tomer schreef:Zijn er nog mensen die misselijk worden na het eten van honing? Ligt dat aan de aard van de nectar, of een overgevoeligheid voor honing/stuifmeel...?
Dit kan zeer zeker, net als dat je van een kroketje misselijk kunt worden.
Om je van een heel verhaal te besparen zoals hieronder komt het neer op de volgende dingen;
Hoe gezond is je lichaam, iemand zelf en wat voer je het lijf/ de persoon.
Iemand die niet tegen dennennaalden kan (allergie) zou ik geen boshoning durven voeren, ookal denk ik dat deze kleine deeltjes baat hebben bij het genezingsprocces. Omdat iemand misschien alleen al walgt van het idee of de smaak. Want boshoning heeft echt wel een specifieke smaak.
Dan laat ik liever de keuze aan hun zelf over
Maar het kan, maar is over het algemeen niets ernstigs. Zeker als je weet dat het van een goede bron vandaan komt.
Jelte Pieter Dijkstra schreef: Bijv. zo moet op een etiket staan of het product allergenen, sporen van soja of noten bevat. Hoe zit dit met honing?? Goede vraag lijkt me! Zo heb ik momenteel walnoten in mijn huis en keuken liggen.
Ik kan deze vraag wel voor je beantwoorden, aangezien ik met de HACCP nog wel veel te maken heb.
Het ligt er een beetje aan hoe en wat;
Geef je je potje aan je zus; dan hoeft er niets op te staan. Juridisch moet je wel zeker weten dat je niet een stof aan je zus dan geeft waar ze niet tegen kan.
Wanneer je ze echter gaat verkopen OF gaat gebruiken in een product die je vervolgens gaat verkopen. Dan moet dit erop staan!
Jij bent namelijk hier verantwoordelijk voor. Dit is bijvoorbeeld nu ook in de Horeca te zien door op de kaart aan te geven welke allergiën er in welk gerecht zitten.
Vaak om dit af te schermen kunnen zij nog onderaan de kaart zetten zoiets als: "Allergiën? Meld het vooraf!"
Dit is geen joker, maar een kans om alles nog eens extra scherp na te lopen.
Scenario:
Je bent je honingraat aan het inladen in je slinger, maar omdat je een stress volle dag hebt gehad en nog veel in de planning hebt. Heb je maar een boterham met pindakaas mee genomen. Je neemt hier een paar happen van en werkt snel door. De honing vloeit en je zet je emmertje maar even weg zodat je het morgen kunt afmaken.
Het zou kunnen zijn DAT er sporen van pinda's (pindakaas) in je honing zitten. Maar ook van gluten (je boterham) en misschien zelfs lactose en melk eiwitten (boter/brood).
Wanneer je je honing zou verkopen; en er staat niets op, kun je hier wel degelijk op worden aangesproken. Dit kan zelfs zijn voor de evt schade die is opgelopen door het missen van dat ZO belangrijke toelatingsexamen van de koper en de ziekenhuis opname.
Je zult zelf snappen dat je altijd schoon en steriel moet werken maar het is maar een voorbeeld. En nu maken we het verhaal wel erg spannend. Maar dit is niet iets, wat niet voor kan komen.
Die walnoten van je op het aanrecht 3 meter van je werk gebied zullen in een gesloten omgeving niet zoveel spannends doen. Wel als je er net aan hebt gezeten en je handen niet hebt gewassen. Ook als je een raam open hebt en je vrouw is er een paar aan het openen; er kunnen sporen overwaaien op de honing.