PA's in honing
Geplaatst: zo 08 aug 2021, 13:44
De bermen, weilanden en natuurgebieden kleuren nog steeds in zomerpracht.
Een aantal gebieden zien er nu net zo geel uit als in het voorjaar wanneer het koolzaad spontaan in bloei staat.
Dus hier niet bedoeld de koolzaadvelden in Groningen, Drenthe en elders, maar in veel “buitengebieden”.
Het betreft nu het volop bloeiende Jacobskruiskruid van het plantengeslacht Senecio.
Deze op zich wel mooi bloeiende plant overwoekerd thans veel gebieden zoals vooral bermen en bovengenoemde.
Indertijd ingezaaid op enkele plekken door Rijkswaterstaat maar deze hebben dat stellig ontkent!
Dat het overweldigend inmiddels overal aanwezig is, dat is niet meer te ontkennen.
In 2007 kwam het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met een ontwerp: Advies Pyollizidine alkaloiden in honing.
Advies was afkomstig van het bureau risicobeoordeling namens RIVM en Rikilt institute of food Safety van Wageningen UR. ( Projectnummer V/320110/07/AA )
Hierin staat al vermeld over de risico’s van consumptie van honing die “ca 2,4 additionele gevallen van kanker(per leven)” kunnen leiden.
Het gemiddelde honingconsumptie bedroeg(in 2007) 13gram per dag
Inmiddels luiden instanties als Boerenorganisaties LTO en Farmers Defence Force de noodklok, niet alleen over de honing maar vooral over de gevaren voor het vee als koeien, paarden, schapen en geiten.
Als we het voor ons als imkers bij de honing laten dan zijn PA’s ook aanwezig in Komkommerkruid (Borage) en Koninginnenkruid (Eupatorium) en Echium.
Deze week kreeg ik tevens al de vraag/opmerking van een imker waarvan zijn afnemer hem melde geen honing meer van hem te willen hebben.
Ook zijn bijen staan in een gebied met wel heel veel Jacobskruid.
De grenswaarde van aanwezigheid van PA’s in kruidenpreparaten volgens het Warenwetbesluit mag 1µg/kg bedragen. IN bemonsteringen in 2007 zijn hoeveelheden van < 1 tot 365 µg/kg aangetroffen.
Alle redenen tot zorg met steeds meer aanwezigheid van deze planten.
Zal de Vereniging NBV deze link toezenden en vragen hun standpunt hierin te melden.
Het betreft hier dus wel bewaking van ons product en bovenal bewaking van voedselveiligheid.
Een aantal gebieden zien er nu net zo geel uit als in het voorjaar wanneer het koolzaad spontaan in bloei staat.
Dus hier niet bedoeld de koolzaadvelden in Groningen, Drenthe en elders, maar in veel “buitengebieden”.
Het betreft nu het volop bloeiende Jacobskruiskruid van het plantengeslacht Senecio.
Deze op zich wel mooi bloeiende plant overwoekerd thans veel gebieden zoals vooral bermen en bovengenoemde.
Indertijd ingezaaid op enkele plekken door Rijkswaterstaat maar deze hebben dat stellig ontkent!
Dat het overweldigend inmiddels overal aanwezig is, dat is niet meer te ontkennen.
In 2007 kwam het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met een ontwerp: Advies Pyollizidine alkaloiden in honing.
Advies was afkomstig van het bureau risicobeoordeling namens RIVM en Rikilt institute of food Safety van Wageningen UR. ( Projectnummer V/320110/07/AA )
Hierin staat al vermeld over de risico’s van consumptie van honing die “ca 2,4 additionele gevallen van kanker(per leven)” kunnen leiden.
Het gemiddelde honingconsumptie bedroeg(in 2007) 13gram per dag
Inmiddels luiden instanties als Boerenorganisaties LTO en Farmers Defence Force de noodklok, niet alleen over de honing maar vooral over de gevaren voor het vee als koeien, paarden, schapen en geiten.
Als we het voor ons als imkers bij de honing laten dan zijn PA’s ook aanwezig in Komkommerkruid (Borage) en Koninginnenkruid (Eupatorium) en Echium.
Deze week kreeg ik tevens al de vraag/opmerking van een imker waarvan zijn afnemer hem melde geen honing meer van hem te willen hebben.
Ook zijn bijen staan in een gebied met wel heel veel Jacobskruid.
De grenswaarde van aanwezigheid van PA’s in kruidenpreparaten volgens het Warenwetbesluit mag 1µg/kg bedragen. IN bemonsteringen in 2007 zijn hoeveelheden van < 1 tot 365 µg/kg aangetroffen.
Alle redenen tot zorg met steeds meer aanwezigheid van deze planten.
Zal de Vereniging NBV deze link toezenden en vragen hun standpunt hierin te melden.
Het betreft hier dus wel bewaking van ons product en bovenal bewaking van voedselveiligheid.