Pagina 2 van 2

Re: Honing verhitten

Geplaatst: di 31 mei 2016, 09:57
door willem1958
Goedemorgen allemaal,

Vraag van technische aard, er wordt gesproken dat verhitten van Honing ten alle tijden slecht zou zijn voor het product. Is het pasteuriseren een noodzakelijk kwaad of is het puur een tht verlengend of bacterie afdodende bewerking.
Wie kan mij hier meer over vertellen.

Groet Willem.

Re: Honing verhitten

Geplaatst: di 31 mei 2016, 10:04
door maartenkleijne
Pasteuriseren van honing op 70 of 80 graden denatureert de honing, dan is het dus geen honing meer.

Maar er zijn culturen waar het wel gebeurt, zoals in Iran wordt verschil gemaakt tussen 'raw honey' en 'well-cooked' honey.

Re: Honing verhitten

Geplaatst: wo 01 jun 2016, 08:42
door bee-tree
Honing die in grote vaten ge-importeerd wordt, wordt sterk VERHIT om hem uit
de vaten te krijgen als hij gekristalliseerd is.
Dus volgens Maarten mag de meeste winkelhoning NIET honing genoemd worden.

Het woord VERWARMEN wordt gebruikt
wanneer we de honing niet warmer later worden dan 40 à 45 graden C.
Bij die temperatuur blijven de bio-katalysatoren, dus de enzymen in honing, werkzaam.
Ook vinden dan nauwelijks chemische reacties plaats, zoals HMF-vorming uit fructose. Zj. :b10:

P.S "Koud geslingerde honing" is honing die niet opgewarmd is boven 40 à 45 C vóór het slingeren.
"Warm geslingerde honing" is bijvoorbeeld heidehoning, die met behulp van een -
boven 45 C verwarmde - Ericaborstel, vloeibaar of slingerbaar is gemaakt.
Die honing loopt kans beschadigd te worden en wordt daarom 'gepijnigde honing' genoemd;
gepijnigd meer om reden dat de borstel met honderd pinnen op een fakirwerktuig lijkt. :o