Vanaf 13/12/2016 is het verplicht om de voedingswaarde op de verpakking van levensmiddelen te vermelden.
Op de website van het FAVV
http://www.favv.be/bijenteelt/honing/#etikettering kan je de actuele verplichtingen mbt etikettering van honing terugvinden:
Het KB van 13 september 1999 betreffende de etikettering van voorverpakte voedingsmiddelen is van toepassing. Evenwel voorziet het KB van 19 maart 2004 in nogal wat afwijkingen of bijkomende specifieke regels.
bvb. voedingsmiddelen die uit één ingrediënt bestaan en waarvan de benaming identiek is die van het ingrediënt, of duidelijk de aard van het ingrediënt aangeeft: geen ingrediëntenlijst verplicht.
Informatie die op het etiket van voorverpakte honing moet voorkomen
De verkoopbenaming: de definities zoals vermeld in art. 1, §2 van het KB van 19 maart 2004, dienen aangewend. Behalve in het geval van gefilterde honing en bakkershoning, mogen de verkoopbenamingen worden aangevuld met aanduidingen betreffende de regionale, territoriale of topografische oorsprong, indien het product uitsluitend de genoemde oorsprong heeft; bloemen of planten indien het product er geheel of voor het grootste deel van afkomstig is en het daaraan zijn organoleptische, fysisch-chemische en microscopische kenmerken ontleent (art. 3 § 1, 3°).
-Een lijst met ingrediënten is niet vereist.
-De datum van minimale houdbaarheid (maximaal 2 jaar na het inpotten, afhankelijk van het vochtgehalte).
-De fabrikant kan, als hij dat nuttig vindt, de gepaste bewaar- of gebruiksvoor-waarden vermelden. Deze vermelding is wel verplicht voor koninginnenbrij en pollen (cfr. Sectorgids). Als een dergelijke aanduiding wordt vermeld, moet die duidelijk zijn (wat bijv. de bewaartemperatuur betreft, moet bij voorkeur uitdrukkelijk een bepaalde temperatuur worden vermeld in plaats van “koel” of “warm”).
-De naam of handelsnaam en het adres van de fabrikant of de verpakker, of van een in de Europese Gemeenschap gevestigde verkoper.
-Het nettogewicht
-De plaats van oorsprong of herkomst indien het weglaten daarvan de verbruiker zou kunnen misleiden in verband met de werkelijke oorsprong of herkomst van het voedingsmiddel. Het land (of de landen) van oorsprong waar de honing is vergaard, wordt(worden) op het etiket vermeld. Indien de honing echter van oorsprong is uit meer van één lidstaat of uit meer dan één derde land, mag de volgende vermelding worden gebruikt: *gemengde EG-honing;
*gemengde niet-EG-honing;
*gemengde EG- en niet-EG-honing.
-Indien de datum van minimale houdbaarheid of de uiterste consumptiedatum in de etikettering voorkomt, omvat de aanduiding van deze datum duidelijk en in de juiste volgorde ten minste de maand en het jaar (KB van 9 februari 1990, art. 5). Evenwel moet dan het partijnummer duidelijk op de etikettering vermeld worden. In afwezigheid van deze aanduiding moeten de dag, de maand en het jaar op de etikettering vermeld worden.
het is zeker niet verboden om een referentie-inname te vermelden bvb 30g bevat: x % van de dagelijkse energie (op basis van een referentie-inname van 2000kcal / dag). anderzijds: honing bestaat uit +80% suiker, en voorts 0% zout, 0 zetmeel, 0 vet,.. er zal dus niet heel veel te vertellen vallen buiten koolhydraten en energetische waarde.