Raatmede
- m.kolsters.
- Berichten:2000
- Lid geworden op:di 11 sep 2007, 14:34
- Imker sinds:1994
- Aantal volken:25
- Bijenras(sen):carnica
- Locatie:Middelbeers Nederland
- Contacteer:
Dag mede makers.
Om een makkelijke mede te maken hier een recept, maar dan moet je wel kasten zonder bijen hebben.
Kasten waar de bijen zonder moer de laatste loodjes hebben gelegd ( zonder broed ), deze ramen als die er nieuw uit zien kan je uit koken dit met een weinig water af laten koelen en er de was er afscheppen.
Dan blijft het stuifmeel de honing en de propolis in het water mengsel over, dit in een fles of als het veel is in een vat, daar bij doe je de helft kokend water en goed omroeren, en als de brei te dik is meer water.
De dag later kan de gist er bij en het voedingszout en dan wachten tot het lekker is.
Ik hoop dat je na de winter niet de ramen weggooit maar eens op deze manier verwerkt dan kan je nog lang nagenieten.
Om een makkelijke mede te maken hier een recept, maar dan moet je wel kasten zonder bijen hebben.
Kasten waar de bijen zonder moer de laatste loodjes hebben gelegd ( zonder broed ), deze ramen als die er nieuw uit zien kan je uit koken dit met een weinig water af laten koelen en er de was er afscheppen.
Dan blijft het stuifmeel de honing en de propolis in het water mengsel over, dit in een fles of als het veel is in een vat, daar bij doe je de helft kokend water en goed omroeren, en als de brei te dik is meer water.
De dag later kan de gist er bij en het voedingszout en dan wachten tot het lekker is.
Ik hoop dat je na de winter niet de ramen weggooit maar eens op deze manier verwerkt dan kan je nog lang nagenieten.
Tinus Kolsters
-
- Berichten:458
- Lid geworden op:di 15 mar 2005, 10:09
- Imker sinds:1989
- Aantal volken:10
- Locatie:Tricht
- Contacteer:
Re: Raatmede
Dag Tinus,
Dit recept doet me denken aan een fles die ik nog heb staan.
Ik kreeg deze fles van een kok van een restaurant hier in het dorp toen ik een emmertje honing ging brengen.
Er zat ook een boekje bij hoe deze wijn werd gemaakt. (Deze heb ik weer in moeten leveren)
De hele raten werden er door gewerkt. (Inclusief Brias). Het zag er op zijn voorzichtigst gezegd niet smaakvol uit.
Het is een Bretonse wijn met de naam Chouchen(n)
Jaap
ps. De fles staat nog steed in het wijnrek. Ik heb nog niet de moed gehad er aan te beginnen.
Dit recept doet me denken aan een fles die ik nog heb staan.
Ik kreeg deze fles van een kok van een restaurant hier in het dorp toen ik een emmertje honing ging brengen.
Er zat ook een boekje bij hoe deze wijn werd gemaakt. (Deze heb ik weer in moeten leveren)
De hele raten werden er door gewerkt. (Inclusief Brias). Het zag er op zijn voorzichtigst gezegd niet smaakvol uit.
Het is een Bretonse wijn met de naam Chouchen(n)
Jaap
ps. De fles staat nog steed in het wijnrek. Ik heb nog niet de moed gehad er aan te beginnen.
- Oude Essink
- Erelid
- Berichten:3562
- Lid geworden op:za 18 nov 2000, 00:00
- Locatie:Nederland
- Contacteer:
Re: Raatmede
"chouchou" is het lievertje, van de leraar of van de brouwer. iets mee van doen? zo ja: prosit!!
hennie oes
hennie oes
- Jeroenvt
- Berichten:1535
- Lid geworden op:do 06 sep 2007, 21:44
- Aantal volken:5
- Bijenras(sen):hele leuke
- Locatie:Hoogland - Nederland
- Contacteer:
Re: Raatmede
Zie je, we komen er wel: http://bijenhouden.nl/phpbb/viewtopic.p ... 45#p142445 bijen eruit, gist erin en klaar is kees.
- m.kolsters.
