Pagina 1 van 3

koninginnemelk

Geplaatst: di 31 okt 2006, 16:25
door Gosse
Iemand vertelde me laatst van koninginnemelk (Royal Jelly) maar ik heb geen idee hoe je er aan komt en wat je er mee moet wie weet het wel?

groet Ærjen[8D]

Re: koninginnemelk

Geplaatst: di 31 okt 2006, 16:39
door ainanc
Zoek maar op Koninginnegelei, je kunt best veel informatie over vinden.
Wel een interessant onderdeel.

Abdurr Inanc

Re: koninginnemelk

Geplaatst: di 31 okt 2006, 16:47
door Gosse
Het produceren van koninginnegelei kan alleen van sterke bijenvolken en er kunnen maar kleine hoeveelheden tegelijk gewonnen worden. Een koninginnecel of moerdop bevat slechts één derde gram, en in één bijenvolk kunnen de bijen maar enkele tientallen moerdoppen per keer vullen. De productie is voor de imker erg bewerkelijk. Het product is schaars en duur.
wat een werk en hoe duur is het dan

Re: koninginnemelk

Geplaatst: di 31 okt 2006, 19:14
door apiario
Afbeelding


Op bezoek in Pindamonhangaba heb ik deze foto,s gemaakt. Deze mevrouw haalde het potje uit de vriezer
en liet dat ontdooien. Daarna vulde ze er rijen dopjes mee waar de eitjes in werden gelegd.

Afbeelding


Ik had het moeten vragen of dat het veel werk is het te verzamelen ,maar ik denk van niet. Het maken van doppen in bijenvolken ligt daar toch iets anders. En als je een paar honderd volken heb ,ach wat wil je dan.

Toch een aardige foto om te laten zien. Maar wat het kost Joost mag het weten.

Re: koninginnemelk

Geplaatst: di 31 okt 2006, 21:16
door de vos roger
Bertus ,een vraagje ,je schrijft dat er eitjes in de dopjes gelegd werden , geen larfjes dus zoals wij doen ?
gr.

roger

Re: koninginnemelk

Geplaatst: di 31 okt 2006, 22:32
door maartenkleijne
Klas eens een artikel (was het op het forum?) over imkers in Zwitserland gespecialiseerd in de winning van koninginnegelei.
Ze hadden speciale volken geselecteerd die extrreem veel redcellen aanzetten. Die 'melkten' ze een paar keer door met een pipet de melk eruit te zuigen. Het volk werd er heel 'moe' van en kreeg dan een paar weken pauze, en de eigen moer met aflegger bijen weer terug.
De koninginnemelk wordt verkocht in ampullen en wordt geacht heel gezond te zijn tot en met verjongingkuur. Oudere mensen gebruiken het in elk geval het meeste.

Re: koninginnemelk

Geplaatst: wo 01 nov 2006, 09:11
door LWPisa
Zoek het boek Kiss Kiss van Roald Dahl...daarin staat het verhaal Royal Jelly...[;)]

L.

Re: koninginnemelk

Geplaatst: wo 01 nov 2006, 11:31
door apiario
Hoi Roger,


Stik klein, maar ze deden het zeer vlug dat kleine larfjes er uit en met een speciale beweging werd het larfje in de melk gelegd
die speciale bewegeing moest ik eerst even leren.

Afbeelding


Op de bovenste etage had men een aantal selectie volken staan. Elke vrijdagmiddag werden er de eitjes opgezocht en mee genomen naar beneden genomen waar dan weer een ploegje klaar stond om de Larfjes in de reeds klaarstaande dopje te doen. Ja, en dan in de gereedstaande kasten geplaatst. En dan regend het ook wel eens.

Re: koninginnemelk

Geplaatst: do 02 nov 2006, 18:33
door Bieboerke
Gosse schreef:
Het produceren van koninginnegelei
bijenvolken en er kunnen maar kleine hoeveelheden gewonnen worden. Een koninginnecel of moerdop bevat slechts één derde gram, wat een werk en hoe duur is het dan

Beste,
Van 15/5 tot 30/6 oogst ik koninginnebrij met 12 volken.
Het is een steeds weerkerend werk om de drie dagen van oogsten en omlarven. Ieder volk krijgt een lat met 50 kunstmatige moerdopjes waarin (om de 3 dagen) een werksterlarfje gelegd word van ong. 8 uur oud. De napjes worden droog omgelarfd. Zo'n 40 dopjes worden aanvaard (gemiddelde over 1,5 maand) en kunnen geoogst worden.
De opbrengst aan brij is over de ganse periode zo'n 10 gr/kast/per 3daagse oogst. Het gebeurd dat je een volk hebt die plotseling 18à 20 gram geeft en een ander nauwelijks een paar gram.
Rekenkundig gezien: 45 dagen : 3 = 15 oogsten X 10 gram x 12 volken= 1800 gram zou het moeten zijn, maar als de oogst 1,5 kg is ben ik tevreden omdat je met sommige volken last hebt bij het aanvaarden van de omgelarfde napjes. Dan is het de kunst zo snel mogelijk te weten wat er mis loopt.
De tijd: om de drie dagen 4 uur intens met bijen bezig zijn: moeilijkheden oplossen + omlarven: 12volken x50 omlarvingen= 600 omlarvingen om de drie dagen en zorgen dat er in die volken zoveel mogelijk bijen zijn van 7 à 14 dagen oud + zorgen dat je op het gepaste ogenblik beschikt over de jonge larfjes.
De verkoopprijs ligt tussen 2,2 € en 2,5 € per gram.
Marco

Re: koninginnemelk

Geplaatst: do 02 nov 2006, 18:44
door Bieboerke
Ik ben een beetje verwonderd dat enkel Roger reageert op het omlarven (hoe moet je het noemen? 't zijn geen larfjes maar eitjes) van eitjes voor het oogsten van koninginnebrij. Dit heb ik lang geleden geprobeerd maar nooit één eitje gelukt! In onze contreien is er één vaste regel gekend een soort axioma: eitjes plaatsen in koninginnenapjes zullen nooit ofte nimmer ontluiken! en nu?
Ik veronderstel dat hier in de napjes een kleine hoeveelheid vroeger geoogste brij (uit de diepvries en op temperatuur gebracht van zo', 30°C) gelegd wordt waarin een tijdje later het eitje wordt gedeponneerd om beter aanvaard te worden.
Marco