Honing verhitten

Over producten voor bijen (suiker) en van bijen (was/honing/stuifmeel/propolis enz.), recepten, en over de therapeutische mogelijkheden van deze produkten.
Gebruikersavatar
Bart de Coo
Moderator
Berichten: 2977
Lid geworden op: wo 14 jan 2004, 20:34
Imker sinds: 2003
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Dieren (Gld)
Contacteer:

Honing verhitten

Bericht door Bart de Coo » do 27 sep 2007, 16:05

In vrijwel alle boeken die aandacht besteden aan honing wordt melding gemaakt van het volgende. Honing zou je bij voorkeur niet moeten verhitten, omdat je daarmee allerlei gezonde bestanddelen om zeep helpt. Verder gaat het ten koste van de geur en de smaak. Helemaal waar.

Maar neem het volgende ook eens in overweging. Honing bestaat uit drie verschillende suikersoorten: vruchtensuiker, bietsuiker en druivensuiker. Verder bestaat het voor een groot deel uit water. Deze vier bestanddelen vormen tezamen ongeveer 99% van de honing. Het boeiende is, dat die ene laatste procent dus zorgt dat honing naar honing smaakt. Dus niet alleen de smaak en de geur zitten in die ene procent, maar ook de gezonde bestanddelen, zoals vitamines en antioxidanten, waar imkers zo hoog van kunnen opgeven.

Wanneer het je te doen is om die vitamines, antioxidanten en wat dies meer zij, dan zou ik zeggen: kies iets anders. Je wilt een vitamineshotje? Sla een glas sinaasappelsap achterover - bevat meer vitamine C dan vers geperst! Je denkt dat je lichaam behoefte heeft aan wat antioxidanten? Eet broccoli of witte kool.

Wat mij betreft kun je honing dus rustig verhitten. Bijvoorbeeld in dit recept.

Schil stoofperen, snij ze in kwarten en haal het klokhuis eruit.

Doe ze in een pan en zet ze net onder water.

Voeg honing en citroenrasp toe, in hoeveelheden die de kok goeddunken.

Laat ettelijke uren heel zachtjes koken, totdat ze papgaar zijn.

Zalig. Probeer dat maar eens te evenaren met suiker!

Piet Jager
Berichten: 2128
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Honing verhitten

Bericht door Piet Jager » do 27 sep 2007, 17:13

Bart,

Het geheel is (ook hier) meer dan de som der delen!

Als je honing verhit gaan de de meeste enzymen naar de knoppen en ontstaat er hydroxymethylfurfural (HMF). Bij grotere hoeveelheden is die zelfs giftig voor bijen.
Oudere mensen hebben voor een goede spijsvertering veelal een tekort aan enzymen. Zij kunnen dat met natuurzuivere, onverhitte honing juist goed compenseren.

!Piet

Gebruikersavatar
maartenkleijne
Moderator
Berichten: 3582
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1974
Aantal volken: 3
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: hilversum
Contacteer:

Re: Honing verhitten

Bericht door maartenkleijne » do 27 sep 2007, 18:50

Lamsbout met honing-thijm saus is ook heerlijk, evenals warme melk met honing voor het slapen gaan, maar je mag verhitte honing niet als 'honing' verkopen.

Er zitten trouwens in honing duizenden 'gezonde' ingredienten waarvan sommigen prima tegen verwarmen kunnen.

Gebruikersavatar
Bart de Coo
Moderator
Berichten: 2977
Lid geworden op: wo 14 jan 2004, 20:34
Imker sinds: 2003
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Dieren (Gld)
Contacteer:

Re: Honing verhitten

Bericht door Bart de Coo » do 27 sep 2007, 22:01

Piet,

Dat ouderen uit honing wat extra, noodzakelijke enzymen kunnen halen, neem ik blind van je aan. Maar zouden ouderen die enzymen niet beter uit ander voedsel kunnen halen? Immers, de hoeveelheden die in honing kúnnen zitten, zijn zó klein.

Dan nog een vraagje die spontaan bij me opkomt. Stel je nou voor hè, dat je oude voerramen leegslingert en de honing wilt teruggeven aan de bijen, dan lijkt het mij logisch dat je die honing aanlengt met water, om het opnemen door de bijen te vergemakkelijken. Bovendien kun je het dan beter schenken. Omdat de kans op gisten dan wel erg groot wordt, zou je dit kunnen verhitten. Begrijp ik nu dat je dat zou afraden, Piet?

Bedankt alvast! Ook Maarten bedankt voor de reactie. En vergeet vooral niet mijn stoofpeertjesrecept uit te proberen!

Groet,

Bart de Coo

Piet Jager
Berichten: 2128
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Honing verhitten

Bericht door Piet Jager » do 27 sep 2007, 22:15

Onze kristalsuikers zijn dode zoet-/voedingsstoffen.
Echt verhitte honing komt daar dichtbij in de buurt.
Je hoeft ze echter niet te verhitten. Je kunt ze met wat lauw water aanlengen, goed door roeren en daarna met kleine hoeveelheden gelijktijdig over je volken verdelen. Zorg dat je voerbakken goed schoon zijn.

Oude ramen met honing kun je echter ook laten leeg eten door de bijen.
Naar gelang de hoeveelheid, je aantal volken en de tijd van het jaar, kun je een keuze maken uit onderstaande manieren.

a. In de bijenkast / bovenop plaatsen met een lege kamer er tussen.
b. In de bijenkast / helemaal onder plaatsen / in het voorjaar weer verwijderen
c. In de buitenlucht / ca 15 meter voor de stal
d. In de stal / op 2 regellatten onder het dakwerk hangen

!Piet

A.A. Staals
Berichten: 2703
Lid geworden op: wo 15 mar 2006, 20:19
Imker sinds: 1957
Bijenras(sen): carnica
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Honing verhitten

Bericht door A.A. Staals » vr 28 sep 2007, 09:46

Piet Jager schreef:
.


