onderzoek naar de natuur tuin

Deze rubriek is bestemd voor berichten, die niet in de andere rubrieken passen.
Æbe
Berichten: 297
Lid geworden op: za 25 okt 2003, 11:02
Locatie: Netherlands
Contacteer:

onderzoek naar de natuur tuin

Bericht door Æbe » ma 19 dec 2005, 00:17

uit de krant van zaterdag door romke van de Kaa
Een tweede mythe die na gedegen onder- zoek is gesneuveld, is dat heemplanten -planten die in het wild groeien- meer insecten aantrekken dan uitheemse planten. De inheemse eik huisvest en voedt een hoop in- secten, veel meer dan de Amerikaanse eik, zo redeneert de heemtuinier en daarom trekken heemplanten ook meer insecten dan uitheemse planten. De feiten kloppen, maar de conclusie niet, want de Amerikaanse mahonia trekt veel meer insecten dan de Inheemse parnassia. Vul uw
tuin gerust met exoten en allochtonen want dit gaat niet ten koste van de fauna. Hoe meer er bloeit, hoe meer er leeft.
Vorigjaar plantte ik allochtone botanische tulpen in mijn bloemenwei: Dit voorjaar zag ik tot mijn genoegen hoe de b!oemen zich in de lentezon openden en hoe bij- en, hommels en vlinders de tulpen nog liever bezochten dan de tegelijk bloeiende paardenbloemen. Wat ik ook zag was dat de meeste hommelsoorten hun nest in de grond maakten, in oude muizenholen, in plaats van in
mijn opgehangen hommelhotel. En later in het seizoen groeven de dassen bijna alle hommelnesten op. Ook dat is natuur.
eigelijk zou Romke van de Kaa het imkervirus moeten ontvangen zoals ik dat ook heb gekregen,want dan leer je meer kijken en ontdek je dat je als mens maar een heel klein stukje van de schepping doorgrond en dat er vele vragen overblijven waar we verwondert naar kunnen blijven kijken


Æ.

de vos roger
Berichten: 1783
Lid geworden op: wo 07 sep 2005, 13:08
Locatie: Belgie -Oost-Vlaanderen
Contacteer:

Re: onderzoek naar de natuur tuin

Bericht door de vos roger » di 20 dec 2005, 18:54

ik geef je volledig gelijk dat we meer moeten kijken en genieten van de natuur.Dat onze bijen op exoten vliegen en deze soms voornemen op inheemse planten is ook waar .Maar toch moeten we oppassen dat die exoten de overhand niet nemen op de inheemse want heel veel insecten zijn door de eeuwen heen zo aangepast op sommige van die soorten dat ze
bij gebrek eraan zouden uitsterven. Vooral sommige vlindersoorten .

devosroger

Gebruikersavatar
Erik Speksnijder
Berichten: 430
Lid geworden op: wo 14 feb 2001, 00:00
Imker sinds: 1994
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: onderzoek naar de natuur tuin

Bericht door Erik Speksnijder » di 20 dec 2005, 21:07

Ik ben het niet eens met het onderzoek. Inheemse planten zijn van veel meer waarde voor onze Nederlandse fauna dan uitheemse planten! Het genoemde voorbeeld van de inheemse zomereik, die vele honderden soorten insecten herbergt, in vergelijking tot de soortenarme uitheemse amerikaanse eik, is juist een goed voorbeeld.
Onlangs was hier op Omroep Zeeland een insecten/korstmossenkenner aan het woord over enkele bomen. Hij vergeleek de zomereik met de plataan. De zomereik is gigantisch rijk aan insecten (vele honderden soorten, waaronder alleen al enkele tientallen soorten galwespen) en soorten korstmossen, terwijl een volwassen (uitheemse) plataan totaal soortenarm is. Ik meen dat van de plataan (in Nederland) slechts een drietal insectensoorten bekend zijn.

Het genoemde vergelijk van de mahonia met de parnassia is het vergelijken van appels met peren. De parnassia is een plant die van nature in een kwetsbaar en dynamisch milieu voorkomt. Planten in een dusdanig milieu kennen meestal slechts een enkele/paar gespecialiseerde bezoeker(s). Deze bezoekers zijn, zoals m'n voorganger ook al aangeeft, echter vaak van zeer groot belang en vaak erg kwetsbaar.
Zo vind je hier op de Zeeuwse schorren (een zeer dynamisch milieu) verhoudingsgewijs maar weinig soorten, maar de soorten die er voorkomen zijn magnifiek aangepast aan dit dynamische milieu. Verdiep je maar eens in de schorzijdebij, astermonnik, de kustvlekoog of de (zee)asterboorvlieg!



