Koken met Honing

Recepten uit verschillende landen
die gebruik maken van honing.
Plaats reactie
Huib Koel
Berichten: 517
Lid geworden op: wo 03 okt 2001, 14:31
Locatie: Nederland
Contacteer:

Koken met Honing

Bericht door Huib Koel » wo 29 jan 2003, 21:56

In het vrijwilligerspakket voor de imkers van Bee-at-Home zal het kookboekje '˜Koken met Honing'. Een mooi uitgevoerd boekje met mooie foto's en goed beschreven procedure's hoe één en ander te maken.
Kookcriticus Johannes van Dam (oa Het Parool) vindt dat onze smaak bedorven wordt door zoete gerechten. Zoetigheid moet, volgens hem, bewaard blijven tot het dessert. Nu geeft '˜Koken met Honing' ook een aantal tips voor een dessert met honing, waarvan ik er vorige maand één van probeerde:

[center]Gember-Honing Tutti Frutti[/center][/b]

Niet iedereen zal gecharmeerd zijn van gember, maar persoonlijk vindt ik gember heerlijk. Ook het gebruik van Kardemom trok mij aan. Dit gerecht is, wanneer geserveerd met Griekse yoghurt ook goed te gebruiken als ontbijt. Heb je teveel gemaakt: niet erg na een dag in de koelkast wordt het nog lekkerder. Ik heb het recept iets aangepast (de honing niet laten meekoken).

Benodigd: voor 4 personen
1 citroen
4 groene kardamompeulen
1 kaneelpijpje
1,5 dl heldere honing
2 eetl. gembersiroop uit een potje
450 gr tutti frutti
3 stukjes gember op siroop (stemgember)
1 sinaasappel, gepeld en in partjes of plakjes

Snijd 2 zeer dunne reepjes schil van de citroen. Plet de kardemompeulen lichtjes met het lemmet van een mes. Doe de citroenschil, kardemom, kaneelpijp en gembersiroop in een zware pan. Giet er 4 eetl. water over en schep er de tutti frutti door. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 10 min. sudderen. Doe in een mooie kom en zet weg tot het mengsel is afgekoeld. Hak de gember en roer dit met de honing door de tutti frutti. Schep er de partjes sinaasappel door en dek de kom af tot het serveren.

Huib Koel [8D]

Bijgewerkt door - Huib Koel op 03/02/2003 08:41:22

Bijgewerkt door - Huib Koel op 11/02/2003 22:56:29

Gebruikersavatar
wilde
Berichten: 1641
Lid geworden op: do 03 okt 2002, 23:16
Imker sinds: 1980
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Koudekerke
Contacteer:

Re: Koken met Honing

Bericht door wilde » vr 31 jan 2003, 18:59

Dat lijkt me een heel lekker toetje Huib. Ik ben dol op gember en tutti frutti. Mijn vrouw is een hele goede kok, maar houdt echter niet van gember en daarom zal het nog wel even duren voor het op tafel staat. Ik zal het doorgeven aan mijn jongste zoon, die veel aardigheid heeft in koken en graag zelf dingen uitprobeert.
Onderstaand een paar andere recepten met honing.

Recept spitskool-salade

Nodig voor salade:
1 spitskooltje

Ingrediënten voor de dressing:
2 eetlepels wijn-azijn (ProvenÇaalse kruiden)
3 eetlepels olijfolie
2 theelepels mosterd
1 eetlepel vloeibare honing (of iets meer)
handje rozijnen
wat zout en peper

Verwerking:
Snij de spitskool zeer dun, bijv. met keukenschaafje.
Wel de rozijnen van tevoren in lauw water.
Maak van de ingrediënten een dressing en voeg de gewelde rozijnen toe.


Recept marinade voor kip- of kalkoenfilé

Ingrediënten voor de marinade:
olijfolie
mosterd
sojasaus
honing

Verwerking:
Neem van alle ingrediënten ongeveer dezelfde hoeveelheid, het komt niet zo nauw. Er moet genoeg zijn om het vlees goed te laten marineren.
De honing behoeft niet vloeibaar te zijn. Gekristalliseerde honing wordt na enig roeren of kloppen merendeels opgelost.
Snijd het vlees in repen en voeg de marinade toe. Roer het geheel goed door elkaar.
Geef de marinade voldoende tijd (minstens een paar uur) om zijn werk te doen.
Let op: bij het bakken van het vlees geeft de marinade wat spetters.
De baktijd bij reepjes vlees is ca. 5 minuten, als de filé heel wordt gelaten is dat zo'n 10 minuten.

Smakelijk eten!

Huib Koel
Berichten: 517
Lid geworden op: wo 03 okt 2001, 14:31
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Koken met Honing

Bericht door Huib Koel » di 11 feb 2003, 19:50

Recent kwamen er weer eters... dus het receptenboekje Koken met Honing er weer bijgepakt.
Druiven met romige honingsaus

Benodigd:
125 gr. rode of witte pitloze druiven
plus 4 trosjes druiven
2 eiwitten
1 eetl kristalsuiker
geraspte schil en sap van een ½ citroen
250 gr mon chou roomkaas
3 eetl heldere honing

Bestrijk de trosjes druiven licht met wat eiwit en bestrooi ze met de kristalsuiker (ze moeten er besneeuwd uitzien, mijn ervaring is dat dit beter met kristalsuiker dan met poedersuiker werkt)
Laten drogen.
Giet het citroensap in een kom en schep er de schil, roomkaas, honing door. Snijd de overgebleven
druiven in stukjes en schep ze door het kaasmengsel.
Klop het overgebleven eiwit tot stijve pieken en schep door het druiven-kaasmengsel.
Schep dit mengsel in mooie glazen kommetjes, garneer met de besuikerde trosjes druiven en
zet even in de koelkast voor het serveren.

