zeepjes met bijenwas

Recepten uit verschillende landen
die gebruik maken van honing.
Plaats reactie
henkv
Berichten: 105
Lid geworden op: vr 03 jan 2003, 15:57
Imker sinds: 1986
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Carnica KI, f1
Locatie: Netherlands
Contacteer:

zeepjes met bijenwas

Bericht door henkv » ma 09 mei 2005, 21:34

Hallo

Ik kreeg van iemand een mailtje met de volgende vraag.

Ik ben (tevergeefs) al heel lang op zoek naar een goed recept om zeepjes met bijenwas te maken. Kunt u mij hier misschien aan helpen?
Hartelijk dank voor uw moeite,


Wie heeft er een recept en wil dat aan mij doormailen??????

Dank en groetjes uit het zuiden.

Henk Vermeulen

"My Sweet Honeypots" zie http://www.wilgenroosje.cjb.net

Els Kleijnendorst
Berichten: 976
Lid geworden op: zo 07 jan 2001, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: zeepjes met bijenwas

Bericht door Els Kleijnendorst » di 10 mei 2005, 10:06

Henk,

op de volgende sites vind je alles over het zelf maken van zeep; honderden recepten, bewerkingsmethoden en tips. Vooral de site van millersoap is erg goed.
http://www.millersoap.com
http://www.waltonfeed.com/old/soaphome.html

Een gedeelte van de gebruikte olieën kan altijd vervangen worden door bijenwas. Wel moet dan de hoeveelheid te gebruiken loog opnieuw worden berekend.


P.s. het programma om de loog te berekenen staat op http://www.gristle.to/markup/saponification

Hugo
Berichten: 366
Lid geworden op: zo 18 feb 2001, 00:00
Locatie: Belgium
Contacteer:

Re: zeepjes met bijenwas

Bericht door Hugo » di 10 mei 2005, 21:32

Henk V en onbekende zeepmailer,

Uit vorige eeuw,

mvg,

Hugo (1/2 bij en zeepsmoel uit het noorden van het zuiden van de meeste van jullie)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
BIJENWAS-ZEEP

Ik weet dat sommige leden van onze vereniging bijenwas op overschot hebben of nogal wat met bijenwas knutselen. Daarom heb ik Internet letterlijk afgeschuimd, en zie, ik heb een handleiding gevonden om zeep te maken op basis van bijenwas.

Natronloog : eigenschappen en veiligheidsvoorschriften
Natronloog (natriumhydroxide of bijtende soda) is hier ten lande beter gekend als “soed-koestiek”. De naam natronloog geldt in feite alleen voor de oplossing.
- chemische formule : NaOH
- voorkomen : witte brokken of schilfers
- dichtheid 2130 kg/m³, smeltpunt 318EC, kookpunt 1390EC
- sterk hygroscopisch, goed oplosbaar in water, sterk alkalisch
- tast glas langzaam aan, bindt kooldioxyde uit de lucht
- werkt bijtend op huid en slijmvliezen, gevaarlijk voor de ogen
- toepassing : bereiding van zeep en reinigingsmiddelen, bewerken van cellulose en textiel, afbijten van verf, winnen van aluminium, bereiden van fenol en natriumzouten.
Loog kan in korrel- of schilfervorm gebruikt worden (NIET in vloeibare vorm). De loogkristallen absorberen water uit de lucht : hier-door vermindert de sterkte van het loog en vormt zich één vaste klomp. Hou de bus loog dus goed gesloten ! Loog reageert met sommige metalen (aluminium, zink, tin). Veilige vaten zijn gemaakt uit vuurvaste steen, email, roestvrij staal of plastiek. Loog kan verf aantasten : als je spatten maakt, was het oppervlak dan onmiddellijk af met water en detergent, spoel na met zuiver water en wrijf droog. Natronloog een gevaarlijke stof is waarmee je voorzichtig moet omspringen. Inademen van loogdampen kan gevaarlijk zijn. Steeds buiten het bereik van kinderen bewaren.
Loog, natronloog en versgemaakte zeep kunnen de huid irriteren of verbranden. Deze brandwonden zijn niet onmiddellijk te zien. De huid zal eerst jeuken en pas daarna beginnen branden. Was je handen met azijn en spoel ze daarna overvloedig met water. Loog is ook gevaarlijk voor de ogen. Draag dus steeds een veiligheidsbril als je met dit product werkt.
Gelukkig bevat ons eindproduct, de zeep, geen loog meer. Het loog reageert met de toegevoegde vetten en geeft ongeveer drie delen zeep en één deel glycerine : het gevaarlijke loog is verdwenen en we houden alleen zeep en glycerine over.

Uitrusting
- mengkom uit roestvrij staal - inhoud 4 à 6 kopjes (1 à 2 l)
- vuurvaste maatbeker (Pyrex) - inhoud 2 kopjes (½ l)
- gietvorm - eender welke soepele plastieken vorm is goed
- roestvrije, plastieken of houten lepel / rubberen spatel
- eierklopper, pollepel, pannenlappen/ovenhandschoenen
- veiligheidsbril en rubberen handschoenen
- weegschaal, 2 thermometers, een klokje of chronometer

Werkwijze
- Doe vetstoffen en bijenwas in de mengkom en plaats de thermometer in het vet. Zorg dat de thermometer de bodem van de kom niet raakt. Verwarm de vetstoffen en andere ingrediënten tot ze smelten. Laat het mengsel afkoelen tot de gewenste temperatuur.
- Draag veiligheidsbril en handschoenen.
- Los het loog op in koud water (gebruik gedistilleerd water indien het leidingwater te hard is). Wacht tot de aangegeven temperatuur bereikt wordt. Meet met een vuurvaste maatbeker de hoeveelheid koud water (20-25°C) die aangeduid is in het recept. De temperatuur is belangrijk : loog in te warm water zal overkoken, loog in ijskoud water zal niet genoeg opwarmen. Roer het water en voeg het loog langzaam toe : het water zal warm en troebel worden. Blijf roeren tot het loog volledig is opgelost. Ruik niet aan het mengsel want de dampen zijn verstikkend. Als je te lang wacht met roeren kan het loog hard worden op de bodem van de beker : het oplossen van het loog zal dan heel wat moeilijker gaan. Meet met de thermometer tot het mengsel de gewenste temperatuur heeft.
- Wanneer<

Bijenhoudster
Berichten: 380
Lid geworden op: zo 14 feb 2010, 11:32
Contacteer:

Re:

Bericht door Bijenhoudster » do 22 jul 2010, 17:53

Het loog reageert met de toegevoegde vetten en geeft ongeveer drie delen zeep en één deel glycerine : het gevaarlijke loog is verdwenen en we houden alleen zeep en glycerine over.



Dit geld alleen voor ambachtelijke zeep. Fabrikanten verkopen de glycerine aan de cosmetica industrie. Daarom droogt zeep uit de winkel de huid ook meer uit.

Je kan hooguit 5% bijenwas in zeep gebruiken wil je een goede zeep maken.
Een zeep wordt meestal uit meerdere vetten gemaakt elk met eigen eigenschappen, bedenk dus ook waarom je bijenwas in je zeep wilt.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 19 gasten