- Berichten:2000
- Lid geworden op:di 11 sep 2007, 14:34
- Imker sinds:1994
- Aantal volken:25
- Bijenras(sen):carnica
- Locatie:Middelbeers Nederland
- Contacteer:
Re: Raatmede
Ja je weet nooit of bijen mee vergisten lekker is, ik hoor van de mensen die de raatmede proeven dat het geweldig lekker is.
Ook van mede makerers hier in de omtrek, en zelf moet ik elke dag proeven.
Ook van mede makerers hier in de omtrek, en zelf moet ik elke dag proeven.
Tinus Kolsters
- semar
- Berichten:2350
- Lid geworden op:do 20 nov 2008, 09:10
- Imker sinds:1975
- Aantal volken:9
- Bijenras(sen):buckfast
- Locatie:amsterdam
- Contacteer:
Re: Raatmede
biologische-eco-proteine shake?
Vriendelijke groet
Semar(Dominique)
Vriendelijke groet
Semar(Dominique)
-
- Berichten:5
- Lid geworden op:di 18 okt 2011, 17:24
- Imker sinds:1981
- Aantal volken:45
- Bijenras(sen):Carnica Beebreed 55-44
- Locatie:Oud-Vossemeer ZLD
- Contacteer:
Re: Raatmede
Hallo Tinus,m.kolsters. schreef:Dag mede makers.
Om een makkelijke mede te maken hier een recept, maar dan moet je wel kasten zonder bijen hebben.
Kasten waar de bijen zonder moer de laatste loodjes hebben gelegd ( zonder broed ), deze ramen als die er nieuw uit zien kan je uit koken dit met een weinig water af laten koelen en er de was er afscheppen.
Dan blijft het stuifmeel de honing en de propolis in het water mengsel over, dit in een fles of als het veel is in een vat, daar bij doe je de helft kokend water en goed omroeren, en als de brei te dik is meer water.
De dag later kan de gist er bij en het voedingszout en dan wachten tot het lekker is.
Ik hoop dat je na de winter niet de ramen weggooit maar eens op deze manier verwerkt dan kan je nog lang nagenieten.
Ik heb je raad opgevolgd, 30 liter staat klaar daarnet de gist en het voedingszout erbij gedaan, ik ben benieuwd.
groeten,
Johan
-
- Berichten:5703
- Lid geworden op:vr 05 jan 2007, 14:22
- Imker sinds:1960
- Aantal volken:50
- Bijenras(sen):bastaard
- Locatie:St-Annaland
- Contacteer:
Re: Raatmede
Tinus
Doe je dit zonder waterslot ?????
Johan , Wanneer kan ik komen proeven ??
Jaap v P
Doe je dit zonder waterslot ?????
Johan , Wanneer kan ik komen proeven ??
Jaap v P
-
- Berichten:5
- Lid geworden op:di 18 okt 2011, 17:24
- Imker sinds:1981
- Aantal volken:45
- Bijenras(sen):Carnica Beebreed 55-44
- Locatie:Oud-Vossemeer ZLD
- Contacteer:
Re: Raatmede
Nou Jaap, als de smaak oke is nodig ik je uit voor een borrel, en anders drinken we gewoon iets anders. hahaha
- m.kolsters.
- Berichten:2000
- Lid geworden op:di 11 sep 2007, 14:34
- Imker sinds:1994
- Aantal volken:25
- Bijenras(sen):carnica
- Locatie:Middelbeers Nederland
- Contacteer:
Re: Raatmede
Dag Jaap, je vraag ?
Doe je dit zonder waterslot ?????
Als je vuur wil maken pak je toch ook lucifers.
Als je wat wil vergisten , op water moet je een waterslot hebben.
En Johan niet te vroeg in de fles doen, het bezingt nog lang.
Proeven kan al als het gisten is gestopt, dus Jaap over een paar maanden kan je proeven.
Doe je dit zonder waterslot ?????
Als je vuur wil maken pak je toch ook lucifers.
Als je wat wil vergisten , op water moet je een waterslot hebben.
En Johan niet te vroeg in de fles doen, het bezingt nog lang.
Proeven kan al als het gisten is gestopt, dus Jaap over een paar maanden kan je proeven.
Tinus Kolsters
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 13 gasten