Een erg lekker en eenvoudig te maken dessert!
In het recept wordt ook nog de tip meegegeven om er 2 eetlepels cognac door te doen. Dat hebben we geprobeerd maar men vond het niet echt een verbetering. De volgende keer gebruik ik Ambrosia honinglikeur!


Huib Koel :cool:

Huib Koel
Berichten: 517
Lid geworden op: wo 03 okt 2001, 14:31
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Koken met Honing

Bericht door Huib Koel » za 15 feb 2003, 12:55

In het themanummer 'Ode aan Kaas' van de Allerhande (gratis huisblad van Albert Heijn) februari 2003 staat een lekker uitziend nagerecht met honing:

[center]Ricottastrudels en mango[/center]

1 pak filodeeg (diepvries)
1 kleine mango
1 sinaasappel
1 bakje ricotta (italiaanse kaas, merk Ballarini) 250 gr
1 zakje amandelschaafsel (45 gr)
8 eetlepels vloeibare honing
50 gr boter
poedersuiker
bakpapier

Deeg ontdooien
Oven voorverwarmen op 220 C
Mango schillen en in blokjes snijden
sinaasappel schoonboenen en schil fijn raspen
sinaasappel uitpersen
Ricotta mengen met mango, rasp, helft van amandel
en 3 eetlepels honing

Boter smelten
1 plak filo deeg op bakpapier op bakplaat leggen.
Dun bestrijken met gesmolten boter.
Tweede vel filo deeg erop en weer bestijken
Zo nog 3 vellen..... Dan ricotta mengsel in midden
van deegplak in rol vormen. Deeg dichtvouwen
en met water aan elkaar plakken.
Rol op vouwnaad op bakplaat leggen. Met mes enkele
schuine inkepingen maken aan de bovenkant.
Op deze wijze 2 strudels maken.

Bovenkant van strudels met boter bestrijken en
rest van amandelschaafsel erover strooien. In midden
van oven circa 30 min goudbruin laten worden.
Ondertussen in pan rest van honing en sinaasappelsap
zachtjes (licht) verwarmen. Strudels uit oven nemen en
bestrooien met poedersuiker. Serveren met warme
honing-siroop en eventueel vanilleroomijs.


Huib Koel :cool:

Huib Koel
Berichten: 517
Lid geworden op: wo 03 okt 2001, 14:31
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Koken met Honing

Bericht door Huib Koel » di 03 jun 2003, 09:58

Rabarber met voorjaarshoning

De rabarber komt als wilde plant in Siberie voor. Het was in eerste instantie geen groente maar een medicijn. De wortelstok werd gedroogd en fijngemalen en bleek een uitstekend laxeermiddel te zijn.
Ook een goed middel tegen maagklachten, galstenen en geelzucht.
Rabarber wordt in Nederland vaak als tweede groente of als dessert gegeten maar je kan er ook jam of taart van maken. Rhubarb-pie is populair in Engeland en daar maken ze van de rabarber ook wijn....
De Grieken en Romeinen hebben hun naam gegeven aan deze plant. Het Griekse ‘Rha’ was de naam van de Grieken voor de rivier de Wolga en dat werd gecombineerd met het Latijnse ‘barbarium’.
Pas in 1750 werd de plant via Duitsland naar Nederland gebracht. In dat jaar was deze als curiositeit in de Leidse hortus te zien.
De rabarber behoort tot de duizendknoopfamilie en is één van de weinige planten waarvan de bladsteel wordt gegeten. Aanvoertop ligt in mei. De stelen moeten minstens 30 cm lang zijn, tenminste 15 mm dik en fris, rozerood van kleur.

1 struik rabarber
1 eetlepel aardappelmeel
4 eetlepels voorjaarshoning

Snijd van de rabarberstelen zo nodig het blad af. Snijd de stelen (schillen mag hoeft niet) in stukjes van 2 cm. was ze en kook ze gaar in weinig water, Roer de rabarber fijn en bind ze met wat aangemengd aardappelmeel. Af laten koelen en 4 eetlepels voorjaarshoning (naar smaak) toevoegen.


Huib Koel :cool:

Bijgewerkt door - Huib Koel op 03/06/2003 10:00:03

wendy
Berichten: 79
Lid geworden op: za 19 apr 2003, 13:04
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: Koken met Honing

Bericht door wendy » zo 15 jun 2003, 00:02

Heerlijk al die honing gerechten, ik ga er zeker een paar proberen.
Zelf ben ik helemaal enthousiast van het boek "de smaak van honing"van Elisabeth de Lestrieux.
Een genot om in dit boek te kijken, schitterende composities en goede gerechten.
De (aangepaste) asperge-quiche is hier thuis favoriet.
En het is nog geen st. Jan dus de asperges zijn er nog.

Kook de asperges, bewaar enkele mooie dunne stukken.
Maak van gekookte asperges met bijv. een blender een prut.
Beleg een vorm met bladerdeeg.
Bij de prut een klein scheutje witte wijn, beetje fijngesneden ham en zout en peper en eieren.
De hoeveelheden zijn variabel, maar op een vorm van 24 cm gebruik ik 3 tot 4 eieren.
De prut in de bladerdeegvorm gieten en de mooie asperges er op leggen, deze inkwasten met een mengsel van boter en honing.
In de oven bakken op 150-180 graden in ongeveer 20min.
Kan warm of koud gegeten worden.
Heerlijk op een zomeravond onder de boom met een glas witte wijn!
Wendy

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 24 gasten