Pagina 1 van 2

Kaarsveteffect

Geplaatst: vr 13 jan 2017, 20:56
door Guidofranck
Ik maak el enige tijd creme honing, meestal lukt het me goed om de juiste constistentie te krijgen, maar vaak krijg ik vlak bij de deksel en aan de zijkant van de pot toch kristalisatie, het "kaarsveteffect" heb ik wel eens gehoord. Het maakt natuurlijk niets uit, maar het ziet er niet fraai uit en ik merk dat het van invloed is bij mijn honingverkoop.
weet iemand hoe je dit effect kunt voorkomen?

Re: Kaarsveteffect

Geplaatst: vr 13 jan 2017, 20:58
door Jaap v.Popering
Door deze honing in een verwarmde kamer te bewaren .

Jaap v P

Re: Kaarsveteffect

Geplaatst: zo 15 jan 2017, 14:05
door Guidofranck
Dankje Jaap voor het advies,
dus op kamertemperatuur bewaren? ik heb nu weer een partij gepotte honing met kaarsvet verschijnsel verwarmd en in een emmer gedaan, ik ga het proberen.
en de potten voorverwarmen heb ik wel eens gehoord, wil dat ook werken?

Re: Kaarsveteffect

Geplaatst: zo 15 jan 2017, 20:28
door Jaap v.Popering
Guidofranck schreef: en de potten voorverwarmen heb ik wel eens gehoord, wil dat ook werken?
Volgens mij niet .
Ik verkoop mijn honing net achter mijn voordeur daar is het niet verwarmd , en vormt zich in een koude periode het kaarsen van de honing .

Al heel veel jaren plaats ik mijn geroerde honing in een kamer er achter waar het wat warmer is .
Ook mijn klanten weten al om welke reden deze honing niet direct achter mijn voordeur bij de vloeibare honing staat .

Jaap v P

Re: Kaarsveteffect

Geplaatst: ma 16 jan 2017, 11:49
door gerard.b.w.vos
Citaat keuringsregelement 2016:
Toelichting: Kaarsvetverschijnsel kan op twee manieren ontstaan:

1. Kou. Als honing een plotselinge daling van temperatuur ondergaat, krimpt de fructose en het water.
De glucosekristallen niet. Waar eerst fructose en water zaten, zit nu lucht.
De glucosekristallen, die rond die ruimtes met lucht zitten, slaan wit uit.
Men ziet dan een homogene witte verkleuring langs de wand.

2. Doordat er lucht in de honing zit. Door het slingeren, zeven of roeren is er te veel lucht in de honing gekomen.
De luchtbellen gaan alle kanten op en knappen tijdens de kristallisatie kapot.
De glucosekristallen, die rond de ontstane ruimtes zitten, slaan wit uit.
Langs de wand ontstaan dan onregelmatige slierten en vlekken.

Al jaren pleit ik ervoor om de benaming kaarsvetvorming niet te gebruiken.
Dit geeft naar de consument een verkeerd beeld van het product honing en stelt de imker in een duister gebied.
Waar deze benaming vandaan komt is mij niet bekend en dekt de lading in het geheel niet.

Onze Belgische imkercollega's hebben hier een juiste benaming voor.
N.l ijsbloemvorming of frosting

Als je de consument uitleg geeft hoe deze kristallisatie ontstaat en vermeld dat die honing altijd een laag vochtgehalte bezit,
toon je ook je kennis van het product aan en geeft de consument vertrouwen in je aangeboden honing.
Ook het "loslaten" van de honing in een pot heeft met dit verschijnsel van krimping van verschillende kristallen te maken.
Het doet niets af aan de kwaliteit van je honing!

Re: Kaarsveteffect

Geplaatst: ma 16 jan 2017, 23:38
door Jelte Pieter Dijkstra
Het doet niets af aan de kwaliteit van je honing!
Mss. zelfs een betere kwaliteit?

Re: Kaarsveteffect

Geplaatst: di 17 jan 2017, 07:50
door Biodlarn
Jelte Pieter Dijkstra schreef:
Mss. zelfs een betere kwaliteit?
Bewijs van 'droge' honing zeggen wij tegen onze klanten.
En hoe minder vocht in de honing des te meer honing krijgt de klant voor z'n geld :-)

//Han

Oh ja, in Zweden wordt het wel 'rimfrost' genoemt. Rijp op z'n NL-s.

