Alternatief korfmes
Geplaatst: zo 08 nov 2020, 10:58
Korfvrienden,
Ik heb weer een aardig stuk gereedschap toegevoegd aan mijn collectie.
Ik vond het in mijn favoriete Chinese toko ‘Tan Hoa’ aan de Steenstraat in Arnhem, voor al uw ondefinieerbare groenten, volslagen onbekende kruiden, bizarre potjes en sausjes en al wat dies meer zij. De geur in die betegelde zaak met twee meter hoge ramvol gestouwde stellages is ondefineerbaar. En dan dat geluid van ruisende vries- en koelinstallaties en het gerammel van steekwagentjes, bestuurd door geinende Chinezen. Heerlijke tent.
Er is ook een afdeling met wokken, loempiakwasten (?), eendentangetjes (??), stoommandjes en dergelijke. Plotseling viel mijn oog op dit ding. Ik dacht, hé, dit lijkt sprekend op het stuk gereedschap met de bijzonder ongezellige naam ‘kankermes’. Het gaat om een mes dat gebruikt wordt in de fruitteelt, wellicht bedoeld om lelijke groeisels mee te verwijderen, getuige de naam. Het wordt ook wel een ‘appelmes’ genoemd:
Dit mes kende ik van mijn bezoekje aan de beide heren van imkerij Two Bee in Houten, die allebei Henk heten en die er samen een verschrikkelijk mooi bedrijf op na houden. Ik meen mij te herinneren dat de twee Henken niet eens zo’n klassiek korfmes bezaten, dus zo’n stuk ijzer met aan de ene kant een mes in het verlengde van de steel en met aan de andere kant een klein mesje dat haaks op de steel staat. Voor de meeste korfklusjes gebruikten ze naar eigen zeggen zo’n appelmes, bijvoorbeeld om raten in te korten of darrenraat te verwijderen. Van nu af aan ben ik dus ook in het bezit van zo’n mes, of althans, iets wat daar sprekend op lijkt. Heel plezierig vind ik dat mijn Chinese gereedschap een kartelrand heeft, wat het raten snijden zeker makkelijker maakt.
Maar waar is het in werkelijkheid voor bedoeld? Om groente en fruit uit te hollen? Ik heb echt geen idee. Aan het personeel durfde ik het niet te vragen. Dat sprak zo vloeiend en zelfverzekerd Chinees met elkaar, dat ik mij niet kon voorstellen dat het een taal zou kunnen spreken die ik wèl verstond.
Groet,
Bart
Ik heb weer een aardig stuk gereedschap toegevoegd aan mijn collectie.
Ik vond het in mijn favoriete Chinese toko ‘Tan Hoa’ aan de Steenstraat in Arnhem, voor al uw ondefinieerbare groenten, volslagen onbekende kruiden, bizarre potjes en sausjes en al wat dies meer zij. De geur in die betegelde zaak met twee meter hoge ramvol gestouwde stellages is ondefineerbaar. En dan dat geluid van ruisende vries- en koelinstallaties en het gerammel van steekwagentjes, bestuurd door geinende Chinezen. Heerlijke tent.
Er is ook een afdeling met wokken, loempiakwasten (?), eendentangetjes (??), stoommandjes en dergelijke. Plotseling viel mijn oog op dit ding. Ik dacht, hé, dit lijkt sprekend op het stuk gereedschap met de bijzonder ongezellige naam ‘kankermes’. Het gaat om een mes dat gebruikt wordt in de fruitteelt, wellicht bedoeld om lelijke groeisels mee te verwijderen, getuige de naam. Het wordt ook wel een ‘appelmes’ genoemd:
Dit mes kende ik van mijn bezoekje aan de beide heren van imkerij Two Bee in Houten, die allebei Henk heten en die er samen een verschrikkelijk mooi bedrijf op na houden. Ik meen mij te herinneren dat de twee Henken niet eens zo’n klassiek korfmes bezaten, dus zo’n stuk ijzer met aan de ene kant een mes in het verlengde van de steel en met aan de andere kant een klein mesje dat haaks op de steel staat. Voor de meeste korfklusjes gebruikten ze naar eigen zeggen zo’n appelmes, bijvoorbeeld om raten in te korten of darrenraat te verwijderen. Van nu af aan ben ik dus ook in het bezit van zo’n mes, of althans, iets wat daar sprekend op lijkt. Heel plezierig vind ik dat mijn Chinese gereedschap een kartelrand heeft, wat het raten snijden zeker makkelijker maakt.
Maar waar is het in werkelijkheid voor bedoeld? Om groente en fruit uit te hollen? Ik heb echt geen idee. Aan het personeel durfde ik het niet te vragen. Dat sprak zo vloeiend en zelfverzekerd Chinees met elkaar, dat ik mij niet kon voorstellen dat het een taal zou kunnen spreken die ik wèl verstond.
Groet,
Bart