiteit van de verhitting.
hennie oes

Gebruikersavatar
alfa vulgaris
Berichten: 1543
Lid geworden op: di 11 okt 2011, 01:36
Imker sinds: 2010
Aantal volken: 0

Re: Vierde vraag

Bericht door alfa vulgaris » di 29 jan 2013, 00:26

O.a. suikersplijtende enzymen die eraan gaan


Gebruikersavatar
Kaarsenmaker
Berichten: 26
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 15:26
Aantal volken: 0
Bijenras(sen): geen
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Re: Vierde vraag

Bericht door Kaarsenmaker » di 29 jan 2013, 21:51

ik denk dat ik deze vraag iets verkeerd gesteld heb.Ik bedoel dus met verwarmen in relatie met b.v de kleur of reuk o.i.d.
Dit samen in was die we smelten , ofte wel hoe merk ik de aan wezig heid van honing in was ?
reuk is er waarschijnlijk eentje,het blok was plakt ook een beetje.

In de vorige vraag was een antwoord over schoonlikken maar dacht eerst een geintje , maar dat is dus niet zo.Van imkeren heb ik geen idee mensen.
Honing zit voor mij in een potje en smaakt lekker ( heb helaas ouderdomssuiker ).Is misschien wel wat eenvoudig gedacht ok, er zit een hele complete wereld achter.

via deze meneer http://people.zeelandnet.nl/ahdewilde/indexhoning.html , interressante site trouwens lees ik dat rond 34 graden de honing ok is.

intensiteit en duur is me duidelijk, dat is met was ook.
net zoals stroom door een draadje.

de grafiek is denk ik meer bedoeld voor honing zelf of de bijen.ik denk dat bij 20 graden de halfwaarde 1000 dagen is dus dat de qualiteit langer bewaard blijft als deze in de raat zit en dus ( in het wild ) de bijen het volgende jaar / seizoen nog voldoende goede honing hebben om te overleven.En hoe warmer het gaat worden loopt het zienderogen af.

Hans.

Gebruikersavatar
alfa vulgaris
Berichten: 1543
Lid geworden op: di 11 okt 2011, 01:36
Imker sinds: 2010
Aantal volken: 0

Re: Vierde vraag

Bericht door alfa vulgaris » di 29 jan 2013, 23:20

De grafiek beschrijft alleen de varvalsnelheid van 2 enzymen nl. invertase en diastase bij een bepaalde temperatuur.
De grafiek beschrijft de halfwaardetijd van deze vervalsnelheid.
Enzymgehalte verschilt per partijtje honing.
Dit is één ding wat temperatuur met honing doet.

Ik weet van tafelsuiker(sucrose/sacharose) dat het begint te carameliseren vanaf het moment dat het gemolten is
Ik neem aan dat dit met fructose ook zo is.Fructose smelt bij 103 gr/C,maar volgens jouw is de was dan al vernield en kun je dat zien.

Verder,ik wil het graag,kan ik je niet helpen.

Succes.
Alfa

Gebruikersavatar
Kaarsenmaker
Berichten: 26
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 15:26
Aantal volken: 0
Bijenras(sen): geen
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Re: Vierde vraag: Tot hoe ver mag je honing verwarmen

Bericht door Kaarsenmaker » do 31 jan 2013, 23:58

^^ tsja , da's jammer alfa, de rest kennelijk ook niet helaas, ok ik tob wel door en kom vanzelf met een antwoord.

Hans.

Gebruikersavatar
alfa vulgaris
Berichten: 1543
Lid geworden op: di 11 okt 2011, 01:36
Imker sinds: 2010
Aantal volken: 0

Re: Vierde vraag: Tot hoe ver mag je honing verwarmen

Bericht door alfa vulgaris » vr 01 feb 2013, 00:37

Als ik de vraaag heel strikt neem zeg ik: Je mag honig niet verwarmen.

Maar dat vind ik.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 19 gasten