Hoi collega's,
Na even weg te zijn geweest zie ik nu dat er veel gereageerd is op het gebruik van Apivar en het gebruik van mierenzuur/oxaalzuur. Nog een reactie van mijn kant:
Jos jij schrijft:
ik vind dat ook geen "niet toegelaten middelen" in de kast horen
Dat ben ik helemaal met je eens, tot het moment dat de Duitse onderzoeksinstituten adviseren om mierenzuur/oxaalzuur te gebruiken voor het bestrijden van de varroamijt. Het is zo dat Pia Aumeier zelfs beweert dat ook Thymovar en Apigard niet afdoende werken. Je zou eens een voordracht van haar moeten meemaken.
Verder schrijf je nog:
Verder heb ik hoge verwachtingen van een volk dat ik nieybehandeld heb tegen varroa.
Natuurlijk ben ik het helemaal met je eens. Zeker ook omdat ik zelf veel aan koninginnenteelt doe. Alleen één dingetje werkt ons een klein beetje tegen en dat zijn de resultaten die op dit terrein geboekt zijn in de bijna 30 jaar dat we varroa hebben
In jouw bijdrage van 23 januari 14:30 uur schrijf je:
Over residuen van amitraz in honing en was na gebruik van apivar kun je alles lezen in"acaricide residues in honey and wax after treatment of honey bee colonies with apivar and asuntol50" Dit onderzoek is verschenen in apidologie38 en kun je via
http://www.apidologie.org downloaden.
Ik heb dit artikel gelezen en zoals je zelf al zegt is Amitraz een erg instabiele verbinding. Dan vind ik het dus erg jammer dat de schrijvers van dit artikel alleen naar de actieve stof Amitraz hebben gezocht in de was en de honing. Immers, als je weet dat deze verbinding zo instabiel is, dan weet je ook dat deze uiteen gaat vallen in andere verbindingen (afbraakproducten) die heel misschien nog wel giftiger kunnen zijn dan Amitraz. Dus dit artikel voegt eigenlijk niet zoveel toe.
@Jaap:
In jouw bijdrage van 23 januari reageer je een beetje emotioneel op mijn bewering dat we over die toelating en zo van mierenzuur/oxaalzuur al een keer gesproken hebben. Ik bedoelde met mijn reactie slechts dat we deze discussie al gevoerd hebben en er voor mij geen nieuwe inzichten bij zijn gekomen.
Verder schrijf je in dezelfde bijdrage:
Wel heb ik je er nog nooit over gehoord dat er honingmonsters gevonden worden waarin van de door jou genoemde middelen de smaakgrens overschreden wordt
Als je je aan de richtlijnen houdt die voor het gebruik van mierenzuur gelden, zul je hier geen last van hebben. Dit betekent geen honing oogsten na het gebruik van mierenzuur. De Duitse en Zwitserse onderzoeksinstituten hebben dit onderzocht en bewezen.
Verder nog steeds uit dezelfde bijdrage:
je hebt mij ook al eerder verteld dat jij tegen het gebruik van chemische middelen bent
Ja dat klopt. Ik heb het hier herhaald omdat:
1. Dit een heel belangrijk issue voor mij geworden is
2. Ik denk dat als wij als hobbyimkers met elkaar afspreken geen 'harde chemie' meer in onze kasten meer gebruiken, we dit heel goed zouden kunnen gebruiken als 'unique selling point' bij de verkoop van onze honing.
Ik heb nog een vraag voor jou. Kun jij mij uitleggen waarom je tegen het gebruik van mierenzuur en oxaalzuur bent bij de bestrijding van de varroamijt?
@Schepm, Albert en Bouna,
Bij het gebruik van mierenzuur is de concentratie van de mierenzuurdamp in de kast doorslaggevend of een effectieve bestrijding van de varroamijt wordt bereikt. Om deze concentratie mierenzuurdamp te bereiken dient de volgende hoeveelheid mierenzuur/dag/broedkamer te verdampen:
In augustus: tussen de 10 en 20 ml mierenzuur
In september: tussen de 6 en 10 ml mierenzuur.
Dit betekent dat als je een volk op twee broedkamers behandeld je in augustus tussen de 20 en 40 ml mierenzuur per dag moet verdampen. Mijn ervaring is dat je boven die 20 ml (minimaal 25 ml) moet zitten. In september is dat 12 tot 20 ml per dag. Het probleem is nu bij de Liebig dispenser dat de oppervlakte van het vliespapier dat zorgdraagt voor de verdamping van mierenzuur te klein is. Dit heeft tot gevolg dat er te weinig mierenzuur verdampt om een goede effectiviteit te garanderen. Lees deze link er maar even op na.
http://www.bienen-becker.de/21501.html
Als je de link gelezen heb, begrijp je dat het antwoord dat WUR aan Albert gegeven heeft niet klopt.
Groeten................
Gerard