Re: Kaarsveteffect

Geplaatst: di 17 jan 2017, 11:15
door bee-tree
Rimfrost is Zweeds voor 'rijmvorst' ?
RIJM betekent hier : bevroren dauw of mist en is synoniem van RIJP.
Bio-darn gebruikt het synoniem RIJP.
Ik vind dat tot nu toe het beste alternatief voor kaarsvet.
Waarom ? Bij "rijp" denk je meteen aan een mooi wit fris winters landschap..
en niet aan de witte druipers van 'n paraffinekaars.

Je kunt het woord RIJP opvallend verwerken op het etiket of label, bijvoorbeeld als volgt:

=============================
460 gram RIJPE Koolzaadhoning
=============================

Zoals ik nu onderaan op het etiket heb staan: Nog niet geschikt in het eerste levensjaar van kinderen.
zo kan er wel een zin bij als : De witte strepen zijn witte honingkristallen die op ijskristallen lijken.

Momenteel bedek ik de witte strepen met een groter etiket.
Voor de vaste klanten hoeft dat niet. Die heb ik het uitgelegd.

Om 'berijping' van de honing in de potten te voorkómen, probeer ik de geslingerde honing
niet van te grote hoogte het honingvat in te laten lopen vanuit de slinger.
Zo kan ik luchtbellen voorkómen.

En op het moment dat de honing na rijping in de potten gedaan wordt,
laat ik hem tegen de (binnen :idea: ?)wand van de pot aan lopen. Dat voorkómt óók luchtbellen.

Daarna probeer ik de potten te bewaren op 'n plek zonder sterke temperatuurschommelingen. Zj. :b10:

Re: Kaarsveteffect

Geplaatst: wo 18 jan 2017, 12:19
door bee-tree
Buiten ziet het hier op 53 NB-7 Ol al dagenlang sprookjesachtig wit uit,
met dik berijpte takken van bomen
en de leerachtige groene bladeren van Hulst en Klimop enz.

Ook de sneeuw van een paar dagen geleden op 't land,
maakt 't wandelen vooral in de ochtend- en avondschemering bij lage zon, tot iets bijzonders.

Ik kijk tegen honing met 'kaarsvetstrepen' daardoor nu anders aan.
Het inspireert me om in rijmstijl verder te schrijven.Dat is toch toegestaan ?
Misschien leent zich het volgende berijmd verhaaltje voor 'n groot label of etiket.

"RIJMHONING"

Wanneer u witte strepen ziet,
zeg dan niet meteen of subiet :
"Zulke rare honing lust ik niet".

Zoals bij vorstig weer water smetteloos wit bevriest
en op blad en twijg zijn vloeibare vorm verliest,
zo is het dat honing de kristallijne gestalte verkiest.

Kristallen honingdruivenzoet, gevuld met koolstofdioxied,
ogen dan net zo als de kristallen van 'n steentie wit calciet
en zijn beslist geen witte schimmel oftewel fungiphiet.

Geniet dus, met op de keukentafel het potje berijpte honing,
als van het zicht op witberijmde bomen vanuit uw woning .
Vandaar dit rijmseltje ter honing-informatie en bekoring. :b10: Zjef

Re: Kaarsveteffect

Geplaatst: wo 18 jan 2017, 14:22
door AnnekeW
Zjef, waar haal je het weer vandaan, geweldig!
Biodlarn schreef:
Jelte Pieter Dijkstra schreef:
Mss. zelfs een betere kwaliteit?
Bewijs van 'droge' honing zeggen wij tegen onze klanten.
En hoe minder vocht in de honing des te meer honing krijgt de klant voor z'n geld :-)

//Han

Oh ja, in Zweden wordt het wel 'rimfrost' genoemt. Rijp op z'n NL-s.
Is het wel zo dat deze honing van betere kwaliteit is? Toevallig heb ik dit jaar de helft van mijn honing direct vanuit de maturateur in potten gedaan, de andere helft heb ik ge-ent en een paar dagen achtereen doorgeroerd. Deze laatste honing is goed, de eerste heeft klontjes en... Rimfrost (prachtig woord!). Of ontbreekt dit juist bij mijn enthoning omdat door het roeren vocht uit de lucht is onttrokken en zich bij de honing heeft gevoegd?
Dat droge honing van dit jaar is wel verklaarbaar, we hebben een extreem droge zomer gehad!