Pagina 1 van 1

Raathoning, wie heeft ervaring?

Geplaatst: vr 06 mar 2015, 16:20
door humanbeeing
Beste mede imkers,
door meerdere partijen zijn we benaderd om ipv vloeibare of creme honing dit jaar ook raathoning te leveren.
Het gaat oa om restaurants en ijsmakers. De presentatie is dus heel erg belangeijk maar ook de continuiteit.
Wie heeft ervaring met het oogsten van raathoning en wat voor methodes zijn er om het zo gemakkelijk en bijvriendelijk mogelijk te doen? Ook het bewaren etc. is iets waar ik graag ervaringen over hoor.
Met vriendelijke groet,
Vincent

Re: Raathoning, wie heeft ervaring?

Geplaatst: vr 06 mar 2015, 16:47
door johan
ben zeker niet de grootste expert ter zake maar natuurbouw zou mijn voorkeur genieten. die dikke waswafel in het midden is niet zo aangenaam qua mondgevoel.uitgesneden raat met verzegelde honing kan je in de diepvries bewaren. zo blijft de honing vloeibaar. let er wel op dat je dit doet met een honing die uit zichzelf niet te snel kristalliseert. (Doe je dit met koolzaadhoning, dan kristalliseert die toch.)

Re: Raathoning, wie heeft ervaring?

Geplaatst: za 07 mar 2015, 10:45
door semar
je kunt op verschillende methodes werken,

ik heb een aantal (werk met dadant) honingraampjes met alleen een strookje kunstraat +/- 1 cm,
bij een goede dracht tussen de uitgebouwde raampjes hangen. je kunt dan uitsnijden of wat mijn voorkeur geniet het hele raampje verkopen.
is het niet helemaal gevuld kun jet nog slingeren.

heb je een topbarhive, kun je de raat in stukken snijden in afhaal bakjes.
sticker erop met het gewicht.

je kunt een raampje ook in tweeen delen door een middenlatje (vertikaal) in het raampje te monteren.
en je kunt nog met secties werken (weet niet of die nog in de handel zijn (geen ervaring mee)

er zijn ook casetes te koop mooie presentatie, maar ik heb geen ervaring ermee, dat zou je wellicht zelf moeten probeeren.
http://www.holtermann-shop.de/index.php ... rnten.html

de raathoning stans onderaan lijkt mij wel wat!

vriendelijke groet
Semar(Dominique)

Re: Raathoning, wie heeft ervaring?

Geplaatst: za 07 mar 2015, 16:07
door A.A. Staals
De genoemde afnemers willen waarschijnlijk kleine blokjes. Uitsnijden wordt een plakboel. Heide honing misschien mogelijk wel in blokjes te snijden.

ad staals

Re: Raathoning, wie heeft ervaring?

Geplaatst: ma 09 mar 2015, 13:28
door martin b
Ik maak de sesctie´s altijd zelf, hout van de goede breete ongeveer 3 mm dik zaag ik dan zo dat er 3 sectie´s in een honingraampje zitten.
Het hout moet splinter vrij zijn, en nieuw, eik ( massief ) en berkentriplex gaat goed.
Bij het in elkaar zetten doe ik er een beetje houtlijm aan, echt maar een beetje, de bijen zorgen voor de rest als ze de raat uitgebouwd hebben.
Klein strookje kunstraat er in en een goede honingoost is van belang, om mooie raat honing te oosten.

Op 1 van de foto´s van de Bomaxkast, zie onderwerp, http://www.bijenhouden.nl/phpbb/viewtop ... =7&t=29364 , Staat zo´n raampje.
Hier zijn wel andere verdeling toegepast, omdat de kast rond loopt, heeft niet elke raam er 3 stuks in zitten.
Maar dat is geen probleem, voor mij of de bijen.

Het aanbieden van Meer dan alleen een potje honing, is klant vrindelijk, maar verhoog ook de omzet. Ben begongen met 13 Kilo crémehoning, en dat is nu al meer 100 Kilo per jaar. Bij de raathoning is de vraag nu al ongeveer 30 kilo, per jaar, gestart met 5 Kilo.

Re: Raathoning, wie heeft ervaring?

Geplaatst: vr 20 mar 2015, 01:06
door humanbeeing
hartstikke bedankt voor de tips. We zijn natuurlijk wel bekend met natuurbouw en hebben vandaag wat gepresenteerd bij een restaurant. Ze geven juist de voorkeur aan ronde vormen dus we gaan gewoon een strookje was (die we uit oude natuurbouwraatjes smelten) aanbrengen aan de toplat en dan snijden we het langs de zijlatten uit. Zeker ook gaan we de tussenlatten uitproberen. Dit hebben we al toegepast om darrenraat uit te snijden dus moet wel lukken. Al met al weer een leuk experiment!