Erik

Gebruikersavatar
maartenkleijne
Moderator
Berichten: 3582
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1974
Aantal volken: 3
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: hilversum
Contacteer:

Re: onderzoek naar de natuur tuin

Bericht door maartenkleijne » wo 21 dec 2005, 10:36

Mijn ervaring is dat exoten enorm kunnen woekeren op plaatsen waar de inheemse soorten geheel ontbreken.
B.v. een amerikaanse eikenbos zonder enige ondergroei kan geheel overwoekert worden door eikenopslag. Als je echter 20 soorten bosplanten toevoegt die volgens de literatuur op die grondsoort thuishoren, gaat eerst de eikenopslag afsterven en een paar jaar (10-15) later kunnen zelfs volwassen amerikaanse eiken het loodje gaan leggen.
Aan de andere kant bestaan er ook exoten die kunnen integreren in de autochtone vegetatie, zoals b.v. melisse dat inmiddels een officiele inheemseplant is geworden.

arjan_vanderveen
Berichten: 70
Lid geworden op: wo 09 nov 2005, 08:25
Locatie: Lelystad
Contacteer:

Re: onderzoek naar de natuur tuin

Bericht door arjan_vanderveen » wo 21 dec 2005, 14:15

Ik ben het volledig eens met Erik.
Neem bij voorbeeld de reuzenbereklauw, een interessante bijenplant voor honingbijen en leuk voor algemene (zweef)vliegen, echter hij verdringt in sommige delen van het land alle andere planten. Hier zijn onze honingbijen ook niet gebaat, immers er is straks geen spreiding in dracht meer. Het neemt niet weg dat je in het stedelijk gebied wel meer met exoten kan werken en daarmee algemene en grotere insecten kan lokken. Hierdoor zal je meer mensen bereiken dan wanneer je begint met bij voorbeeld solitaire bijen. Een dagpauwoog spreekt meer mensen aan dan een aardbeivlinder al is de laatste voor de natuur en biodiversiteit veel waardevoller.
Een aantal jaren kreeg ik in mijn functie als stadsecoloog te maken met een berm in het buitengebied waar een exotisch zaadmengsel ingezaaid was, zelfs tot in de Oostvaardersplassen. Bij navraag bleek een of andere kabelmaatschappij dit als visitekaartje achter te laten. Veel mensen reageerden hier positief op omdat het groot en bont bloeide (maar vanwege o.a. de gevuldbloemige cultivars voor de bijen en andere insecten niet interessant). Gelukkig waren het allemaal akkerbloemen en zijn ze na 2 jaar uitgestorven, maar het gevolg voor de inheemse flora had ernstig kunnen zijn. Inmiddels is het wel zo dat alle zaadmengsels en de herkomst door mij gekeurd worden voordat ze gebruikt mogen worden in het openbaar gebied.
Dus exoten binnen de bebouwde kom geen probleem, buiten de bebouwde kom niet of zeer terughoudend en gecontroleerd toepassen.

Groet, Arjan

Gebruikersavatar
Oude Essink
Erelid
Berichten: 3562
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: onderzoek naar de natuur tuin

Bericht door Oude Essink » wo 21 dec 2005, 14:38

Vaak kun je een probleem benaderen met een stelling vanuit uitersten;
mijn stelling zou dan zijn: Als je al onze inheemse flora zou vervangen door uitheemse soorten, zou dat en door gebrek aan de geeikte bestuivers en door gebrek aan de goede parasiterende insecten ernstige schade toebrengen aan onze flora en fauna, zo er al soorten van beide zouden zijn, die de aanslag zouden overleven. think about
hennie oes

Afbeelding

de vos roger
Berichten: 1783
Lid geworden op: wo 07 sep 2005, 13:08
Locatie: Belgie -Oost-Vlaanderen
Contacteer:

Re: onderzoek naar de natuur tuin

Bericht door de vos roger » wo 21 dec 2005, 19:29

hallo hennie dat zou een regelrechte moordpartij zijn je stelling met veel uigehongerde slachtoffers die van de kaart zouden verdwijnen wees daar maar zeker van.Dat de natuur zich zou herstellen spreekt vanzelf maar dan met andere deelnemers aan het dis.Is het dat wat we willen?
Nee toch hoop ik ?
groetjes uit vlaanderen

devosroger

Gebruikersavatar
maartenkleijne
Moderator
Berichten: 3582
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1974
Aantal volken: 3
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: hilversum
Contacteer:

Re: onderzoek naar de natuur tuin

Bericht door maartenkleijne » wo 21 dec 2005, 20:39

Je beleid klinkt mij buitengewoon gezond toe Arjan, alle lof voor Lelystad (als je woonplaats ook je werkplek is).

