Copa-Cogeca Position Paper on the European Honey Market "Action Plan to Rectify the Alarming Situation.

Deze rubriek is bestemd voor berichten, die niet in de andere rubrieken passen.
Gesloten
Gebruikersavatar
oldtimer
Berichten: 751
Lid geworden op: za 23 jul 2016, 23:02
Aantal volken: 40
Contacteer:

Copa-Cogeca Position Paper on the European Honey Market "Action Plan to Rectify the Alarming Situation.

Bericht door oldtimer » zo 16 feb 2020, 22:21

Binnen gekregen via de Nederlandse Commissie van Bijenproducten.
bijgevoegd document: Copa-Cogeca Position Paper
on the European Honey Market "Action Plan to Rectify the Alarming Situation.




Action Plan EN-1.pdf
(1.54 MiB) 551 keer gedownload
Na wat doorvragen heb ik de Nederlands talige versie kunnen bemachtigen..

De belangen van imkers en bijenhouders in Europa worden behartigd door de working party on honey van de copa-cogeca.

Laatste nieuws 15/2/2020


Europese honingproducenten slaan alarm bij een schrijnende marktsituatie en roept de EU commissie op een nood actieplan in werking te stellen.


De Europese honingproducenten worden geconfronteerd met een kritieke marktsituatie
en Copa Cogeca-leden lanceren een oproep vanuit Brussel aan de Europese autoriteiten omkrachtig en snel in te grijpen.

Deze oproep is vergezeld van een actieplan met concrete maatregelen om al het mogelijke te doen voor 650.000 Europese imkers om hun hoofd boven water te houden. In de nasleep van een zeer gecompliceerd bijen jaar 2019, wordt aandacht gevraagd voor de levensvatbaarheid van de Europese bijenteelt die gevaar loopt. De negatieve trend van de Europese bijenteelt kan onomkeerbaar zijn en daarmee de EU voedselvoorziening in gevaar brengen.


2019 was een somber jaar voor de Europese bijenteelt. Er was geen compenserende stijging van de prijzen, na de honingproductie daling van de belangrijkste producerende en exporterende landen in het zuiden en oosten van de EU, die werd veroorzaakt door slechte klimatologische omstandigheden. Deze abnormale marktsituatie kan niet afgedaan worden als een economisch probleem. Sinds 2013 hebben Europese producenten immers gevochten tegen toenemende invoer met lage prijzen van met name uit China afkomstige honing (gemiddelde prijs: 1,24 € / kg in 2019).
EU producenten kunnen niet concurreren tegen dergelijke prijzen. De gemiddelde productiekosten in de EU bedroeg 3,90 € / kg in 2018. Dit prijsverschil kan alleen worden verklaard door de toevoeging van suikerstroop die moeilijk te detecteren is tijdens grenscontroles in Europa. Tel daarbij op de honingproductiemethode in China die niet voldoet aan Europese normen.


Volgens Etienne Bruneau, voorzitter van de Copa Cogeca-werkgroep honing: “Als de
marktsituatie niet verbeterd kunnen de Europese imkers, die voor een aanzienlijk deel van hun inkomsten afhankelijk zijn van de bijenteelt, geen fatsoenlijk boterham meer verdienen. Dit brengt het bestaan van meer dan 10 miljoen bijenkorven in de hele EU in gevaar. Bijenhouders met hun bestuivingactiviteiten, samen met wilde bestuivers, zijn essentieel voor de Europese land- en tuinbouw evenals het in stand houden van de biodiversiteit. De geschetste situatie bedreigt daarom niet alleen de bijensector sec maar ook andere sectoren van de landbouw alsmede de natuur in het geheel.


De Copa Cogeca-werkgroep honing heeft een actieplan opgesteld. Belangrijke eis daarin is dat de EU op korte termijn er voor zorgt dat alle uit derde landen ingevoerde honing voldoet aan de EU definitie van honing, met name voor honing uit China. Tevens moet de oorsprongsetikettering op alle honingmengsels worden aangebracht, waardoor de verklaring wordt ondersteund, gemaakt door de meerderheid van de lidstaten over dit onderwerp tijdens de landbouw en visserij Raad op 27 januari 2020.
Om de controles te versterken, roept Copa Cogeca de EU Commissie op een nieuw te lanceren gecoördineerd controleplan op te stellen met lidstaten gericht op de invoer van partijen honing van meer dan 20 ton afkomstig uit derde landen. Copa - Cogeca pleit ook voor een op te richten Europees referentielaboratorium voor honing in nauwe samenwerking met het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek, evenals een Europees honingmarkt observatorium.

Actualiteit
Standaardisering bijenproducten
Oprichting sub-comité Bijenproducten
Om internationale normen voor bijenproducten te ontwikkelen, heeft China bij ISO een voorstel ingediend om ISO/TC 34/SC "Bee Products" op te richten. Het voorgestelde werkprogramma van dit SC beslaat normalisatie van honingproducten, bijenteelt, transport & opslag en analyse methodes voor bijenproducten. Uiteindelijk zouden de resulterende normen of richtlijnen de industrie handvatten kunnen bieden in de strijd tegen fraude en traceability problemen.

Eerder informeerden we u over een eventuele deelneming van Nederland aan het ISO overleg.
Inmiddels is door de overheid besloten dit niet te doen. Men verwacht, door het deelnemen van andere Europese lidstaten zoals Duitsland, dat daarmee het belang van Nederland voldoende gediend is.
Als NCvB zijn wij van mening dat Nederland hiermee zijn verantwoordelijkheid voor de voedselveiligheid ontloopt.
Alexander (Lex)

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 33 gasten