Pagina 1 van 1

Propolisvraag

Geplaatst: do 03 sep 2015, 22:52
door Ellen
Van een vriend heb ik klonten propolis gekregen. Vers uit de kast, dus met was, wat stof. Ik ben nu bezig de propolis te scheiden van de was door het te verhitten tot max 90 graden, langzaam te laten afkoelen zodat de propolis als onderste laag en de was als bovenste laag stolt. Nu wil ik een tinctuur maken van de propolis, iemand een idee hoe ik nu te werk moet gaan en hoe ik de propolis schoonzeef.

Re: Propolisvraag

Geplaatst: vr 04 sep 2015, 00:25
door Hans van der Post.
Ellen als je - tinctuur - bij de zoekfunctie rechts boven intikt krijg je te lezen wat je over de propolistinctuur wilt weten.

Re: Propolisvraag

Geplaatst: zo 20 sep 2015, 17:59
door Ewout
Hallo Ellen,
Als je de propolis verhit, gaan er veel werkzame stoffen verloren. Je kunt daarom beter de propolis in alcohol oplossen en daarna de oplossing door een koffiefilter gieten. Was en stuifmeel lossen niet op in alcohol, waardoor deze achterblijft als residu. Wat je overhoudt is zuivere propolis in alcohol.
Gebruik 70% alcohol (of verdun 96% naar 70%), zodat je ook de wateroplosbare stoffen in je tinctuur krijgt. Gewoon in een honingpotje gedurende een paar weken af en toe schudden.

Succes!
Ewout

Propolisvraag

Geplaatst: do 14 dec 2017, 20:31
door jaap
goeden avond even een vraagje over propolis verdampen.er is in de handel een kegel achtig apparaat hoe werk het en wie heeft er ervaring mee? of andere verdampers.
gr Jaap Jager TEXEL

Re: Propolisvraag

Geplaatst: vr 15 dec 2017, 00:29
door crunx
Beste Jaap,

Waarschijnlijk bedoel je een verdamper zoals Propolair, Vulcano ect.

Deze verdampers kunnen tot de juiste temperatuur verhitten, waardoor bepaalde stoffen dus verdampen.
Het is vrij simpel gebeuren; Luchtaanvoer -> Verhitten -> Object -> Damp

Kan niet echt duidelijker zijn dan dat. Tuurlijk zijn er bedrijfjes die er nog wat friemeltjes aan hebben gemaakt, maar dit is toch echt even kort door de bocht wat het moet doen.