Pagina 1 van 6

Mede maken.

Geplaatst: zo 18 okt 2015, 15:49
door E. Lammerts
Goedemiddag, hoe maken wij de mede smakelijker ?
Te vaak vinden wij het te vlak.
Ooit hebben wij een heelijke mede gedronken, die licht naar sherry smaakte....

Welke kruiden of specerijen voegen wij toe ?
Wanneer in het proces en in welke hoeveelheden ?

Nieuwsgierig wachten wij het antwoord af ......

M.vr.gr. Elze.

Re: Mede maken.

Geplaatst: zo 18 okt 2015, 23:35
door Erik Konijn
Ben net begonnen. Recepten van de Baldadige bij. 6 weken onderweg nog een lange weg te gaan. Volgen ook een mede cursus in Raalte.

Re: Mede maken.

Geplaatst: ma 19 okt 2015, 00:16
door Hans van der Post.
citaat E.Lammerts:
Goedemiddag, hoe maken wij de mede smakelijker ?
Te vaak vinden wij het te vlak.
Ooit hebben wij een heelijke mede gedronken, die licht naar sherry smaakte....
Door een goede "rein gist" te gebruiken. :)

Re: Mede maken.

Geplaatst: ma 23 nov 2015, 14:45
door alfa vulgaris
Doe nooit teveel water in je most...daar wordt de mede droog van :lol: :D

Re: Mede maken.

Geplaatst: ma 23 nov 2015, 17:14
door Erik Konijn
Als je maar op de 12% alcohol uitkomt. :D :D

Re: Mede maken.

Geplaatst: di 24 nov 2015, 10:30
door bee-tree
Hans van der Post. schreef:
alfa vulgaris schreef:Doe nooit teveel water in je most...daar wordt de mede droog van :lol: :D
Waterig zal je bedoelen :be9:
De smilies van beide imkers zijn me niet duidelijk ?
Voorlopig geef ik Alfa gelijk. Droog slaat niet op het alcoholgehalte maar
op het suikergehalte van het eindproduct.
In Limburg noemen ze iemand die een flauwe mop vertelt "eine zeute" ofwel "zoetsappige".
Inconsequent van ze is , dat ze een humorloze vent "eine dreuge" noemen ofwel
"droogstoppel", dus "met weinig spirit". Pas wanneer de 'fles' aangesproken wordt,
wil het wel eens gebeuren dat er in z'n hersenstam het humorcentrum ontwaakt.
Dat droog slaat waarschijnlijk op het niet drinken van 'n "glaasje (jenever)"
of "borrel" of "neutje" of "dröpke". enz.
Dat iemand die geen of alleen flauwe moppen vertelt "een zoete" wordt genoemd,
heeft te maken met opvattingen over mannelijkheid. Masculien is|was het
drinken van 'n 'stevige borrel' en het roken van 'n 'dikke sigaar' en het
drinken van 'zwarte koffie' en het 'afslaan van snoep en zoet'.

De gist- en spiritus(= alcohol)fabrieken zorgen voor laag-alcoholisch bier
door de gisting eerder af te breken en\of minder maltose te geven.
Zoet bier maken ze door het moutsuikergehalte van de mostoplossing bij de start
hoog te maken. Het wateraandeel is dus laag. Zou je er een plomp water na
de start bijvoegen, dan kunnen meer suikermoleculen vergist worden en
krijg je 'droog' bier doorat de enzymen van gist dan niet of minder geremd worden
dan wanneer de suikerconcentratie bij de aanvang hoog is.

Alfa kan het vast wel beter uitleggen. Zjef :)
Dus: tijdens de gisting de most 'natter' maken geeft 'drogere' mede. :o

Re: Mede maken.

Geplaatst: di 24 nov 2015, 11:18
door Hans van der Post.
E. Lammerts schreef:Goedemiddag, hoe maken wij de mede smakelijker ?
Te vaak vinden wij het te vlak.
Ooit hebben wij een heelijke mede gedronken, die licht naar sherry smaakte....

Welke kruiden of specerijen voegen wij toe ?
Wanneer in het proces en in welke hoeveelheden ?
Nieuwsgierig wachten wij het antwoord af ......
M.vr.gr. Elze.
Nu een maand verder, staat de de mede most al te bluppen?
Over sherrysmaak, de voorjaarshoning leent zich daar uitstekend voor.

Re: Mede maken.

Geplaatst: di 24 nov 2015, 19:05
door bee-tree
Over smaak gesproken; persoonlijk houd ik van de frisse mintsmaak.
Mentha piperita in de tuin is een goede smaakmaker voor mede en tevens bijenplant.
Omdat Mede meestal onder de 15 % restSUIKER bevat, wordt hij gerekend tot
de "droge wijnen".
Het woord "droog" voor wijn stamt uit de tijd dat wijn gemaakt werd van
GEDROOGDE druiven. Men sprak van "vin sec" in het Frans en "trocken Wein en Sekt"
in het Duits. Dat sec komt van het Latijnse siccus voor droog. :b10: Zjef

Nog wat :'n Exsiccator is 'n laboratoriumapparaat om vocht uit iets te trekken,
dus 'n "droger of vochtvreter" met behulp van blauwe kristallen waarvan
me de naam ontschoten is.
Tot zo ver deze gort- of kurkdroge bijdrage over droge wijn;
straks schenken we ons 'n glaasje kurkdroge Muscadet in;
Mede komt met "Oud op Nieuw" aan de beurt D.V.) :)

Re: Mede maken.

Geplaatst: wo 25 nov 2015, 10:02
door ErikS
Blauwe kristallen, Silica gel?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Silicagel

Re: Mede maken.

Geplaatst: wo 25 nov 2015, 12:57
door joselito
bee-tree schreef:Het woord "droog" voor wijn stamt uit de tijd dat wijn gemaakt werd van GEDROOGDE druiven.
Wie heeft je dat verteld?
Droge wijn krijg je als de gistcellen al de suiker omgezet hebben in alcohol.
Als wijn minder suiker bevat ga je andere bestanddelen beter proeven. Een daarvan is de tannine. De tannine of het looizuur maakt dat je mond samentrekt bij het drinken vandaar dat het woord droog ontstaan is. Het heeft niets met het watergehalte te maken :)