Pagina 1 van 1

Hoe lang laten staan voor afvullen?

Geplaatst: za 24 mei 2014, 19:57
door frank27
Het voorjaar heeft een mooie oogst opgebracht: precies 50 kilo geslingerde honing.
Ik heb nu 2 dagen afgeschuimd en de laatste 24 uur is er niet veel nieuw schuim meer ontstaan. Zojuist heb ik de eerste twee potjes gevuld (prachtig moment, mooie kleur honing), maar in die twee eerste potjes zitten nog aardig wat luchtbelletjes, verspreid over de pot. Hoe lang moet ik wachten met afvullen om dit te voorkomen? Iemand ervaring? Of doe ik iets anders fout?

Re: Hoe lang laten staan voor afvullen?

Geplaatst: zo 25 mei 2014, 09:02
door Wim Joosten
Als de viscositeit niet te hoog is, dan zullen de luchtbelletjes vanzelf verdwijnen. Bij heidehoning zal dit dus lang duren of helemaal niet gebeuren.

Re: Hoe lang laten staan voor afvullen?

Geplaatst: zo 25 mei 2014, 20:56
door frank27
Wim, dank, je hebt helemaal gelijk: vanochtend waren de belletjes praktisch verdwenen. Ik heb dus alle honing vandaag verder afgevuld. Ik heb eerder, bij een keuring wel eens de opmerking gekregen dat er nog wat luchtbelletjes in mijn honing waren gevonden en had eerlijk gezegd geen idee wat ik daaraan of daartegen kon doen.

Re: Hoe lang laten staan voor afvullen?

Geplaatst: di 27 mei 2014, 16:29
door roelof1945
Wim Joosten schreef:Bij heidehoning zal dit dus lang duren of helemaal niet gebeuren.
Bij heide honing zet je de emmers een nacht op een warmhoudplaat met thermostaat temperatuur 30 graden Celsius.
De volgende dag de emmers met heidehoning in het aftapvat, er zitten tijdens het vullen nog wel luchtbellen in de honing
even geduld en alle bellen verdwijnen vanzelf daarna heb je een prachtige pot heidehoning.

Groet, Roel