Pagina 1 van 1

Zoetkracht

Geplaatst: zo 03 mar 2013, 21:17
door Franschman
Onder deze titel in NRC Next blz 10 za/zo 3 maart Lux thema eten.

"Wie wil afkicken van suiker kan natuurlijke zoetstoffen gebruiken. Hoe smaken die? Een zoetstoftest voor suikerjunks.
In dit artikel wordt ingegaan op kunstsuikers zoals het beruchte aspartaam en de onlangs toegelaten Stevia.
Waarom ook van belang van imkers ?
Je kan niet alle 'suikers'over een kam smeren.
Zijn bijen 'suikerjunks' of nectarverslaafden ? :be8: :o
Helaas wordt in het artikel HONING als natuurlijke zoetstof niet genoemd .
Conclusiesvan het artikel:1. Pure Via steviapoeder: chemisch en bitter 2. Sukrin, Serieuze optie voor in de koffie 3. Truvia: niet geschikt om mee te bakken4. Xugar Zer Kristal: gekke nasmaak en 5. Damhert Tagatesse: favoriet om mee te bakken.
Mijn vragen:
Heeft het gebruik honing invloed op de insulinehuishouding van de mens ?
Hoe reageren bijen op suikerstroop met aspartaam of een andere kunstsuiker ? :be8:

P.S In het artikel wordt kwistig gestrooid met suiker cq zoetsmakende stoffen: wat te denken van: tagatose,sucralose, ologosachariden,glycocide, steviol, erythritol, steviol-- hier is mijn pet... :roll:
In mijn Franse bijenblad, "Abeille de France "heeft een artikelenserie gestaan over suikers. Helaas nu niet bij de hand maar wellicht weet iemand hier iets zinnigs over te zeggen. Kunnen bijen ook obese zijn worden ?? Kunnen Buckfast- of Carnicameiden mollig worden :be9: :lol:

Re: Zoetkracht

Geplaatst: zo 03 mar 2013, 22:23
door Bart de Coo
Het verhaal dat er iets mis zou zijn met aspartaam is helaas bijgelovige nonsens:

http://www.skepsis.nl/aspartaam.html

En ja, honing heeft invloed op de insulinehuishouding van mensen. Die is negatief, omdat honing - vooral glucose en fructose - veel sneller in het bloed wordt opgenomen dan gewone suiker - sacharose. 'Honing is dus geen suikervervanger voor suikerzieken.' (Johannes van Dam)

De hoeveelheden stoffen in honing die iets gunstigs voor de gezondheid zouden kunnen betekenen, zijn helaas in zo geringe mate aanwezig in honing, dat je die veel beter en in veel grotere hoeveelheden uit allerlei andere producten kunt halen.

Ik klink een tikkie chagrijnig, ik weet het. Maar de gezondheidsverhalen rondom honing zijn zo wijdverbreid en alomtegenwoordig en zo dwaas en onlogisch, dat ik heel soms even mijn hart moet luchten. Excuseer. Imkers lijken het niet te kunnen uitstaan dat ze suiker met een beetje water verkopen. Ik ga culinair gezien nogal kort door de bocht, maar ik wil een punt maken.

Bart

Re: Zoetkracht

Geplaatst: zo 03 mar 2013, 22:45
door Jelte Pieter Dijkstra
Vandaag wel glucose plus fructose op mijn zelfgebakken pannenkoeken gesmeerd. Heel erg lekker. Gelooof ook niet Bart dat ik daar gezonder van wordt.
Maar goed honing verkoopt als gezondheids product...en ik moet zeggen het verzacht de keel:).

gr.

Re: Zoetkracht

Geplaatst: zo 03 mar 2013, 23:36
door alfa vulgaris
Bij het inwinteren vorig jaar zag ik ook LIGHT-suiker staan.

Ik heb het maar laten staan want er zaten veel minder caloriƫn in.
Was bang dat de bijen zouden verhongeren.

Re: Zoetkracht

Geplaatst: ma 04 mar 2013, 08:53
door Jaap v.Popering

Re: Zoetkracht

Geplaatst: ma 04 mar 2013, 09:52
door Jaap v.Popering
Spreekt voor zichzelf .




Jaap v P

Re: Zoetkracht

Geplaatst: ma 04 mar 2013, 13:14
door Franschman
Bedankt voor jullie reacties mensen. Altijd heel interessant en onderhoudend. :D :be3: