Pagina 1 van 1

KORF

Geplaatst: wo 09 mei 2007, 15:29
door ainanc
Moet een al eerder gebruikte korf ook schoongemaakt worden en hoe?


Abdurr Inanc

Re: KORF

Geplaatst: wo 09 mei 2007, 17:41
door DaanL
Ik gebruik altijd een tak van een vlierstruik, neutrale geur, nooit probelemen gehad. Als er muizen ingezeten hebben leg ik hem eerst een dag in het water.

Re: KORF

Geplaatst: wo 09 mei 2007, 21:31
door Oude Essink
Ik brand hem schoon met een brander; effectief tegen ziektekiemen!
hennie oes

Afbeelding

Re: KORF

Geplaatst: do 10 mei 2007, 08:46
door ainanc
Is er zijn geen kans dat de korf in brand opgaat als je bezig bent met de brander?


Abdurr Inanc

Re: KORF

Geplaatst: do 10 mei 2007, 13:03
door Oude Essink
Is mij nooit overkomen! de schilvertjes stro branden af; de aanwezige propolis smelt en kruipt tussen de stro-openingen en maakt de korf van binnen mooi glad [:)].
hennie oes

Re: KORF

Geplaatst: do 10 mei 2007, 21:28
door ainanc
Eigenlijk wil ik de korf laten bezetten door een zwerm.. Op dit moment helaas geen zwermen. Kan ik de korf laten bezetten op een andere manier. Bijv. een beetje bijen en/of koningin erin? OF heeeft iemand nog een advies voor me?

Abdurr Inanc

Re: KORF

Geplaatst: do 10 mei 2007, 22:12
door Oude Essink
Voor de uitbouw van een korf is een zwerm (voorzwerm met oude moer of nazwerm met tuter) het meest geschikt. deze natuurzwermen hebben de nodige bouwvakkers meegenomen (raatzwetende en celbouwende werksters). Met een kunstmatige zwerm is het moeilijk een volledige korf uit te laten bouwen. Even geduld: de maand mei is net begonnen; ook juni levert nog zwermen genoeg op.
hennie oes

n.b. Korfimkeren is niet de meest aangewezen weg om te leren met bijen om te gaan; zonder ambachtelijke aanpak loopt dat op een teleurstelling uit. In eerste instantie is het van belang de korf na reiniging van een goede voorbouw te voorzien en goed te spijlen; verder moet je weten hoe met zwermneiging om te gaan; hoe voedsel toe te dienen (indien nodig en i.v.m. inwintering); als je ook nog honing wilt winnen, zul je moeten weten, hoe dat moet zonder de bijen te verzuipen. op dit forum is e.e.a. uiteengezet (archief!); meest aangewezen weg in volgorde van belangrijkheid is een cursus of een begeleidend ervaren korfimker of een boek over korfimkeren in de praktijk. Als je het beetje in de vingers krijgt is korfimkeren een zeer bevredigende wijze van omgaan met bijen.
hennie oes

Re: KORF

Geplaatst: vr 11 mei 2007, 09:47
door ainanc
Heb je ook een titel van een boek voor me welke handig kan zijn?
Verder heb ik een korf die nieuw is en een korf welke al gespijld is. Ik begin met de gespijlde en kan de andere ook opdezelfde manier spijlen, denk ik.
Ik heb inderdaad helemaal geen ervaring met het korfimkeren, maar lijkt me reuzeinteressant. En ga nu aan de slag met het archief van de forum.


Abdurr Inanc

Re: KORF

Geplaatst: vr 11 mei 2007, 11:06
door jjmvaningen
Een overzichtelijk boekje is dat van J.J. Speelziek (Korfimkerij, vroeger en nu, uitgegeven 1995, isbn 90 900 8170 4)

Re: KORF

Geplaatst: wo 23 mei 2007, 09:48
door ainanc
Korven heb ik nu wel, alleen de bijen nog.....

Abdurr Inanc