Honing laten caramelliseren

Over producten voor bijen (suiker) en van bijen (was/honing/stuifmeel/propolis enz.), recepten, en over de therapeutische mogelijkheden van deze produkten.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jelte Pieter Dijkstra
Berichten: 4149
Lid geworden op: ma 19 feb 2001, 00:00
Imker sinds: 1998
Aantal volken: 0
Bijenras(sen): baastaard (mijn lievelingsbij), ca, bu
Locatie: Belgie
Contacteer:

Honing laten caramelliseren

Bericht door Jelte Pieter Dijkstra » zo 29 jan 2017, 22:49

Kan dit? Ik heb dit vandaag nl geprobeerd en het werd een schuimerige donkere bittere massa. Komt dit van de eiwitten in honing? Het was geen succes.
JP

Gebruikersavatar
maartenkleijne
Moderator
Berichten: 2613
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1974
Aantal volken: 3
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: hilversum
Contacteer:

Re: Honing laten caramelliseren

Bericht door maartenkleijne » zo 29 jan 2017, 23:07

Klinkt alsof het geprobeerd hebt het droog te koken.
Kan niet.
Caramelliseren zou moeten gaan door het langdurig - urenlang- op 80-90 graden te laten staan, maar oppassen dat het niet gaat verbranden.
gr,
m

Gait
Berichten: 42
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 02:52
Imker sinds: 2016
Aantal volken: 2
Bijenras(sen): Carnica
Contacteer:

Re: Honing laten caramelliseren

Bericht door Gait » zo 29 jan 2017, 23:13

Het klinkt idd als te hoge temperatuur

Gebruikersavatar
Jelte Pieter Dijkstra
Berichten: 4149
Lid geworden op: ma 19 feb 2001, 00:00
Imker sinds: 1998
Aantal volken: 0
Bijenras(sen): baastaard (mijn lievelingsbij), ca, bu
Locatie: Belgie
Contacteer:

Re: Honing laten caramelliseren

Bericht door Jelte Pieter Dijkstra » ma 30 jan 2017, 00:29

Idd heb ik de temperatuur te hoog laten worden.

vr. gr.
JP

Gait
Berichten: 42
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 02:52
Imker sinds: 2016
Aantal volken: 2
Bijenras(sen): Carnica
Contacteer:

Re: Honing laten caramelliseren

Bericht door Gait » ma 30 jan 2017, 09:52

Suiker neemt enorm veel warmte in zich op. Die is er niet zomaar weer uit. Rustig opwarmen en dan moet het lukken

ErikS
Berichten: 1865
Lid geworden op: wo 02 apr 2014, 22:52
Imker sinds: 2004
Aantal volken: 12
Bijenras(sen): Buckfast.
Locatie: Weert, Midden-Limburg.
Contacteer:

Re: Honing laten caramelliseren

Bericht door ErikS » ma 30 jan 2017, 10:10

Caramelliseren met honing nog nooit gedaan.
met suiker (water) is het ook lastig maar te doen. Misschien oefenen met suikerwater? of suiker, popcorn maken en zelf de zoet maken.
zodat je routine krijgt / gevoel ervoor ontwikkeld.

Caramel zit volgens mij op de 160 graden, kan me niet voorstellen dat de smaak van honing dan goed blijft.

Gebruikersavatar
Jelte Pieter Dijkstra
Berichten: 4149
Lid geworden op: ma 19 feb 2001, 00:00
Imker sinds: 1998
Aantal volken: 0
Bijenras(sen): baastaard (mijn lievelingsbij), ca, bu
Locatie: Belgie
Contacteer:

Re: Honing laten caramelliseren

Bericht door Jelte Pieter Dijkstra » ma 30 jan 2017, 10:49

Wie wil dit ok eens proberen? Bij mij ging het enorm schuimen. Geen succes.

Mss eerst eens half honing en half suiker.


gr.
JP

Biodlarn
Berichten: 127
Lid geworden op: di 08 jan 2013, 07:37
Bijenras(sen): Mellifera
Locatie: Jämtland, Zweden
Contacteer:

Re: Honing laten caramelliseren

Bericht door Biodlarn » di 31 jan 2017, 08:25

Ben van plan het eens te proberen, maar niet vandaag :-)

Hier staat e.e.a. omschreven. Ik weet niet of het werkt:

http://www.fao.org/docrep/w0076e/w0076e09.htm#2.12.16

//Han

RutgerV
Berichten: 147
Lid geworden op: do 27 aug 2015, 16:07
Contacteer:

Re: Honing laten caramelliseren

Bericht door RutgerV » wo 01 feb 2017, 12:15

Ik maak wel eens gekarameliseerde witlof of spruiten met honing, gaat prima. Middelhoog vuur en met een minuut of 10 ben je het mannetje.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast