Pagina 3 van 3

Re: Honingkolderbestrijding door de KVW

Geplaatst: do 11 jan 2018, 11:22
door gerard.b.w.vos
Bart de Coo schreef: Het gaat mij erom wat honing doet met je lijf, met je spijsvertering. Dat is krek eender.
Bart
Bart,
Is dit je echte mening, kennis, wetenschap en overtuiging? :shock:
Of ben je bezig om meningen, ervaringen, kennis en wetenschap van anderen te prikkelen en deze uit te dagen? :o

Re: Honingkolderbestrijding door de KVW

Geplaatst: do 11 jan 2018, 12:13
door Bart de Coo
Allebei, Gerard. Allebei.

Natuurlijk zit ik een beetje te jennen en te provoceren. Aan de andere kant, als je dit onderwerp aansnijdt, dan kom je al heel snel bij ingesleten overtuigingen en die laten mensen niet graag los. Als je het onder imkers gaat hebben over de gezondheidsclaims rondom honing - waarvan er volgens mij bijna geen een is hard te maken - dan provoceer je al heel gauw, enkel en alleen door het onderwerp aan te snijden.

Nee, ik krijg toch sterk de indruk dat de redactie van het tv-programma de KVW zich behoorlijk heeft laten informeren: of je nou riet- of bietensuiker neemt, of je nou honing, cola of sinaasappelsap neemt, het gaat om suiker, suiker en nog eens suiker en onze spijsvertering maakt geen verschil tussen suiker en suiker.

Ondertussen zit ik ons prachtige product allerminst naar beneden te halen. Dan heb je me niet begrepen. De smaak en het mondgevoel van honing vertonen een zeer rijke variatie en complexiteit, die het de moeite meer dan waard maken om het met de grootste zorgvuldigheid en toewijding te produceren, verpakken en verkopen. Extra fascinerend: die rijkdom is afkomstig van een zéér klein deel van de honing. Al die suikers zijn immers volstrekt inwisselbaar. Ongelooflijk.

Groet,

Bart

Re: Honingkolderbestrijding door de KVW

Geplaatst: do 11 jan 2018, 20:58
door maartenkleijne
Sacharose is sacharose, en bestaat uit twee enkelvoudige suikers.
In ons lichaam worden uit een grote variatie van suikers honderdduizenden complexe suikers opgebouwd.
Er gaan zelfs stemmen op die zeggen dat het aantal soorten suikers in het lichaam groter is dan het aantal eiwitten.
Ik heb daar in het verleden een sciam verhaal over gepost.

Honing bevat alle soorten suikers die in bloemen kunnen voorkomen.
Dat hebben we nodig.
Een PR-verhaaltje van CocaCola helpt ons niet verder.

Re: Honingkolderbestrijding door de KVW

Geplaatst: ma 15 jan 2018, 18:30
door maartenkleijne
CNN is behoorlijk conservatief. Zij zeggen dit:
http://edition.cnn.com/2018/01/15/healt ... index.html

Re: Honingkolderbestrijding door de KVW

Geplaatst: vr 02 feb 2018, 14:17
door alfa vulgaris
Ik heb niet alles gelezen maar is het ook niet zo dat het menselijk lichaam slechts Glucose heeft als brandstof?

Als een mens Zetmeel of Sucrose tot zich neemt dient dit eerst worden afgebroken tot Glucose m.b.v. enzymen.
Het produceren van deze spijsverteringsenzymen kost mineralen en is er dus mijns inziens wel degelijk een verschil tussen suiker en honing.

Ook bevat suiker natuurlijk 0,0 mineralen,enzymen of zuren en ook geen bijzondere planteigen stoffen (denk aan bv. Manuka honing).

Re: Honingkolderbestrijding door de KVW

Geplaatst: vr 02 feb 2018, 21:02
door bee-tree
Uit het lange schrijfsel - zou !Hans zeggen - van Bart,
citeer ik één zinsfragment , namelijk :
" de spijsvertering maakt geen onderscheid tussen suiker en suiker ".

Fout ! De ene suiker is de andere niet.
Er is saccharose(= biet-en rietssuiker)
fructose(= vruchtensuiker) en glucose( druivensuiker), enz.

Voor de monosacchariden fructose en glucose zijn geen
spijsverteringsenzymen nodig in de darmtractus.
Hun moleculen zijn zó klein, dat ze ogenblikkelijk het darmepitheel
en afdekweefsel van de haarvaatjes (= bloedcapillairen) passeren.

De diabeticus die een inspannende wandeling maakt en een hypo krijgt
ofwel een te lage bloedsuikerspiegel (=glucoseconcentratie),
redt zich met het slikken van één of meer glucosetabletten.
Een lepel honing zou óók kunnen, maar één of meer klontjes saccharose
is niet goed, want die moeten eerst verteerd worden tot
glucose en fructose, want huis-, tuin- en keukensuiker, dus saccharose,
is een verbinding van 2 moleculen die samen te groot zijn om
met sneltreinvaart de bloedbaan in te gaan.
Het verteren kost tijd. Bovendien werken de spijsverteringsklieren trager
op het moment dat je je erg inspant.

Dus, tussen bietsuiker en druivensuiker is groot verschil, niet zozeer
wat de naam betreft maar wel wat betreft de omgang van het
spijsverteringsstelsel ermee en
de opnamesnelheid in het bloedvatenstelsel.
Maarten en Alfa hebben gelijk.

Tegenover de consument moeten wij wat preciezer zijn.
"Ken jezelf" slaat niet alleen op het karakter, maar ook op de
biochemische fabriek, die het lichaam van vlees en bloed is.
Abejas-árbor :b10:

Re: Honingkolderbestrijding door de KVW

Geplaatst: vr 02 feb 2018, 21:28
door Astrid Schoots
Dank Abejas-árbor :b10:
voor deze duidelijke beschrijving

Re: Honingkolderbestrijding door de KVW

Geplaatst: zo 11 feb 2018, 14:10
door jossmits
Als marathonloper kan ik er nog aan toevoegen dat bij de drankposten bij een marathon voor de lopers bijvoorbeeld stukjes banaan of pakjes rozijnen beschikbaar zijn maar geen suikerklontjes; terwijl de concentratie suiker in een suikerklontje toch groter is dan in een stukje banaan. Als drank is er water beschikbaar of een sportdrank op basis van glucose. Dit allemaal om dezelfde reden waarom een diabetespatient snel glucose nodig heeft kan een marathonloper onderweg een flinke behoefte hebben aan onmiddelijk glucose.
(zelf houd ik het altijd bij water)

Jos