Mede recept njam
Geplaatst: ma 16 aug 2021, 13:54
Mijn vader is begonnen met het maken van mede volgens het volgende eenvoudige recept van njam
(https://njam.tv/recepten/honingwijn-mede).
Ingrediënten:
per 10 liter water
3 kg honing
5 g gist (speciale wijngist voor mede gebruikt)
3 eetlepels voedingszouten
Er staat momenteel een 30 liter kunststof vat met schroefdeksel en waterslot te borrelen.
Volgens dit recept moet alles na 10 dagen gisten worden overgegoten in een glazen "Dame Jeanne" vat voor verdere gisting zonder zuurstof.
Waarom is dat precies nodig? Kan het ook gewoon in het kunststof vat blijven staan? Kan iemand dit verduidelijken?
De enige reden die ik kan bedenken is dat er door de flessenhals minder lucht in het vat zit dan bij het kunststof vat (er zit nu zo'n 5 cm lucht tussen vloeistof en deksel).
(https://njam.tv/recepten/honingwijn-mede).
Ingrediënten:
per 10 liter water
3 kg honing
5 g gist (speciale wijngist voor mede gebruikt)
3 eetlepels voedingszouten
Er staat momenteel een 30 liter kunststof vat met schroefdeksel en waterslot te borrelen.
Volgens dit recept moet alles na 10 dagen gisten worden overgegoten in een glazen "Dame Jeanne" vat voor verdere gisting zonder zuurstof.
Waarom is dat precies nodig? Kan het ook gewoon in het kunststof vat blijven staan? Kan iemand dit verduidelijken?
De enige reden die ik kan bedenken is dat er door de flessenhals minder lucht in het vat zit dan bij het kunststof vat (er zit nu zo'n 5 cm lucht tussen vloeistof en deksel).