Maar wat betreft de reuzenberenklauw spreek ik je tegen. De Flevopolder is ongeveer de enige streek waar ze zo massaal en onbelemmerd zijn opgekomen. Volgens mij ligt dat niet aan de heracleum maar aan het gebrek aan inheemse concurrenten op het nieuwe land. Als je een hectare reuzenberenklauw uit wilt roeien kan je hakken schoffelen en spuiten en een paar jaar later is het 'schoon'.
Je kan ook een paarhonderd stekken van opgaande inheemse drachtplanten tussen de berenklauwen zetten, zoals koninginnekruid, harig wilgenroosje, valeriaan, andoorn,, gele lis, etc.. Ook dan is een paar jaar later na 2 spontane uitzaairondes de berenklauw vrijwel verdwenen en staat ie er alleen nog voor zover ie als 3-, 4-, 5- of 6-jarige functioneert.
Ik ken veel plekken waar de berenklauw massaal groeide om vervolgens spontaan weer te verdwijnen. Je moet ze alleen niet langs de paden laten woekeren omdat 30-40% van de mensen er echt allergisch voor kan zijn.
Ik ken iemand met een ecologische tuin waar ooit wel honderden berenklauwen groeiden. Vijf ljaar later moest hij jaarlijks moeite doen en zaaiplekjes vrij maken om te voorkomen dat ze uit zouden sterven

Hetzelfde verhaal geldt ook voor b.v. polygonum of grote springbalsemien en klein springzaad. Exoten kunne enorm woekeren maar zijn ook weer makkelijk kwijt te spelen.

arjan_vanderveen
Berichten: 70
Lid geworden op: wo 09 nov 2005, 08:25
Locatie: Lelystad
Contacteer:

Re: onderzoek naar de natuur tuin

Bericht door arjan_vanderveen » do 22 dec 2005, 08:50

Hallo Maarten,

Lelystad is inderdaad ook mijn werkplek. Door Landschapsbeheer Flevoland wordt al vele jaren een aantal van onze gemeentebossen handmatig vrij gehouden van reuzenbereklauw (mede vanwege ons FSC-keurmerk), maar tot op heden blijft hij terugkomen. De ondergroei van de bospercelen is echter nog schaars (wel heeft de groete keverorchis zich inmiddels gevestigd) en de beschadiging van de bodem door het uitsteken van de berenklauw en de dunnings werkzaamheden creëert wel steeds een nieuw zaaibed. De optie om een aantal kruiden actief in te brengen hebben we nog niet uitgeprobeerd. Harig wilgenroosje, Koninginnekruid, valeriaan zijn wel in de omgeving aanwezig maar niet in de betreffende bospercelen en gele lis heeft zich er (nog) niet kunnen vestigen, maar zou vanwege de natte bodem misschien wel een goede soort zijn. Ik zal dat eens aan Landschapsbeheer voorstellen.
Iets wat je trouwens ook ziet gebeuren is het vestigen van fopaardbei (Duchesnea indica), afkomstig uit tuinen, op plaatsen waar je normaal bosaardbei verwacht. Ook de tuinvorm van gele dovenetel vindt je op plaatsen waar in een natuurlijke situatie de wilde vorm voor zou komen.

Groet, Arjan

Gebruikersavatar
maartenkleijne
Moderator
Berichten: 3582
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1974
Aantal volken: 3
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: hilversum
Contacteer:

Re: onderzoek naar de natuur tuin

Bericht door maartenkleijne » do 22 dec 2005, 11:18

Deze fopaardbei is ook zo'n plant die enorm kan woekeren op 'maagdelijk' terrein maar weer terugloopt zodra zich een vegetatie van inheemse kruiden zich ontwikkeld.
De tuin-gele dovenetel met de gevlekte bladeren heb ik tot nu alleen zien overwoekeren door bosandoorn, door voorjaarshelmbloem en door de wlde vorm van zijn eigen soort.
Veel success Arjan, Lelystad is een plek met heel mooie natuurontwikkeling.
Vijftig later weet je waar het op uit aan het draaien is.
55 jaar geleden zei mij ecologie leraar: 'let goed op hoe alles door elkaar groeit en elkaar beinvloedt, dan ga je 50 jaar later begrijpen hoe het werkt'.
Hij had niet helemaal gelijk want het meeste begrijp ik nog steeds niet.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 50 gasten