Oude ramen met honing kun je beter laten leeg eten door de bijen op onderstaande manieren.

a. In de bijenkast / bovenop geplaatst met een lege kamer er tussen.
b. In de buitenlucht / ca 15 meter voor de stal
c. In de stal / op 2 regellatten onder het dakwerk hangen

!Piet


Beste Piet
Leeghalen van ramen buiten de kast is uit den boze. Je lokt roverij uit en zadelt andere imkers in jou omeving op met ziektes die bij jou kunnen voorkomen omdat hun bijen komen mee eten. Zorg dat alleen jou bijen jou ramen kunnen leeg maken dus IN de kast.

ad staals

Piet Jager
Berichten: 2128
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Honing verhitten

Bericht door Piet Jager » vr 28 sep 2007, 10:11

Ad,

Om deze tijd van het jaar vliegen de bijen niet meer zover en roverij krijg je alleen als je eigen volken/kasten niet in orde zijn en de vreemde rovers in hun eigen kasten nog nauwelijks voer hebben en dat lijkt mij om deze tijd van het jaar veelal niet het geval. Zelf heb ik daar nooit last van, ofschoon er bij mij 7 imkers binnen de 3 km zone wonen.

!Piet

Gebruikersavatar
Gerard van Gastel
Berichten: 440
Lid geworden op: wo 09 jun 2004, 13:49
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Honing verhitten

Bericht door Gerard van Gastel » vr 28 sep 2007, 12:00

Bart,
"de hoeveelheden die in honing kúnnen zitten, zijn zó klein."

Jij blijft uitgaan van 1%, maar volgens Speelziek ligt dit toch beduidend hoger ( 10% meervoudige suikers, mineralen, organische zuren en vitaminen. 3% enzymen, hormonen, glaconzuur, kleur- en aromastoffen). En gezien men dagelijks slechts kleine hoeveelheden hiervan nodig heeft is honing hiervoor zeer geschikt. En natuurlijk gemakkelijk in gebruik (bv als broodbeleg), erg lekker en zeker voor een imker: altijd voorradig.

Dirk Blanken
Berichten: 2045
Lid geworden op: zo 08 okt 2006, 18:10
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Honing verhitten

Bericht door Dirk Blanken » vr 28 sep 2007, 18:37

Piet, ik voorkom het buiten voeren en dus de overlast voor buren want doordat bijen overal gaan zoeken en daarbij heel vervelend kunnen zijn en dus ook voor mij DE IMKER is het geen positieve reclame.
Sommige mensen zijn panisch voor insecten en durven dan niet meer naar buiten.
Wij vinden dat onzin en dat is ook onzin maar trammalant heb je gauw.
Dus geen slingers etc laten schoonlikken of je moet geen buren hebben tot op ongeveer 100m, dan valt het wel mee.
Dirk





dertiende

Jaap v.Popering
Berichten: 5701
Lid geworden op: vr 05 jan 2007, 14:22
Imker sinds: 1960
Aantal volken: 50
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: St-Annaland
Contacteer:

Re: Honing verhitten

Bericht door Jaap v.Popering » vr 28 sep 2007, 21:00

Even de honingwikkel opgezocht die de V.B.B.N in de jaren 80 heeft uitgegeven
Wat is Honing
Nederlandse honing bestaat voor 38% ui vruchtensuiker(fructose)en voor 31% uit druivensuiker(glucose) Dit zijn enkelvoudige suikers, die rechtstreeks door de maagwand in de bloedbaan worden opgenomen,zodat de gevoeligste maag nog honing verdraagt.
Belangrijk is ook dat Nederlandse honing de voor de spijsvertering onontbeerlijke mineralen bevat o.a.kalium,natrium,calcium,magnesium,fosforzuur,ijzer,mangaan,koper,enz Bovendien bevat Nederlandse honing diverse enzymen (ook al is dit onderzoek op dit gebied nog lang niet voltooid) bekend zijn o.a. invertase , diastase in twee types n.l. het alpha en beta enzym ,katalase,phosphatase ,en glucose oxidase, die allen bij de stofwisselng een belangrijke rol spelen.De karakteristieke geur en smaak van honing ontstaat door meer dan vijftig verschillende aromatische stoffen . Bij onderzoek in 1964 is van 23 de chemische formule vastgesteld.Ook bevat Nederlandse honing verschillende zuren , in hoofdzaak aminozuren ,vitaminen en ook inhibine welke stof bekendheid heeft gekregen door zijn bacterien remmende/dodende werking . Naast de hiervoor genoemde vruchte en druivesuikers bevat Nederlandse Honing nog enkele procenten meervoudige suikers .Elke Nederlandse Honing die zorgvuldig behandeld is zal na korte of langere tijd gaan kristaliseren, wat niets afdoet aan de kwaliteit. deze kan eenvoudig weer vloeibaar gemaakt worden door het potje in een pannetje warm water , in de zon of bij de verwarming te plaatsen . HONING MAG NIET WARMER WORDEN DAN 40 C EN HERHAALDELIJKVERWARMEN MOET WORDEN ONTRADEN .
Aldus de honingwikkel van de V.B.B.N.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 21 gasten